Unilever beskyldes for overdrevent bæredygtighedsfokus

Kritk af Unilever ses som en del af en modreaktion på øget fokus på bæredygtighed og ESG hos investorer. Virksomhedens CEO fastholder fokus.

03.06.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

I mere end 10 år har Unilever indtaget førstepladsen på Globescans liste over virksomheder, som ledere og eksperter inden for bæredygtighed anerkender for deres indsats på det område.

Og i 2019 kunne virksomheden meddele, at de af deres brands, som gjorde noget aktivt for at skabe positive forandringer for ”people and planet”, voksede 69 procent hurtigere end resten af forretningen.

I det seneste års tid har Unilevers høje bæredygtighedsstjerne dog været under skarp beskydning fra primært amerikanske og britiske investorer. De finansielle resultater har ikke været imponerende, hvilket resulterede i en slagkraftigt citat fra virksomhedens niendestørste aktionær, som en del af hans kritik af at et overdrevent fokus på bæredygtighed på bekostning af forretningsfokus:

”En virksomhed som føler det er nødvendigt at definere Helmann’s mayonnaises formål har i vores optik mistet tråden og overblikket.”

Tre grunde til at holde fast
Ved det udskudte Davos-topmøde afholdt i slutningen af maj måned i år, kommenterede Unilevers CEO, Alan Jope på beskyldningerne.

”De sidste to til tre år har været en voldsom tid for verden. Men hos Unilever er en af de ting, som ikke har ændret sig, været, at vores investorers opfordring til at vi fortsætter ud af den vej, hvor vi har bæredygtighed som kernen i vores forretningsmodel," sagde han.

 I sin tale fremlagde Alan Jope tre grunde til at fastholde fokus: Forbrugernes vaner, omkostninger og rekruttering.

”Forbrugere, især unge, baserer deres købsvalg på social og miljømæssig impact. Vores bæredygtige brands vokser stadig meget hurtigere end resten af vores portefølje. For det andet er vi nødt til at komme væk fra den tankegang at bæredygtig forretning koster mere. I nogle tilfælde er det, men vi regner med, at vi har sparet omkring 1,2 milliarder euro i omkostninger ved at investere i energieffektivitet tidligt. For det tredje – prøv lige at få folk til at blive en del af din organisation, hvis du ikke kan forklare, hvad du står for”.

En del af højrefløjsmodstand mod ESG 
Kritikken af Unilever ses som en del af en bredere modstand mod det øgede fokus på ESG og bæredygtighed særligt i, men ikke isoleret til, USA og Storbritannien. Som Financial Times skriver, så er ESG ”… kommet under angreb fra populistiske politikere og kontrære personer I finansindustrien…”. Webmediet boardagenda.com beskrive samme tendens som ”højrefløjspolitikere, der har vendt sig mod ESG, som en del af hvad de opfatter som en kampagne for at presse virksomheder til at adoptere ”woke” venstrefløjspolitikker”.

Under Davos-mødet fik Alan Jope – og andre fortalere for ESG-sporet – opbakning fra f.eks. øverste leder af Bank of America, som sagde:
“Jeg tror ikke, at det er muligt at gå væk fra det igen. Fordi dine kunder ikke vil tillade det, dine medarbejdere vil ikke tillade det og dine investorer bør ikke tillade det og for resten vil samfundet heller ikke tillade det.”

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

17.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Dansk Wilton Drives Innovation and Industry Change Through Certification

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online