Verdens energiforbrug vil toppe i 2030

Rådgivningsvirksomheden DNV forudser, at energiforbruget på verdensplan vil nå et plateau i 2030. Samtidig vil de vedvarende energikilder fylde mere og mere, på bekostning af de fossile, der vil blive udfaset i forskellige tempi.

Verdens energiforbrug vil nå toppen om små 15 år, og samtidig vil mere og mere elektricitet og varme komme fra vedvarende energi, herunder vindkraft, forudser DNV..

11.09.2017

CSR.dk

Historisk set har verdens energiforbrug og det tilhørende CO2-udslip i udstrakt grad hængt sammen med den globale vækst i BNP og befolkningstal, men det forhold er efterhånden ved at vende. For mens såvel økonomi som befolkninger verden over fortsat vil vokse, så vil vores energiforbrug nå sin top, og CO2-udslippet herfra vil begynde at falde.

Læs også: Lego når ny milepæl inden for vedvarende energi

Sådan skriver Bjørn Kjærand Haugland, der er EVP & Chief Sustainability Officer i den norske rådgivningsvirksomhed DNV GL i et indlæg på LinkedIn, på baggrund af selskabets nye Energy Transition Outlook, der sætter ord og tal på udviklingen i verdens energilandskab frem til 2050.

Centralt i undersøgelsen står forudsigelsen om, at energieffektiviteten vil blive forbedret hurtigere end verdensøkonomien vokser, på grund af den hurtige globale elektrificering, hvilket vil føre til en historisk top i energibehovet i 2030.

Frem mod 2050 vil vedvarende energi komme til at spille en større og større rolle, og stå for næsten halvdelen af den globale energiforsyning omkring århundredets midte. 85 procent af vores elektricitet vil komme herfra i 2050, med solkraft som den største enkeltkilde, efterfulgt af landvind, vandkraft og havvind.

Farvel til de fossile brændsler
Det vil samtidig betyde tilbagegang for de fossile brændstoffer. Forbruget af kul er ifølge DNV allerede toppet, mens oliebehovet vil flade ud omkring 2020 og derefter falde betydeligt, for på sigt at blive overgået af gas i 2034. Året efter vil gasforbruget nå sit toppunkt og ligeledes begynde at falde.

Skiftet til vedvarende energi vil ikke betyde højere regninger for forbrugerne. Ifølge DNV vil overgangen nemlig ske uden at de samlede årlige udgifter til energiproduktion stiger mærkbart, og dermed vil fremtidens energisystemer lægge beslag på en mindre del af BNP.

Endelig forudser DNV også, at elektriske køretøjer vil nå ned i samme prisniveau som deres forbrændingsmotordrevne konkurrenter i 2022, og i 2033 vil halvdelen af nysalget af personbiler være elbiler.

Ikke nok til at begrænse den globale opvarmning
Alt det til trods indikerer DNV’s undersøgelse alligevel, at planeten vil blive 2,5 grader varmere på sigt, hvilket betyder, at 2-gradersmålet fra Parisaftalen ikke bliver indfriet. Dette bør ifølge Bjørn Kjærand Haugland være ”… et wake-up call til regeringer og beslutningstagere i energiindustrien. Industrien har taget modige skridt tidligere, men nu er der brug for at tage endnu større trin”, skriver han.

Læs også: Stærke tal for den vedvarende energi

På den baggrund serverer han fem handlepunkter, som kræver bredt samarbejde mellem adskillige aktører, private såvel som offentlige i både energisektoren og andre dele af samfundet. Det handler bl.a. om at gribe fat i mulighederne i FN’s udviklingsmål, SDG’erne, skubbe yderligere til overgangen til VE og sætte endnu mere skub i elektrificeringen af transportsektoren og varmeproduktionen.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø