06.09.2018  |  Samfund

Syv ud af ti virksomheder bruger verdensmålene i det daglige arbejde

Danske virksomheder har i høj grad taget verdensmålene til sig, viser en ny undersøgelse. Det er dog primært store virksomheder, der arbejder med bæredygtighed, og det vækker bekymring hos Akademiet for de Tekniske Videnskaber.

Få år efter verdensmålene blev vedtaget, anvender eller indtænker syv ud af ti af Akademiet for de Tekniske Videnskabers medlemmer dem i deres daglige arbejde. Dermed tegner der sig et billede af, at bæredygtighed hurtigt har udviklet sig til et vigtigt pejlemærke for danske teknologivirksomheder og forskningsmiljøer.

Det viser undersøgelsen Vidensbarometer 2018 foretaget blandt ATV’s medlemmer, hvor 7 ud af 10 svarer, at de anvender eller indtænker verdensmålene i deres daglige arbejde, og næsten halvdelen  oplyser, at deres ansættelsessted indtænker FN-målene i organisationens strategi. ATV konkluderer, at ´bæredygtighed bevæger sig fra ta være et tema i virksomhedernes CSR-strategier og ind i kernen af forretningsmodellen. Det skriver ATV i en pressemeddelelse. 

Læs også: Virksomheder deler viden om verdensmål og forretning

”Bæredygtighedstanken har for alvor vundet indpas i videns- og teknologi-Danmark, og FN-målsætningerne ses i mange virksomheder som en løftestang for udviklingen af fremtidens produkter og løsninger”, siger Ulla Röttger, som er medlem af redaktionskomiteen bag ATV-undersøgelsen.

Det kan være med til at tilbagevise en kritik af målene for at være så brede, at de knap giver mening at arbejde efter. 

"Tallene illustrerer at målene faktisk betyder noget, og at de skubber virksomhederne i en mere bæredygtig retning. Det stemmer også overens med, hvad vi hører på f.eks. ATV's årlige teknologidag. Jeg vurderer, at målene også er med til at skabe en god ramme for forskningssamrbejder mellem virksomheder og univeresiteter, fordi man hurtigere enes om nogle fælles målsætninger baseret på målene," fortætter hun. 

Mindre virksomheder skal med på vognen

Dykker man længere ned i tallene, bliver det tydeligt, at det i høj grad er de store private virksomheder (flere end 250 ansatte) og universiteterne, som arbejder med bæredygtighedsbegrebet generelt og verdensmålene i særdeleshed. De mindre virksomheder ligger noget lavere.

Det bekymrer ATV’s akademidirektør Lia Leffland:

”Der er en generel tendens til, at de store virksomheder har grebet dagsordenen, hvilket naturligvis er rigtig godt. Men det er afgørende, at også de mindre og mellemstore virksomheder kommer med på vognen, for bæredygtige teknologier bliver en af vækst-driverne i fremtiden”, siger hun.

Læs også: 1000 unge skal finde løsninger til FN's Verdensmål

Undersøgelsen er foretaget blandt ATV’s medlemmer, som har ledende stillinger eller er højtkvalificerede specialister i forskningsbaserede virksomheder og på universiteterne. I ATV’s Vidensbarometer udtaler medlemmerne sig på baggrund af deres faglighed og personlige erfaringer fra deres arbejdsliv.

Hele undersøgelsen kan downloades fra ATV's hjemmeside

 -JMA

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere