19.12.2013 | Klima, miljø og energi
Tag renser luft for CO2
Et af Danmarks mest gennemførte eksempler på et Cradle to Cradle-byggeri er den digitalt fabrikerede bolig Villa Asserbo, hvor samtlige byggematerialer fra kælder til kvist er tænkt ind i et ressourceoptimerende kredsløb.
Med Villa Asserbo har arkitekten bag, Frederik Agdrup, forsøgt at skubbe den gængse funktion for bygninger i en retning, hvor de i højere grad fungerer som elementer i et kredsløb frem for stillestående opholdsrum. Foto: UPM og fotograf Ulrik Jantzen
Danmarks første digitalt fabrikerede bolig hedder Villa Asserbo og er opført midt i skoven i Asserbo af bæredygtige byggemoduler, som er printet fra en 3D-tegning.
Villaen, der er blevet kaldt et af Danmarks mest gennemførte eksempler på et Cradle to Cradle-byggeri, er opført af 100 procent naturlige og genanvendelige materialer med en teknik, der både optimerer ressourceforbruget og minimerer mængden af restprodukter og affald.
Og netop tagdækningen på Villa Asserbo er et godt eksempel på, hvordan bygningens ressourcer bringes i kredsløb med henblik på genanvendelse.
Læs også: Realdania støtter Green Solution House med 20 millioner kroner
Tagmembranen, der beklæder huset, består nemlig af mineralet Olivin, der er et af de mest almindelige mineraler på jorden.
Olivin, som er et magnesium jernsilikat, har den særlige egenskab, at det i regnvejr opfanger atmosfærens CO2 og omdanner det til stofferne siliciumdioxid og magnesiumcarbonat, det vil sige sand.
Fakta om Derbicolor Olivine
- Derbicolor Olivine er en vandtæt membran baseret på en særlig udvalgt bitumen af høj kvalitet og App-Tpo plastomere med olivin som et afsluttende lag.
- ?Mineralet olivin, som er et magnesium jernsilikat, er et af de mest almindelige mineraler på jorden og er i stand til at opfange CO2 fra atmosfæren. Når det regner, bliver den CO2, der kommer fra atmosfæren, ved kontakt med olivin omdannet til de miljøvenlige stoffer siliciumdioxid og magnesiumcarbonat, det vil sige sand.
Derbicolor olivine var det bedste bud på en bæredygtig tagløsning til villaen, fordi membranen rent faktisk producerer et nyt miljøvenligt materiale samtidig med at den renser luften for kuldioxid. På den måde er taget i lighed med resten af bygningen et visionært bud på, hvordan vi fremover vil anvende byggematerialer på en meget mere intelligent og langsigtet måde, så de ikke bare efterlader det mindst mulige CO2-aftryk, men faktisk også yder et positivt bidrag til moder natur, forklarer Frederik Agdrup, der er arkitekt og indehaver af tegnestuen Eentileen og som har designet og opført Villa Asserbo.
Bæredygtig fra kælder til kvist
Ifølge Frederik Agdrup er husets livscyklusdesign således et forsøg på at imødekomme byggeriets stigende behov for ressourceoptimering.
Derfor er samtlige af husets materialer tænkt ind i et kredsløb, der stort set eliminerer både affald, spild og forurening:
"Fra inderst til yderst er Villa Asserbo opført med de mest bæredygtige materialer, der kan anskaffes. I stedet for bare at minimere energiforbruget og CO2-aftrykket, har vi forsøgt at efterlade nogle positive aftryk, hvor bygningen selv er i stand til at producere enten energi eller materialer, der kan recirkuleres, den dag huset ikke længere er i brug. Det indebærer, at alt lige fra gulvisolering til tagpapmembran er 100 procent genanvendeligt", udtaler han.
-JDN
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.
Klima, miljø og energi

Danfoss: Strategisk fejl ikke at fokusere på energieffektivitet
Hvis vi ved præcis, hvordan man reducerer sit energiforbrug, hvorfor gør vi så ikke mere af det? Det undrer man sig over i Danfoss.
Strategi & ledelse

Nu får Danfoss hjælp til cirkulær økonomi af anerkendt netværksfond
Danfoss er i dag blevet annonceret som nyt medlem af Ellen MacArthur Foundations netværk – det skal hjælpe arbejde med cirkulær økonomi.
Klima, miljø og energi

Vi producerer affald som stort set ingen andre – men nu skal der samles op
Danmark og danskere er med helt i top på mange lister, og som regel for det gode. Men ikke altid, for vi er også med helt fremme over dem, som producerer mest affald og har det største ressourcetræk på kloden.
Klima, miljø og energi

Virksomheder bruger kritiserede certifikater til at skære i klimatal
Selvom de er stærkt udskældte på markedet, bruger flere danske virksomheder stadig certifikater for grøn strøm. Ifølge selskaberne findes der nemlig ikke bedre alternativer.
Klima, miljø og energi

Green Power Denmark: Få kommuner giver plads til solceller og vindmøller
Hovedparten af alle nye vindmøller og solceller er blevet stillet op i fem kommuner. Det er et problem, mener Green Power Denmark.