16.06.2015  |  Klima, miljø og energi

Tabt fortjeneste: Danmark forærer grøn energi væk

Der bliver produceret så meget grøn energi i Danmark, at vi ikke kan nå at bruge det hele og derfor eksporterer vindmøllestrøm til foræringspriser.

Der er kommet godt gang i omstillingen til grøn energi i Danmark. En ny opgørelse fra Dansk Energi viser, at omkring 60 procent af strømmen i de danske hjem sidste år kom fra vind, vand, sol, affald eller biomasse.

Læs også: Regeringen i mål med vindenergi

Dermed slår Danmark alle rekorder inden for vedvarende energi og ligger langt over målet for EU, der er på 27 procent vedvarende energi i 2030, skriver finans.dk.

Det er særligt vindmøllerne, der bidrager til den grønne omstilling. I 2014 producerede de, hvad der svarer til 43 procent af al den strøm, vi bruger i Danmark.

Bagsiden af medaljen
Men der er også en bagside ved de hurtigt-snurrende vindmøller. De danske vindmøller producerer nemlig også på tidspunkter, hvor vi ikke selv kan bruge strømmen. Derfor eksporteres cirka 20 procent af den danske vindmøllestrøm til meget lave priser.

I løbet af de første fem måneder af 2015 har eksporten af vindmøllestrøm indbragt 253 millioner kroner. Men havde man i stedet brugt den eksporterede vindmøllestrøm til fjernvarme ved hjælp af store varmepumper, havde vindmøllestrømmen været 2 milliarder kroner værd. Det viser en opgørelse, som Grøn Energi har lavet for Dansk Fjernvarme.

At vindmøllestrømmen nu bliver eksporteret skyldes, at den ved eksport er fritaget for elafgift, nettarif samt den såkaldte PSO-afgift, der skal finansiere den grønne afgift. Og ifølge Dansk Fjernevarme er det netop PSO-afgiften, der er den største hindring for at lagre vindenergien i de store varmepumper, fordi fjernvarmeværkerne skal betale afgiften.

Læs også: Regeringen overvejer at droppe PSO-afgiften

”Det er hovedrystende, at vi har en eksport af grøn vindmøllestrøm til foræringspriser, mens vi i fjernvarmeværkerne tvinges til at bruge brændsler som gas og biomasse. Det er hverken samfundsøkonomisk, klimamæssigt eller brugerøkonomisk en god idé”, siger Kim Mortensen, direktør for Dansk Fjernvarme. 

-SSM

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere