Ny motor kan sætte skub i shippingbranchens grønne omstilling
Nu kan der være gode udsigter til, at den globale shippingbranche kan blive en smule grønnere – alt der skal til, er tilsyneladende lidt hjælp fra en motor lavet af en virksomhed i Randers. En fuldstændig fossilfri branche må man dog stadig se langt efter.
Søtransporten er en af de helt store klimasyndere og står for omkring 3 procent af den globale CO2-udledning. En udledning, der er svær at nedbringe, da sektoren har brug for store dieselmotorer til drift.
Det problem kan den østjyske virksomhed Nordhavn muligvis afhjælpe. De har nemlig udviklet en motor, der kører på metanol, som indtil videre er det tætteste man kan komme på en fuldstændig CO2-neutral brændstofløsning. Det skriver DR.dk.
Det er en tiltrængt løsning i en branche, der ikke har forpligtet sig til mere end en halvering CO2-udledningerne i 2050, mener professor i miljøvidenskab fra Aarhus Universitet, Mikael Skou Andersen.
Læs også: Europas shippingbranche oser derudaf
”De her skibe har en levetid på 25-30 år, så det er klart, at hvis man vil have nogle mål opnået i 2050, så handler det om, hvad man investerer i, også hen mod slutningen af 2020’erne. Så der skal til at ske noget meget snart”, siger han til DR.
Kulstoffri er stadig en by i Rusland
Mærsk meddelte i august i år, at de vil bygge skibe, der kører med metanol-motorer, og de er velkomne til at banke på Nordhavns dør, siger salgsdirektør Jørk Rudolph:
”Vi kan allerede levere løsninger nu. Ringer Mærsk og siger, at de skal bruge generator-anlæg baseret på metanol, så er vi klar til at sætte i gang med det samme. Det varer ikke længe, før vi ser en indvirkning på tingene”.
Selvom metanol efterhånden er blevet en driftssikker teknologi, må man øjensynligt se længe efter en fuldstændig grøn omstilling i shippingbranchen. På linje med regeringens udspil har Molslinjen fx forpligtet sig til at nedbringe sin udledning med 70 procent i 2030.
Læs også: Nyt initiativ skal samle shippingbranchen om at nå målene i Paris-aftalen
Men i stedet for metanol fokuserer færgelinjen på ammoniak – en teknologi, som ikke er fuldt udviklet endnu. Til spørgsmålet om, hvornår færgerne konrekt kommer til at sejle med ammoniak, siger administrerende direktør, Carsten Jensen således til DR:
”Det kan jeg af gode grunde ikke (sige red.), fordi teknologierne er i fuld udvikling i øjeblikket, men vi har en horisont, som hedder, at når det hedder 2026-2028, så begynder der for alvor at ske noget”.
- HCL