Verdens energiforbrug vil toppe i 2030

Rådgivningsvirksomheden DNV forudser, at energiforbruget på verdensplan vil nå et plateau i 2030. Samtidig vil de vedvarende energikilder fylde mere og mere, på bekostning af de fossile, der vil blive udfaset i forskellige tempi.

Verdens energiforbrug vil nå toppen om små 15 år, og samtidig vil mere og mere elektricitet og varme komme fra vedvarende energi, herunder vindkraft, forudser DNV..

11.09.2017

CSR.dk

Historisk set har verdens energiforbrug og det tilhørende CO2-udslip i udstrakt grad hængt sammen med den globale vækst i BNP og befolkningstal, men det forhold er efterhånden ved at vende. For mens såvel økonomi som befolkninger verden over fortsat vil vokse, så vil vores energiforbrug nå sin top, og CO2-udslippet herfra vil begynde at falde.

Læs også: Lego når ny milepæl inden for vedvarende energi

Sådan skriver Bjørn Kjærand Haugland, der er EVP & Chief Sustainability Officer i den norske rådgivningsvirksomhed DNV GL i et indlæg på LinkedIn, på baggrund af selskabets nye Energy Transition Outlook, der sætter ord og tal på udviklingen i verdens energilandskab frem til 2050.

Centralt i undersøgelsen står forudsigelsen om, at energieffektiviteten vil blive forbedret hurtigere end verdensøkonomien vokser, på grund af den hurtige globale elektrificering, hvilket vil føre til en historisk top i energibehovet i 2030.

Frem mod 2050 vil vedvarende energi komme til at spille en større og større rolle, og stå for næsten halvdelen af den globale energiforsyning omkring århundredets midte. 85 procent af vores elektricitet vil komme herfra i 2050, med solkraft som den største enkeltkilde, efterfulgt af landvind, vandkraft og havvind.

Farvel til de fossile brændsler
Det vil samtidig betyde tilbagegang for de fossile brændstoffer. Forbruget af kul er ifølge DNV allerede toppet, mens oliebehovet vil flade ud omkring 2020 og derefter falde betydeligt, for på sigt at blive overgået af gas i 2034. Året efter vil gasforbruget nå sit toppunkt og ligeledes begynde at falde.

Skiftet til vedvarende energi vil ikke betyde højere regninger for forbrugerne. Ifølge DNV vil overgangen nemlig ske uden at de samlede årlige udgifter til energiproduktion stiger mærkbart, og dermed vil fremtidens energisystemer lægge beslag på en mindre del af BNP.

Endelig forudser DNV også, at elektriske køretøjer vil nå ned i samme prisniveau som deres forbrændingsmotordrevne konkurrenter i 2022, og i 2033 vil halvdelen af nysalget af personbiler være elbiler.

Ikke nok til at begrænse den globale opvarmning
Alt det til trods indikerer DNV’s undersøgelse alligevel, at planeten vil blive 2,5 grader varmere på sigt, hvilket betyder, at 2-gradersmålet fra Parisaftalen ikke bliver indfriet. Dette bør ifølge Bjørn Kjærand Haugland være ”… et wake-up call til regeringer og beslutningstagere i energiindustrien. Industrien har taget modige skridt tidligere, men nu er der brug for at tage endnu større trin”, skriver han.

Læs også: Stærke tal for den vedvarende energi

På den baggrund serverer han fem handlepunkter, som kræver bredt samarbejde mellem adskillige aktører, private såvel som offentlige i både energisektoren og andre dele af samfundet. Det handler bl.a. om at gribe fat i mulighederne i FN’s udviklingsmål, SDG’erne, skubbe yderligere til overgangen til VE og sætte endnu mere skub i elektrificeringen af transportsektoren og varmeproduktionen.

-AK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V