24.09.2020 | Medarbejder
Topchef beder medarbejdere komme til ham om sexisme
Mærsks Søren Skou stiller sig selv til rådighed for henvendelser fra de 70.000 ansatte i shipping- og logistikkoncernen.
Børsen fortæller i denne uge, at Søren Skou, Mærsks administrerende direktør, har sendt et brev til virksomhedens mere end 70.000 medarbejdere, hvor han opfordrer til, at de råber op, hvis de selv har været udsat for eller været vidner til sexisme.
Topchefen forklarer, at det kan være upassende opførsel på arbejdspladsen, chikane eller diskrimination, og han siger, at det kan meldes til enten medarbejderens nærmeste chef eller til en af medlemmerne af direktionen, eller man kan gå til HR eller bruge den anonyme whistleblower-ordningen. Han sætter trumf på ved at erklære, at man også er velkommen til at gå direkte til ham.
Mailen er inspireret af den forsatte debat om sexisme på arbejdspladsen, som i de seneste uger har fået en ny opblusning i Danmark. Men Søren Skou understreger, at det betyder meget for ham personligt.
"Folkene i A.P. Møller-Mærsk er grundlaget for vores succes. Det er derfor, en af vores kerneværdier er “vores ansatte – det rigtige miljø for de rigtige mennesker.” Personligt mener jeg, at det rigtige miljø er et miljø, hvor chikane ikke finder sted, og hvor de rigtige mennesker ikke chikanerer, mobber eller diskriminerer deres kolleger. Vi har alle et ansvar for at skabe en inkluderende kultur, der er fri for diskrimination, chikane og mobning. Lad os bruge dette historiske øjeblik til at reflektere, lytte til hinanden og sammen sikre, at vi passer på os selv og vores kolleger ved at stå sammen mod chikane,” skriver han i brevet.
Hverken i brevet eller andre steder har Mærsk kommunikeret om der er eller tidligere har været problemer med sexisme og negativ forskelsbehandling i virksomhedens kontorer, som er fordelt over hele verden.
- EHS
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Strategi & ledelse

Der er næsten 1.000 milliarder at hente i cirkulære løsninger
Et nordisk samarbejde over flere år resulterer i solid hjælp og anbefalinger til, hvordan virksomheder kan organisere den svære omstilling til cirkulær løsninger.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Klima, miljø og energi

Nyt initiativ skal få børnefamilier i køkkenet og bekæmpe madspild
Et nyt samarbejde mellem Lidl og Too Good To Go skal engagere og give børnefamilier værktøjer til at reducere madspild. Det skal en influencer blandt andet være med til at indfri.