06.10.2021  |  Kommunikation

Verdens første brintanlæg vinder hi-messens bæredygtighedspris

Projektet Brande Brint med Siemens Gamesa Renewable Energy i spidsen blev d. 6. oktober 2021 udpeget som vinder af 'hi Sustainable Development Award 2021'. Projektet vinder for sin indsats med at omstille den tunge transport til bæredygtig brint og blev overrakt i forbindelse med åbningen af Technomania på hi-messen i Herning.

Siemens Gamesa og projektet Brande Brint blev onsdag 6. oktober hædret på hi Tech & Industry Scandinavia med bæredygtighedsprisen 'hi Sustainable Development Award 2021'. Prisen tager afsæt i FN's 17 verdensmål, der sætter retningen for en mere bæredygtig udvikling for såvel mennesker og dyr som miljø og klima.

Formand for ingeniørforeningen IDA Thomas Damkjær Petersen i samarbejde med chef for Fremstillingsindustrien under DI, Jacob Kjeldsen præsenterede de nominerede og afslørede vinderen af 'hi Sustainable Development Award 2021': Siemens Gamesa for projektet Brande Brint,

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

"I fremtiden er CO2-udledning og flyskam afløst af ren energi og vand. Derfor vinder Siemens Gamesa og de lokale partnere i Brande Brint årets hi-award for at bane vejen til denne bæredygtige fremtid. Vi i juryen har lagt vægt på, at dette partnerskab er i færd med at løse en af de afgørende barrierer for grøn omstilling - ikke bare af den tunge transportsektor, men for en bæredygtig økonomi og et bæredygtigt samfund, fortalte Thomas Damkjær Petersen og kaldte vinderne op på scenen til hyldest fra branchen.

Juryen bestør af:::

Fagjuryen bag hi Sustainable Development Award består af:

 • Thomas Damkjær Petersen (formand for Ingeniørforeningen, IDA),
 • Jacob Kjeldsen (chef for Fremstillingsindustrien, DI),
 • Malene Thiele (head of CSR and SDG, Dansk Erhverv),
 • Søren-Peter Johansen (faglig leder, Teknologisk Institut og DIRA Dansk Robotforening),
 • Eva Harpøth-Skjoldborg (redaktør, CSR.dk),
 • Line Gry Knudsen (Senior Director World Climate Foundation), samt
 • Nette Kirkegaard (ejer af Rethink Consultancy)

Første skud på en utroligt vigtig stamme
I valget af Siemens Gamesa havde ekspertjuryen lagt vægt på, at Siemens Gamesa sammen med sine lokale partnere i Brande Brint har etableret verdens første og største brintanlæg baseret på vindstrøm. Ifølge juryen bliver Power-to-X-projekter som dette helt afgørende for, at omstille f.eks. den tunge transport i form af skibe, fly og lastbiler og desuden den tunge industri som cement- og stålproduktion fra sort til grøn energi. En sådan omstilling er en forudsætning for at undgå de værste klimaforandringer. Desuden lagde juryen vægt på, at Brande Brint var et partnerskabsprojekt med inddragelse af et lokalt vindmøllelaug og dermed demonstrerer, hvordan man kan samarbejde  på tværs af sektorer, organisationer og private og offentlige partnere.

Konkret og forenklet vil det være sådan, at I de ovennævnte sektorer vil man kunne integrere den vedvarende energi ved at konvertere den til brint, der derefter kan anvendes direkte eller viderekonverteres til f.eks. ammoniak eller metanol. Der er bred enighed om, at denne type Power-to-X-anlæg bliver essentielle, men samtidig er der meget få anlæg, der kører og tester i dag. Brande Brint skal derfor ses som en forløber, hvor der kan høstes erfaringer til denne massive udvikling, som forventes i de kommende år, når der skal udvikles storskalaanlæg til at lave grønne brændstoffer, omlægge industrielle processor, og endda lave gødning til landbruget fra vedvarende energikilder. 

Brande Brint kom til konkurrencen med en verdensnyhed, det er nemlig på dette anlæg at verdens første brint udelukkende fra vind er blevet produceret. Og produktionen af brint forventes kommericaliseret allerede i indeværende år og brug til grøn mobilitet i København.

Et stærkt felt og taknemmelig vinder
Prisen og de 50.000 kroner blev modtaget af innovationsdirektør Poul Skjærbæk og chef for integrerede løsninger Anders Skajaa fra Siemens Gamesa:

"Når man ser det stærke felt af nominerede, er vi vildt beærede over at blive valgt. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke alle de partnere, vi har haft i det her projekt. Vi har mødt enorm opbakning fra alle involverede partnere, alle har bakket op, og vi har faktisk kunnet eksekvere det her projekt på under et år. Det er nærmest helt uhørt, at man kan lykkes med det, så tusind tak til alle dem, der har hjulpet os, lød det taknemmeligt fra Poul Skjærbæk.

De øvrige virksomheder udvalgt af juryen til finalefeltet var: 

 • Insatech for udviklingen af en unik teknologi, der renser forurenet drikkevand nemt, billigt og miljøvenligt - bogstaveligt talt med lysets hast via UV-lys. Jordens ferskvandsressourcer er pressede og mange mennesker ikke har adgang til rent vand ‑ det kan denne unikke teknologi modarbejde. 
   
 • Innocell for udviklingen af en superkondensator, der kan lagre store mængder energi fra bæredygtige kilder som sol og vind, ligesom den har en markant længere levetid end traditionelle batteriløsninger. En unik vandbaserede elektrolyt-teknologi giver mulighed for at have ren energi på lager uden at påvirke miljø og mennesker negativt.
   
 • Lyras for at skabe en enestående og effektiv metode til kold-pasteurisering, der uskadeliggør bakterier i væsker som mælk og juice. Lyras erstatter den energitunge opvarmning og nedkøling med UV-lys. Det reducerer energiforbruget med hele 90 procent og vandforbruget med 60 procent.

Se videoer af alle de nominerede projekter her

- EHS

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere