DN: Havbeskyttelse skal tænkes med i klimakampen

Beskyttelse af havnaturen bør i langt højere grad tænkes med i klimaløsningerne, mener Danmarks Naturfredningsforening. I søndags hoppede foreningen i havet sammen med tusindvis af danskere for at sætte fokus på netop behovet for bedre havbeskyttelse.

Ifølge en nylig undersøgelse, er det især bundslæbende fiskeri, der er med til at frigive CO2 lagret i havbunden. Arkivfoto..

23.08.2021

CSR.dk

Havet er et af jordens største CO2-lagre. Det store blå har allerede optaget omkring en fjerdedel af den CO2, vi har udledt siden 1980, og havets ålegræsbede regnes for at være blandt de mest effektive naturtyper, når det kommer til lagring af CO2.

Men i stedet for at passe på havnaturen og dermed naturens eget kulstoflager, har vi i årtier gennemtrawlet havbunden og forurenet havet omkring os. Det har været en katastrofe for havnaturen og havbundens generelle tilstand, og dermed også havets evne til at lagre CO2. 

Derfor bør politikerne på Christiansborg tænke havbeskyttelse med i klimaløsningerne, mener Danmarks Naturfredningsforening. 

”Vi er ved at ødelægge et af vores vigtigste og ikke mindst naturlige virkemidler i kampen mod klimaforandringerne. Det er jo helt absurd, og politikerne er derfor nødt til at begynde at tænke beskyttelsen af havet med i klimaindsatsen. Med en effektiv beskyttelse af vores havområder vil vi altså ikke kun komme den hårdt trængte havnatur til undsætning, men også tage et vigtigt skridt i klimakampen”, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening. 

Potentiale i naturbaserede løsninger 
Flere rapporter og studier har igennem årene sat fokus på havets evne til at lagre CO2 samt menneskets negative indvirkning på netop denne evne. 

Ifølge et studie udgivet i Nature tidligere i år leder fiskeri med bundslæbende redskaber for eksempel til en betydelig udledning af den CO2, der er lagret i havbunden. I Danmark bliver omkring 80 procent af havbunden forstyrret af bundslæbende redskaber hvert år, viser en opgørelse fra Miljø- og Fødevareministeriet fra 2013.

Studier har også fastslået ålegræssets effektive evne til både at binde og lagre kulstof og kvælstof. I et helt nyt studie estimerer forskere fra blandt andet Syddansk Universitet (SDU), at der frigives mere end 220 tons CO2, hvad der svarer til 17 gennemsnitsdanskeres årlige CO2-aftryk, hver gang man mister én hektar ålegræsbed. I Danmark har vi mistet omkring 6.000 kvadratmeter siden år 1900. 

For nylig præsenterede FN’s Klimapanel, IPCC, sin sjette klimarapport, og en af konklusionerne var, at der er en lineær sammenhæng mellem udledningen af CO2 til atmosfæren og jordens opvarmning. Det vil sige, at alt hvad vi foretager os nu, betyder noget.

Danskerne hopper i havet for bedre havbeskyttelse 
Danmarks Naturfredningsforening arbejder blandt andet for, at mindst 30 procent af Danmarks hav bliver beskyttet mod skadelig menneskelig aktivitet, herunder fiskeri med bundslæbende redskaber, og at mindst en tredjedel heraf – altså 10 procent – udlægges til urørt hav. Herudover efterlyser Danmarks Naturfredningsforening en ambitiøs plan for reduktion af udledning af næringsstoffer fra land. 

For at sætte fokus på netop behovet for bedre havbeskyttelse hoppede flere danskere i havet den 22. august som led i begivenheden ”Hop i havet”, som Danmarks Naturfredningsforening står bag.

- HCL

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen reducerer plastforbruget med 20 procent i ny Pingvin-serie

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J