Vandet fra hanen udkonkurrerer flaskevandet
I den kommende uge afholdes Dansk Vand Grand Prix, som fejrer det gode danske drikkevand med tre regionale konkurrencer. Vinderne herfra går videre til finalen i København i september.
Dansk Vand Grand Prix 2008 gør opmærksom på det danske drikkevands enestående kvalitet. Måske er du lige vendt hjem fra ferie i eksotiske egne eller måske bare Sydeuropa, hvor drikkevandet kan smage kraftigt af klor eller have en ubestemmelig bismag. Måske advarer rejseguiderne ligefrem mod at drikke andet end flaskevand. Vel hjemme i Danmark åbner vi bare for hanen, og så er der vand i rigelige mængder, rent og uden bismag.
Selv inden for Danmarks grænser smager vandet ikke ens, og de to brancheforeninger, DANVA, Dansk Vand og Spildevandsforening, og FVD, Foreningen af Vandværker i Danmark, har sat sig for at teste smagen af vandværksvandet ved at lade et dommerpanel smage sig gennem vandprøver fra de 76 vandværker landet over, der har tilmeldt sig Dansk Vand Grand Prix 2008.
"Som i 2006 har vi også i år oplevet stor entusiasme omkring Vand Grand Prixet fra de deltagende vandværker. Ud over selve konkurrenceelementet og den faglige stolthed er det en oplagt mulighed for branchen at fortælle, at det unikke danske drikkevand er en vigtig ressource af høj kvalitet," siger Carl-Emil Larsen, der er direktør for DANVA.
De regionale konkurrencer finder sted i Randers d. 19/8, i Fredericia d. 22/8 og i Roskilde d. 25/8. Vinderne går videre til finalen i København d. 22/9, hvor miljøminister Troels Lund Poulsen præmierer Danmarks bedst smagende vand.
Dommerpanelet består af anerkendte vinsmagere fra Vinbladet samt en lokalkendt dommer, der er enten kok, restauratør eller madskribent. Vinsmagerne fra Vinbladet vurderer vandets smagsnuancer på næsten samme måde som ved vinsmagning måske lige bortset fra bouqueten. De lokale dommere har en anden indfaldsvinkel alt efter deres professionelle metier. Men en ting er sikkert de synes alle, at det er vigtigt at værne om det danske drikkevand.
"Det danske drikkevand hentes op fra grundvandet, og det tager afsmag fra det lokale grundvands beskaffenhed og vandværkets rensning. Der er forskel på indholdet af mineraler fra sted til sted, indholdet af naturlige salte varierer, vandet kan være mere eller mindre kalkholdigt, og et højt indhold af jern giver vandet en metallisk smag," fortæller Carl-Emil Larsen.
Drik vand fra hanen og nedsæt dit CO2-udslip
"Drikkevandet i Danmark har fået stigende konkurrence fra flaskevandet, men faktisk viser mange tests, at det danske drikkevand vinder over det dyre flaskevand både på pris og kvalitet. En liter vand fra hanen koster kun 4 øre pr. liter, og der er skrappere krav til kvaliteten. Desuden er flaskevandet meget mere miljøbelastende, fordi både transporten og produktionen af plasticflaskerne resulterer i CO2-udslip og er med til at forværre klimaændringerne," understreger Carl-Emil Larsen.