Udvikling af grønt brændstof bliver holdt nede af høje afgifter

Når Mærsk i 2023 søsætter det første metanol-drevne containerskib, bliver det til en pris, der er langt fra rentabel

16.02.2022

CSR.dk

2023 er året hvor verdens første containerskib skal sejle på grøn metanol. Det er rederigiganten Mærsk, der sender skibet på havet.

Brændstoffet skal produceres via den såkaldte power-to-x teknologi, der bruger grøn energi til fremstillingen.Det er partneren European Energy, der står bag den solcellepark, der skal bidrage til udvindingen af metanolen. Solcelleparken ligger 10 kilometer fra Aabenraa og planen var, at opføre et testanlæg på havnen i Aabenraa, der kunne producere brændstoffet. På den måde ville man undgå, at skulle betale de såkaldte transmissionstariffer, som er den afgift, der betales for at benytte elnettet til at transportere strøm rundt i Danmark.

Men sådan bliver det ikke, skriver Børsen Bæredygtig. 

Ansøgningen om at opføre et anlæg på havnen i Aabenraa er nemlig blevet afvist. I stedet må metanolen nu produceres i Kassø, hvor solcelleparken også ligger. Det betyder, at der skal betales transmissionstariffer, og prisen på metanolen bliver derfor langt højere end forventet. Ifølge European Energy er udgiften til at producere grøn metanol under nuværende forhold cirka 50 procent for høj til at være en rentabel forretning. Tarifferne gør derudover de nye brændstoffer to til tre gange dyrere end de nuværende fossile brændstoffer.

Det stopper dog ikke Mærsk i at gennemføre planen om at få det første metanol-drevne skib på havet i 2023.

“Vi fortsætter projektet, fordi det er godt og den helt rigtige måde at lave det grønne metanol på. Men det er uheldigt, at vi ender i en åbenlys situation, hvor vi kan se, at rammevilkårene for ptx ikke er så smidige, som de burde være for at fremme den her type projekter for Danmark,” siger Simon Bergulf, esg-politisk og regulatorisk chef hos A.P. Møller-Mærsk.

Læs også: Ny motor kan sætte skub i shippingbranchens grønne omstilling

Myndighederne er opmærksomme på problematikken, og regeringen foreslog i december i et forhandlingsudspil, at der skal være “mulighed for lavere tariffer, når store elforbrugere, som ptx-producenter, etablerer sig hensigtsmæssigt i elnettet – for eksempel tæt på vindmølleparker eller solcelleanlæg”.

Problemet er dog, at ændringerne formentlig først vil indtræffe om flere år. Det er alt for sent, mener Mærsk og European Energy.

“Det er rigtig godt, at politikerne kigger på at gøre det mere smidigt. Men vi har en aftale med Mærsk om at forsyne dem i 2023, og vi bliver nødt til at tage en investeringsbeslutning nu. Vi har en lovgivning, som er to-tre år forsinket i forhold til os, der allerede er i gang. Det skaber nogle suboptimale løsninger for de virksomheder, der gerne vil gå forrest,” siger siger European Energy's ptx-chef Emil Vikjær-Andresen.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) omtaler problematikken i følgende vendinger:

“Den grønne omstilling er en kæmpe forandring af samfundet, som vi skal have på plads på relativt få år. Vi handler med samme hast, som afspejler, at krisen er en af vores tids største – derfor har vi slået fast, at alle væsentlige beslutninger skal være truffet senest i 2025."

- MTN

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024Schneider Electric

Sponseret

Aeven og Schneider Electrics FFR-løsning sætter nye standarder

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V