14.09.2018 | Klima, miljø og energi
Vaskeposerne bliver syet af udsatte kvinder
Indhold fra partner Hvad er dette?
Tekstilvirksomheden Berendsen har etableret et næsten genialt samarbejde med den socialøkonomiske virksomhed I Tråd Med Verden. Samarbejdet gavner på samme tid en gruppe udsatte kvinder, miljøet – og i sidste ende også bundlinjen hos Berendsen.
Rent sengetøj, håndklæder, måtter og arbejdstøj.
Berendsen Textil Service A/S sørger hver dag for, at en lang række store og små kunder som bl.a. hoteller, plejehjem og hospitaler ikke løber tør for rene tekstiler.
Det kræver en betydelig medarbejderstab af bl.a. vaskerimedarbejder, chauffører og syersker. Men de dygtige medarbejdere hænger ikke på træerne i disse år – og det kræver nye tiltag.
- Vi har et aktivt samarbejde med jobcentrene om at rekruttere nye medarbejdere – også medarbejdere, der skal have lidt hjælp til at komme i gang. Derfor arbejder vi også med at afholde danskkurser som en del af vores integrationsindsats i visse vaskerier, fortæller Henrik Luxhøj, som er adm. direktør i Berendsen.
Samarbejdet med jobcentrene fungerer i reglen godt, men for nylig indledte Berendsen et samarbejde ud over det sædvanlige med den socialøkonomiske virksomhed I Tråd Med Verden. Samarbejdet viser, hvordan virksomhed, civilsamfund og jobcentre i samspil kan rykke på en hel række positive dagsordener.
Læs også: Jobcentre øger alliancer med virksomheder
En mands skrald er en anden mands guld
- Det begyndte med, at vi på vores centrallager har en masse kasserede tekstiler. Det er normalt noget, som vi desværre bare skal af med. Men så opstod ideen til, om vi måske kunne forlænge tekstilernes levetid ved at bruge dem til noget, f.eks. nogle mere kreative kundegaver, siger Henrik Luxhøj.
En medarbejder i Berendsen havde netop hørt om projektet I Tråd Med Verden, der arbejder med at få udsatte kvinder i Gladsaxe Kommune i gang med at sy – og herfra tog samarbejde form.
- I Tråd Med Verden skal selv skaffe materialer til deres sy-værksted. Så de var meget glade for at modtage tekstiler fra vores centrallager. Samtidig gav vi kvinderne på værkstedet en meningsfuld opgave med at designe og sy kreative kundegaver til os, fortæller Henrik Luxhøj.
Kundegaverne er bl.a. blevet til en fin lille vasketøjspose til rejsebrug, som er syet af nogle busseronner til plejepersonale, som Berendsen havde i overskud. En større taske, som minder om en blå IKEA-pose i lærred fra primært kasseret Kansas tøj samt en mulepose fra denimbukser, er også blevet designet og sat i produktion. Og i den kommende tid skal sy-værkstedet i gang med at levere blomster af stof, som skal pynte op på Berendsens vaskerier.
Læs også: Virksomheder vil genbruge mere plast end nogensinde før
Mange fluer med ét smæk
Samarbejdet mellem tekstilvirksomheden og I Tråd Med Verden tjener på den måde adskillige gode formål. Overskudstekstilerne bliver udnyttet langt bedre i den cirkulære økonomis tjeneste, en gruppe udsatte kvinder kommer tættere på arbejdsmarkedet, og Berendsen får unikke kundegaver og andre fine produkter fra sy-værkstedet. Men Henrik Luxhøj har endnu en drøm.
- Lige nu betaler vi et økonomisk tilskud til I Tråd Med Verden, som svarer til én medarbejder og har lagt bestillinger på varer svarende til tre yderligere ansættelser. Men i den sidste ende, så håber jeg på, at nogle af kvinderne på værkstedet kan nå så langt i deres udvikling, at vi kan ansætte dem på vores egne systuer i rigtige jobs, siger han.
Læs også: Favrskov Kommune er bedst til at skaffe virksomhederne medarbejdere
Rigtige arbejdsopgaver giver selvtillid
Ifølge Martha Nina Ozmec, som er daglig leder af I Tråd Med Verden, er det meget realistisk.
- De kvinder, som kommer her, har ofte udfordringer i form af sygdom, dårlige sprogkundskaber og manglende selvværd, og de har mistet troen på, at der er plads til dem på arbejdsmarkedet. Så de er ikke klar til et fuldtidsjob, men hen ad vejen kan en del af dem sagtens blive klar til f.eks. et flexjob eller et job på nedsat tid, siger Martha Nina Ozmec, som er daglig leder af I Tråd Med Verden.
Uanset hvad betyder opgaverne for Berendsen meget for værkstedets kvinder, selv om de – i hvert fald til at begynde med – har brug for at arbejde inden for meget trygge rammer.
- Det betyder virkelig meget, at der er tale om rigtige arbejdsopgaver med et produkt, som skal bruges af nogen. Mange af kvinderne har mistet troen på, at de kan bruges til noget som helst – og så er det godt med en helt konkret opgave, som viser, at de godt kan bidrage, og at de får anerkendelse for deres arbejde. Det virker meget motiverende, siger Martha Nina Ozmec.
Strategi & ledelse

Hvem takker nej til 400 milliarder kr.?
”Jeg vil gerne opfordre jer til at tjene nogle penge på at skabe en bedre verden,” siger erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), der sammen med udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) ser et marked på 400 mia. kr. i FN’s 17 verdensmål. Kom i gang, opfordrer Dansk Industri.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Verdensmålene gav Plus Pack mod til at tænke mere visionært
Bæredygtighed har været en del af emballagevirksomheden Plus Pack siden 1914, men med projektet ”Fra Filantropi til Forretning” har virksomheden fået endnu større ambitioner. Det skaber både nye muligheder, men også udfordringer med den interne kultur.
Indhold fra partner
Kommunikation

Fra mælkekasser til millionomsætning
Aage Vestergaard Larsen A/S bruger åbenhed og samarbejde til at fokusere på kerneforretningen og sikre affaldsplast nyt liv. Resultatet er ny omsætningsrekord i produktionsvirksomheden i Mariager.
Indhold fra partner
Kommunikation

Global guide til bæredygtig forretning
FN’s verdensmål giver danske virksomheder eksportmuligheder. Men hvilke verdensmål skaber forretning hvor? Dansk Industris lokale kontorer giver her et overblik over efterspørgslen på nogle af de mest interessante markeder.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Ansvarlighed går hånd i hånd med nye løsninger for bæredygtighed
Annette Stube, Head of Sustainability, Maersk og Lene Bjørn Serpa, Head of Organisational Engagement and Reporting, Maersk Sustainability blogger om Maersks arbejde med FN's verdensmål.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Vrimmel af tilbud kan hjælpe til lukrativ cirkulær omstilling
Det vrimler med initiativer, hvor virksomheder kan få inspiration, rådgivning og hjælp til cirkulær omstilling. Lykkes det, kan det løfte dansk BNP med op til 45 mia. kr., blogger Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i DI.
Indhold fra partner