Tag renser luft for CO2

Et af Danmarks mest gennemførte eksempler på et Cradle to Cradle-byggeri er den digitalt fabrikerede bolig Villa Asserbo, hvor samtlige byggematerialer fra kælder til kvist er tænkt ind i et ressourceoptimerende kredsløb.

Med Villa Asserbo har arkitekten bag, Frederik Agdrup, forsøgt at skubbe den gængse funktion for bygninger i en retning, hvor de i højere grad fungerer som elementer i et kredsløb frem for stillestående opholdsrum. Foto: UPM og fotograf Ulrik Jantzen.

19.12.2013

CSR.dk

Danmarks første digitalt fabrikerede bolig hedder Villa Asserbo og er opført midt i skoven i Asserbo af bæredygtige byggemoduler, som er printet fra en 3D-tegning.

Villaen, der er blevet kaldt et af Danmarks mest gennemførte eksempler på et Cradle to Cradle-byggeri, er opført af 100 procent naturlige og genanvendelige materialer med en teknik, der både optimerer ressourceforbruget og minimerer mængden af restprodukter og affald.

Og netop tagdækningen på Villa Asserbo er et godt eksempel på, hvordan bygningens ressourcer bringes i kredsløb med henblik på genanvendelse.

Læs også: Realdania støtter Green Solution House med 20 millioner kroner

Tagmembranen, der beklæder huset, består nemlig af mineralet Olivin, der er et af de mest almindelige mineraler på jorden. 

Olivin, som er et magnesium jernsilikat, har den særlige egenskab, at det i regnvejr opfanger atmosfærens CO2 og omdanner det til stofferne siliciumdioxid og magnesiumcarbonat, det vil sige sand.

Fakta om Derbicolor Olivine

  • Derbicolor Olivine er en vandtæt membran baseret på en særlig udvalgt bitumen af høj kvalitet og App-Tpo plastomere med olivin som et afsluttende lag.
  • ?Mineralet olivin, som er et magnesium jernsilikat, er et af de mest almindelige mineraler på jorden og er i stand til at opfange CO2 fra atmosfæren. Når det regner, bliver den CO2, der kommer fra atmosfæren, ved kontakt med olivin omdannet til de miljøvenlige stoffer siliciumdioxid og magnesiumcarbonat, det vil sige sand.

”Derbicolor olivine var det bedste bud på en bæredygtig tagløsning til villaen, fordi membranen rent faktisk producerer et nyt miljøvenligt materiale samtidig med at den renser luften for kuldioxid. På den måde er taget – i lighed med resten af bygningen – et visionært bud på, hvordan vi fremover vil anvende byggematerialer på en meget mere intelligent og langsigtet måde, så de ikke bare efterlader det mindst mulige CO2-aftryk, men faktisk også yder et positivt bidrag til moder natur”, forklarer Frederik Agdrup, der er arkitekt og indehaver af tegnestuen Eentileen og som har designet og opført Villa Asserbo.

Bæredygtig fra kælder til kvist
Ifølge Frederik Agdrup er husets livscyklusdesign således et forsøg på at imødekomme byggeriets stigende behov for ressourceoptimering.

Derfor er samtlige af husets materialer tænkt ind i et kredsløb, der stort set eliminerer både affald, spild og forurening:

"Fra inderst til yderst er Villa Asserbo opført med de mest bæredygtige materialer, der kan anskaffes. I stedet for bare at minimere energiforbruget og CO2-aftrykket, har vi forsøgt at efterlade nogle positive aftryk, hvor bygningen selv er i stand til at producere enten energi eller materialer, der kan recirkuleres, den dag huset ikke længere er i brug. Det indebærer, at alt lige fra gulvisolering til tagpapmembran er 100 procent genanvendeligt", udtaler han.

-JDN

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online