23.11.2021  |  Klima, miljø og energi

Thise Mejeri fremrykker soja-stop

I 2023 skulle soja oprindeligt ikke længere være en del af Thise Mejers foderbestanddel. Nu fremrykkes den beslutning med et år, efter indsats fra flere af mejeriets andelshavere.

I oktober 2022 skal brugen af soja i foderet til Thise Mejeris andelshaveres køer, ungdyr og kalve være et afsluttet kapitel. Udfasningen skulle oprindeligt være sket i 2023, men en indsats fra andelshaverne i samarbejde med fodrings- og planteavlskonsulenter har muliggjort  udfasningen et år før tid.

Pilotprojektet, som skulle undersøge, hvordan man kunne drive kvægbrug uden soja, begyndte i 2021 og har involveret 32 ud af Thises 75 andelshavere som frontløbere.

Læs også: Storbritannien vil stoppe regnskovsrydning med ny klimaaftale

”Erfaringerne fra disse positive frontløbere har således været medvirkende til, at man tør rykke overgangen til den soja-fri fodring med et år - frem til d. 1. oktober 2022 i forhold til den oprindelige plan”, skriver mejeriet i en pressemeddelelse.

Afhængig af opgørelsesmetode anslås det, at klimabelastningen fra importeret soja svarer til en tredjedel af dansk landbrugs samlede udledninger af drivhusgasser. Derudover dyrkes soja overvejende på arealer, hvor der tidligere var regnskov eller andre naturlige økosystemer, og den stadigt stigende globale efterspørgsel efter soja er medvirkende til, at der nu ryddes mere skov og natur end nogensinde før.

Foder uden soja produceres i langt mindre mængder, og for at sikre foderforsyningen har Thise Mejeri også besluttet, at det foder, andelshaverne køber, ikke nødvendigvis skal være dansk, men af europæisk oprindelse. 

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere