Verdens første brintanlæg vinder hi-messens bæredygtighedspris

Projektet Brande Brint med Siemens Gamesa Renewable Energy i spidsen blev d. 6. oktober 2021 udpeget som vinder af 'hi Sustainable Development Award 2021'. Projektet vinder for sin indsats med at omstille den tunge transport til bæredygtig brint og blev overrakt i forbindelse med åbningen af Technomania på hi-messen i Herning.

Vinderne af hi Sustainable Development Award 2021: Siemens Gamesa Renewable Energy og projektet Brande Brint. Foto: MCH/Lars Møller.

06.10.2021

CSR.dk

Siemens Gamesa og projektet Brande Brint blev onsdag 6. oktober hædret på hi Tech & Industry Scandinavia med bæredygtighedsprisen 'hi Sustainable Development Award 2021'. Prisen tager afsæt i FN's 17 verdensmål, der sætter retningen for en mere bæredygtig udvikling for såvel mennesker og dyr som miljø og klima.

Formand for ingeniørforeningen IDA Thomas Damkjær Petersen i samarbejde med chef for Fremstillingsindustrien under DI, Jacob Kjeldsen præsenterede de nominerede og afslørede vinderen af 'hi Sustainable Development Award 2021': Siemens Gamesa for projektet Brande Brint,

"I fremtiden er CO2-udledning og flyskam afløst af ren energi og vand. Derfor vinder Siemens Gamesa og de lokale partnere i Brande Brint årets hi-award for at bane vejen til denne bæredygtige fremtid. Vi i juryen har lagt vægt på, at dette partnerskab er i færd med at løse en af de afgørende barrierer for grøn omstilling - ikke bare af den tunge transportsektor, men for en bæredygtig økonomi og et bæredygtigt samfund, fortalte Thomas Damkjær Petersen og kaldte vinderne op på scenen til hyldest fra branchen.

Juryen bestør af:::

Fagjuryen bag hi Sustainable Development Award består af:

  • Thomas Damkjær Petersen (formand for Ingeniørforeningen, IDA),
  • Jacob Kjeldsen (chef for Fremstillingsindustrien, DI),
  • Malene Thiele (head of CSR and SDG, Dansk Erhverv),
  • Søren-Peter Johansen (faglig leder, Teknologisk Institut og DIRA Dansk Robotforening),
  • Eva Harpøth-Skjoldborg (redaktør, CSR.dk),
  • Line Gry Knudsen (Senior Director World Climate Foundation), samt
  • Nette Kirkegaard (ejer af Rethink Consultancy)

Første skud på en utroligt vigtig stamme
I valget af Siemens Gamesa havde ekspertjuryen lagt vægt på, at Siemens Gamesa sammen med sine lokale partnere i Brande Brint har etableret verdens første og største brintanlæg baseret på vindstrøm. Ifølge juryen bliver Power-to-X-projekter som dette helt afgørende for, at omstille f.eks. den tunge transport i form af skibe, fly og lastbiler og desuden den tunge industri som cement- og stålproduktion fra sort til grøn energi. En sådan omstilling er en forudsætning for at undgå de værste klimaforandringer. Desuden lagde juryen vægt på, at Brande Brint var et partnerskabsprojekt med inddragelse af et lokalt vindmøllelaug og dermed demonstrerer, hvordan man kan samarbejde  på tværs af sektorer, organisationer og private og offentlige partnere.

Konkret og forenklet vil det være sådan, at I de ovennævnte sektorer vil man kunne integrere den vedvarende energi ved at konvertere den til brint, der derefter kan anvendes direkte eller viderekonverteres til f.eks. ammoniak eller metanol. Der er bred enighed om, at denne type Power-to-X-anlæg bliver essentielle, men samtidig er der meget få anlæg, der kører og tester i dag. Brande Brint skal derfor ses som en forløber, hvor der kan høstes erfaringer til denne massive udvikling, som forventes i de kommende år, når der skal udvikles storskalaanlæg til at lave grønne brændstoffer, omlægge industrielle processor, og endda lave gødning til landbruget fra vedvarende energikilder. 

Brande Brint kom til konkurrencen med en verdensnyhed, det er nemlig på dette anlæg at verdens første brint udelukkende fra vind er blevet produceret. Og produktionen af brint forventes kommericaliseret allerede i indeværende år og brug til grøn mobilitet i København.

Et stærkt felt og taknemmelig vinder
Prisen og de 50.000 kroner blev modtaget af innovationsdirektør Poul Skjærbæk og chef for integrerede løsninger Anders Skajaa fra Siemens Gamesa:

"Når man ser det stærke felt af nominerede, er vi vildt beærede over at blive valgt. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke alle de partnere, vi har haft i det her projekt. Vi har mødt enorm opbakning fra alle involverede partnere, alle har bakket op, og vi har faktisk kunnet eksekvere det her projekt på under et år. Det er nærmest helt uhørt, at man kan lykkes med det, så tusind tak til alle dem, der har hjulpet os, lød det taknemmeligt fra Poul Skjærbæk.

De øvrige virksomheder udvalgt af juryen til finalefeltet var: 

  • Insatech for udviklingen af en unik teknologi, der renser forurenet drikkevand nemt, billigt og miljøvenligt - bogstaveligt talt med lysets hast via UV-lys. Jordens ferskvandsressourcer er pressede og mange mennesker ikke har adgang til rent vand ‑ det kan denne unikke teknologi modarbejde. 
     
  • Innocell for udviklingen af en superkondensator, der kan lagre store mængder energi fra bæredygtige kilder som sol og vind, ligesom den har en markant længere levetid end traditionelle batteriløsninger. En unik vandbaserede elektrolyt-teknologi giver mulighed for at have ren energi på lager uden at påvirke miljø og mennesker negativt.
     
  • Lyras for at skabe en enestående og effektiv metode til kold-pasteurisering, der uskadeliggør bakterier i væsker som mælk og juice. Lyras erstatter den energitunge opvarmning og nedkøling med UV-lys. Det reducerer energiforbruget med hele 90 procent og vandforbruget med 60 procent.

Se videoer af alle de nominerede projekter her

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

5 gode grunde til at fortsætte med ESG

24.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Retorisk Lederskab

21.03.2025CSR.dk

Veksler klimapoint til flyrejser: SAS anklages for grov greenwashing

25.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

S3: Fra filantropi til strategi gennem partnerskab

10.02.2025Denteks A/S

Sponseret

Danske hoteller skal være mere omkostningseffektive end nabolandene for at tjene på erhvervsturisme

22.01.2025CSR.dk

Forbrugerombudsmanden politianmelder flyselskabet KLM for vildledende udsagn om bæredygtighed

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online