Udspil til grøn skattereform møder kritik fra klimaeksperter og økonomer
Regeringen præsenterer i dag udspil til en grøn skattereform. Udspillet møder dog allerede bred kritik – særligt effekten af reformen lever ikke op til forventningerne, mener mange eksperter.
På et pressemøde i dag mandag lancerer skatteminister Morten Bødskov (S) og klimaminister Dan Jørgensen (S) det længe ventede udspil til en grøn skattereform. Forud for pressemødet har man løftet sløret for hovedtrækkene i reformen.
Det skriver Børsen.
Reformen lægger som udgangspunkt op til, at der skal pålægges højere energiafgifter for industrien, landbruget, cementproducenter og teglværker. Altså ikke en ensartet CO2-afgift som eksperter og økonomer vurderer altafgørende, hvis Danmark skal nå sine klimamål.
Almindelige processer i industrien skal stige fra 4,5 kr. til 10,5 kr. pr. gigajoule, landbrug og gartnerier skal stige fra 1,5 kr. til 7,5 kr. og endelig skal cementproducenter og teglværker stige fra 0 kr. til 6 kr. pr. gigajoule.
Som kompensation for de øgede afgifter lægger regeringen op til en fradragsordning, der giver de involverede parter mulighed for at investere i nye maskiner med et 116 procents skattefradrag. Investeringsvinduet skal gå forud for de øgede energiafgifter og være med til at forberede erhvervslivet på de øgede afgifter, og samtidig være med til at sætte skub i den grønne omstilling.
“Hvis vi kun gav forhøjelser af afgifter, men ikke havde den anden del af modellen med om kompensation, så er der stor risiko for, at virksomhederne vil nedbringe deres produktion i Danmark og flytte det til andre lande. Det vil hverken være godt for danske arbejdspladser, for dansk økonomi eller for den sags skyld for klimaet,” siger Dan Jørgensen.
Udspillet møder dog allerede bred kritik – særligt effekten af reformen lever ikke op til forventningerne, mener mange eksperter. Man estimerer at reformen vil reducere CO2-udledningen med 0,5 mio. ton frem mod 2025, hvilket synes meget lidt set op imod de i alt 20 millioner ton, der skal reduceres for at opnå regeringens mål om en 70 procents reduktion inden 2030.
”Det er alt for lidt”, mener Enhedslisten.
Heller ikke Klimarådets formand, Peter Møllgaard er begejstret:
“Regeringens forslag bygger på gode og fornuftige principper, men disse føres kun ud i livet i for lille omfang og for langsomt.”
Morten Bødskov giver svar på tiltale.
“Vi har forsøgt at gøre noget, der er praktisk implementerbart. Vi fremlægger noget, som vi ved, der kan komme til at virke, og så er der et udviklingsarbejde i gang, som skal sikre, at næste skridt også kommer til at virke. Virkeligheden er, at vi har ikke grundlaget for at lave en ensartet CO2-afgift for dansk erhvervsliv. Der er store dele af dansk erhvervsliv, hvor vi ikke aner, hvad vi skulle beskatte ud fra. Alternativet er jo at vente i år på udviklingen, og det mener regeringen ikke er en farbar vej.”
Udviklingsarbejdet består konkret af, at en række embedsmænd i Skatteministeriet er blevet sat til at udvikle en model for en ensartet CO2-afgift. Morten Bødskov tør dog ikke sætte en deadline på hvornår man kan have en ensartet CO2-afgift klar i Danmark.
- MTN