Syv ud af ti virksomheder bruger verdensmålene i det daglige arbejde

Danske virksomheder har i høj grad taget verdensmålene til sig, viser en ny undersøgelse. Det er dog primært store virksomheder, der arbejder med bæredygtighed, og det vækker bekymring hos Akademiet for de Tekniske Videnskaber.

FN's verdensmål har udviklet sig til vigtige pejlemærker for danske teknologivirksomheder og forskningsmiljøer. Foto: ATV..

06.09.2018

CSR.dk

Få år efter verdensmålene blev vedtaget, anvender eller indtænker syv ud af ti af Akademiet for de Tekniske Videnskabers medlemmer dem i deres daglige arbejde. Dermed tegner der sig et billede af, at bæredygtighed hurtigt har udviklet sig til et vigtigt pejlemærke for danske teknologivirksomheder og forskningsmiljøer.

Det viser undersøgelsen Vidensbarometer 2018 foretaget blandt ATV’s medlemmer, hvor 7 ud af 10 svarer, at de anvender eller indtænker verdensmålene i deres daglige arbejde, og næsten halvdelen  oplyser, at deres ansættelsessted indtænker FN-målene i organisationens strategi. ATV konkluderer, at ´bæredygtighed bevæger sig fra ta være et tema i virksomhedernes CSR-strategier og ind i kernen af forretningsmodellen. Det skriver ATV i en pressemeddelelse. 

Læs også: Virksomheder deler viden om verdensmål og forretning

”Bæredygtighedstanken har for alvor vundet indpas i videns- og teknologi-Danmark, og FN-målsætningerne ses i mange virksomheder som en løftestang for udviklingen af fremtidens produkter og løsninger”, siger Ulla Röttger, som er medlem af redaktionskomiteen bag ATV-undersøgelsen.

Det kan være med til at tilbagevise en kritik af målene for at være så brede, at de knap giver mening at arbejde efter. 

"Tallene illustrerer at målene faktisk betyder noget, og at de skubber virksomhederne i en mere bæredygtig retning. Det stemmer også overens med, hvad vi hører på f.eks. ATV's årlige teknologidag. Jeg vurderer, at målene også er med til at skabe en god ramme for forskningssamrbejder mellem virksomheder og univeresiteter, fordi man hurtigere enes om nogle fælles målsætninger baseret på målene," fortætter hun. 

Mindre virksomheder skal med på vognen

Dykker man længere ned i tallene, bliver det tydeligt, at det i høj grad er de store private virksomheder (flere end 250 ansatte) og universiteterne, som arbejder med bæredygtighedsbegrebet generelt og verdensmålene i særdeleshed. De mindre virksomheder ligger noget lavere.

Det bekymrer ATV’s akademidirektør Lia Leffland:

”Der er en generel tendens til, at de store virksomheder har grebet dagsordenen, hvilket naturligvis er rigtig godt. Men det er afgørende, at også de mindre og mellemstore virksomheder kommer med på vognen, for bæredygtige teknologier bliver en af vækst-driverne i fremtiden”, siger hun.

Læs også: 1000 unge skal finde løsninger til FN's Verdensmål

Undersøgelsen er foretaget blandt ATV’s medlemmer, som har ledende stillinger eller er højtkvalificerede specialister i forskningsbaserede virksomheder og på universiteterne. I ATV’s Vidensbarometer udtaler medlemmerne sig på baggrund af deres faglighed og personlige erfaringer fra deres arbejdsliv.

Hele undersøgelsen kan downloades fra ATV's hjemmeside

 -JMA

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online