Verdens energiforbrug vil toppe i 2030

Rådgivningsvirksomheden DNV forudser, at energiforbruget på verdensplan vil nå et plateau i 2030. Samtidig vil de vedvarende energikilder fylde mere og mere, på bekostning af de fossile, der vil blive udfaset i forskellige tempi.

Verdens energiforbrug vil nå toppen om små 15 år, og samtidig vil mere og mere elektricitet og varme komme fra vedvarende energi, herunder vindkraft, forudser DNV..

11.09.2017

CSR.dk

Historisk set har verdens energiforbrug og det tilhørende CO2-udslip i udstrakt grad hængt sammen med den globale vækst i BNP og befolkningstal, men det forhold er efterhånden ved at vende. For mens såvel økonomi som befolkninger verden over fortsat vil vokse, så vil vores energiforbrug nå sin top, og CO2-udslippet herfra vil begynde at falde.

Læs også: Lego når ny milepæl inden for vedvarende energi

Sådan skriver Bjørn Kjærand Haugland, der er EVP & Chief Sustainability Officer i den norske rådgivningsvirksomhed DNV GL i et indlæg på LinkedIn, på baggrund af selskabets nye Energy Transition Outlook, der sætter ord og tal på udviklingen i verdens energilandskab frem til 2050.

Centralt i undersøgelsen står forudsigelsen om, at energieffektiviteten vil blive forbedret hurtigere end verdensøkonomien vokser, på grund af den hurtige globale elektrificering, hvilket vil føre til en historisk top i energibehovet i 2030.

Frem mod 2050 vil vedvarende energi komme til at spille en større og større rolle, og stå for næsten halvdelen af den globale energiforsyning omkring århundredets midte. 85 procent af vores elektricitet vil komme herfra i 2050, med solkraft som den største enkeltkilde, efterfulgt af landvind, vandkraft og havvind.

Farvel til de fossile brændsler
Det vil samtidig betyde tilbagegang for de fossile brændstoffer. Forbruget af kul er ifølge DNV allerede toppet, mens oliebehovet vil flade ud omkring 2020 og derefter falde betydeligt, for på sigt at blive overgået af gas i 2034. Året efter vil gasforbruget nå sit toppunkt og ligeledes begynde at falde.

Skiftet til vedvarende energi vil ikke betyde højere regninger for forbrugerne. Ifølge DNV vil overgangen nemlig ske uden at de samlede årlige udgifter til energiproduktion stiger mærkbart, og dermed vil fremtidens energisystemer lægge beslag på en mindre del af BNP.

Endelig forudser DNV også, at elektriske køretøjer vil nå ned i samme prisniveau som deres forbrændingsmotordrevne konkurrenter i 2022, og i 2033 vil halvdelen af nysalget af personbiler være elbiler.

Ikke nok til at begrænse den globale opvarmning
Alt det til trods indikerer DNV’s undersøgelse alligevel, at planeten vil blive 2,5 grader varmere på sigt, hvilket betyder, at 2-gradersmålet fra Parisaftalen ikke bliver indfriet. Dette bør ifølge Bjørn Kjærand Haugland være ”… et wake-up call til regeringer og beslutningstagere i energiindustrien. Industrien har taget modige skridt tidligere, men nu er der brug for at tage endnu større trin”, skriver han.

Læs også: Stærke tal for den vedvarende energi

På den baggrund serverer han fem handlepunkter, som kræver bredt samarbejde mellem adskillige aktører, private såvel som offentlige i både energisektoren og andre dele af samfundet. Det handler bl.a. om at gribe fat i mulighederne i FN’s udviklingsmål, SDG’erne, skubbe yderligere til overgangen til VE og sætte endnu mere skub i elektrificeringen af transportsektoren og varmeproduktionen.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

DTU
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

03.04.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup