07.09.2021 | Klima, miljø og energi
Europas shippingbranche oser derudaf
EU's maritime sikkerhedsagentur, European Maritime Safety Agency (EMSA), har netop offentliggjort en ny rapport, der kortlægger shippingbranchens klimaaftryk i Europa. Eksisterende tiltag er langt fra nok til at neutralisere væksten i branchen.
Forurening fra skibe kan påvirke op til 40 procent af EU-borgere, der bor inden for 50 kilometer af havet. Arkivfoto.
I samarbejde med EEA står EMSA nu klar med European Maritime Transport Environmental Report – en analyse, der tager den aktuelle puls på shippingbranchens CO-udledninger og arbejde med at få minimeret denne klimapåvirkning.
Læs også: DN: Havbeskyttelse skal tænkes med i klimakampen
På trods af, at søfartstransporten de seneste år har iværksat tiltag for at afbøde sin miljøpåvirkning, er sektoren stadig en af de store klimasyndere. Blandt andet udgør den maritime sektors CO2-udledninger 13,5 procent af alle drivhusgasser i EU’s transportsektor – her kommer flybranchen op på en andenplads med 14,4 procent og vejtransport som nummer ét med hele 71 procent.
"Denne fælles rapport giver os et glimrende overblik over de aktuelle og fremtidige udfordringer, der knytter sig til søtransport. Budskabet er klart: Søtransport ventes at tage til i de kommende år, og hvis vi ikke handler nu, vil sektoren producere stadig større mængder drivhusgasser, luftforurenende stoffer og undervandsstøj. En smidig, men hurtig omstilling af sektoren er afgørende for at opfylde målene i den europæiske grønne pagt og bevæge sig i retning af kulstofneutralitet”, siger Virginijus Sinkevičius, EU-kommissær for miljø, hav og fiskeri.
Stadig store udfordringer
Luftforurening er yderligere et betydeligt problem for shippingbranchen. I 2019 udledte industrien 1,63 millioner tons svovldioxid og 4,46 millioner tons nitrogenoxid. Det svarer til 16 procent af den globale udledning af svovldioxid og 22 procent for nitrogenoxid.
"Vores strategi for bæredygtig og intelligent mobilitet gør det klart, at alle transportformer skal blive mere bæredygtige, mere intelligente og mere modstandsdygtige — herunder søtransporten. Selv om søtransporten har forbedret sit miljøaftryk i de seneste år, er der stadig store udfordringer i forhold til dekarbonisering og nedbringelse af forurening", siger Adina Vălean, EU-kommissær for transport.
Læs også: Dansk aftale sikrer Mærsk CO2-neutralt brændstof til containerskibe
Ifølge analysen kan shippingbranchens udledninger potentielt påvirke 40 procent af europæere, der bor i en radius af 50 kilometer fra havet samt bidrage til en forsuring af havet og ændringer i nærings- og iltniveauet i det undervandske miljø.
- HCL
Klima, miljø og energi

Flexible Energy Denmark: Vi både kan og bør udnytte vedvarende energi meget bedre
Et nyligt afviklet digitaliseringsprojekt viser, at der er stor værdi i at frisætte energi- og forbrugsdata på tværs af energisystemer – en smart styring af energiforbruget har nemlig vist besparelser på mindst 5 procent og nogle steder over 30 procent.
Klima, miljø og energi

Landmænd viser stor interesse for opsætning af solceller
LanboNord oplever massiv interesse fra landmænd, der gerne vil etablere solceller i landbruget. Det er nemlig god forretning, lyder det.
Strategi & ledelse

Spirii kåret til verdens bedste grønne startup
Den danske eMobility-platform Spirii er netop kåret til verdens bedste ved årets prisuddeling til Global Startup Awards. Spirii blev den eneste nordiske startup, der tog en pris med hjem.
Klima, miljø og energi

Nu går Det Grønne Forskernetværk i luften
Der var mere end fuldt hus, da forskere fra landets universiteter inviterede til lanceringen af Det Grønne Forskernetværk – et netværk, der skal styrke deres stemme i den offentlige debat, presse universiteter mod en grønnere retning og etablere nye indbyrdes samarbejder.
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal udvikle national standard for måling af biodiversitet
Projektet ’Udvikling af en national metode til kortlægning af bynatur’ skal det næste år være med til at finde en standard for, hvordan man kan måle og registrere biodiversitet i områder med bebyggelse.
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.