Teknologi haves - vilje og viden søges

Manglende viden og vilje til at benytte allerede eksisterende belysningsteknologi er årsagen til at samfundet bruger langt mere energi, end vi behøvede, mener Green switch manager Lars B. Hansen fra Philips Lys. Den hastighed, hvormed såvel virksomheder og offentlige institutioner som private husstande skifter fra gammel til ny teknologi går alt alt for langsomt.

”Det ville være muligt at nå utrolig langt ved f.eks. konsekvent at installere lysstyring og tænd-sluk-ure i offentlige institutioner og på kontorer", siger Green switch manager Lars B. Hansen fra Philips Lys..

26.01.2009

CSR.dk

Danmark skal lige som resten af EU øge energieffektiviteten med 20 procent frem til 2020, hvilket er en gigantisk opgave, som kræver, at alle trækker på samme hammel: Det offentlige, private virksomheder, energiselskaber, installatører, arkitekter og ingeniører.
Philips Lys erklærer sig klar til øget samarbejde om at udnytte mulighederne for en mere effektiv belysning.
”Belysning er faktisk et område, som der relativt nemt kan gøres noget ved. Som belysningsselskab kan vi konstatere, at der allerede i dag findes en masse ny teknologi på markedet som kan reducere forbruget, og energibesparelser og CO2 reduktion er jo to forbundne størrelser”, siger Green switch manager, Lars B. Hansen.
”Desværre synes både interessen og mængden af viden på dette felt at være begrænset. Den hastighed, hvormed såvel virksomheder og offentlige institutioner som private husstande skifter fra gammel til ny teknologi går alt for langsomt. Vores egne beregninger viser eksempelvis, at det kun er 20 procent af kontorbelysningen i EU, som hvert år omstiles fra ældre til ny belysningsteknologi. Fortsætter vi med den hastighed, når vi ikke at opfylde Kyoto-målene i 2020”, vurderer Lars B. Hansen.
”Omkring tre fjerdedele af den belysning, som europæiske kontorer anvender, er baseret på 1970’er-teknologi. Man ville derfor kunne spare 45 milliarder kr. om året, hvis der gennemførtes et hurtigt skift i retning af mere energivenlige løsninger, og den mulige CO2 gevinst svarer ifølge vores egne beregninger til 20 millioner tons om året, hvilket er på niveau med Danmarks Kyoto-mål for 2008-12.”

For meget fokus på pris
Allerede i dag foregår der herhjemme et vist - om end begrænset - samarbejde på tværs af de berørte faggrupper.
”F.eks. tager energiselskaberne og de rådgivende ingeniørfirmaer ofte belysningsleverandørerne med på råd, hvad angår belysningsdelen. Det sætter vi pris på, fordi bæredygtighed og miljø er vigtig for os. Problemet er imidlertid, at der er ekstremt meget fokus på prisen, ikke mindst hos det offentlige. Bygherren henvender sig typisk til en totalentreprenør, som på grund af den hårde konkurrence tager den lavest mulige pris for en opgave. Han henter dermed sin fortjeneste ved at presse sine underleverandører,” siger Lars B. Hansen, som mener, at løsningen på dette problem kunne bestå i at indgå partnerskaber, baseret på størst mulig åbenhed, således at det samlede byggeri blev bedre. ”I dag oplever vi, at man ganske enkelt ikke vil betale for et godt byggeri. Det ville være muligt at nå utrolig langt ved f.eks. konsekvent at installere lysstyring og tænd-sluk-ure i offentlige institutioner og på kontorer. Hvis der i et almindeligt 70’er-kontorhus blev installeret nye energieffektive armaturer kombineret med tidssvarende styringskomponenter, f.eks. regulering af lys via dagslysindfald, bevægelsesmeldere og tidsstyring, vil man som tommelfingerregel kunne spare 70 procent på el-regningen.”

ESCO-projekter
Fra sine ture rundt i landet har Lars B. Hansen set talrige eksempler på, at rådhuse ligger badet i lys om natten. Og netop det offentlige kunne efter hans opfattelse have stor gavn af at indgå i ESCO-projekter, (energitjenestevirksomheder), idet et sådant samarbejde ikke forudsætter, at det offentlige skal hive penge op af lommen.
”Med i billedet hører jo, at det offentlige heller ikke råder over den fornødne viden om, hvordan de sparer energi. Det nytter således ikke noget, at en kommune giver en daginstitution pålæg om selv at finde energibesparende løsninger. Her kan de forholde sig til at sætte sparepærer i lamperne. De kan derimod ikke vurdere behovet for bevægelsesmeldere, ur-styringer eller avanceret ventilation. Det kan ESCO-konsortierne derimod.

www.csr.dk/klima

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

09.05.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

08.05.2025SustainBusiness

Sponseret

Økonom og forsker: normalisér degrowth

08.05.2025SustainBusiness

Sponseret

Udfordringer og løsninger med Kasper Benjamin Reimer Bjørkskov

07.05.2025Plastic Change

Sponseret

Nye EU-regler skal stoppe forurening med plastik-pellets

02.05.2025CSR.dk

Politiske beslutninger årsag til langsom udbygning af vedvarende energi

02.05.2025CSR.dk

Klimaforandringerne rammer Danmark: I forreste række står boligejerne

30.04.2025Dagrofa aps

Sponseret

SPAR styrker lokal indsats for en renere natur – nu kan kunderne også være med

29.04.2025Nilfisk

Sponseret

Nilfisk forpligter sig til Net-Zero-mål inden 2040

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

12.05.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO 30415:2021 - Human resource management — Diversity and Inclusion awareness course for managers

An eight-hour course in two sessions giving a basic overview of diversity and inclusion as covered in ISO 30415:2021

Dato

13.05.2025

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

13.05.2025

Tid

08:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001:2015 Lead auditor Refresher

Opdater din viden om ISO 9001:2015

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 Foundation

Lær hvordan direktivets krav implementeres effektivt med afsæt i ledelsesstandarderne ISO 27001 og ISO 22301

Dato

14.05.2025

Sted

København