Verdensmål i Værdikæden

Verdensmål i Værdikæden er et projekt, som skal finde nye løsninger på den danske restaurationsbranches største bæredygtighedsudfordringer. Målet er at styrke konkurrenceevnen for de danske virksomheder, som leverer løsningerne, og hæve bæredygtighedsambitionerne hos både restauranter og leverandører.

Der er stigende efterspørgsel på bæredygtige restaurantoplevelser fra den danske befolkning, og flere restauratører ønsker at tage et større samfundsansvar. Det kræver nye løsninger på branchens største bæredygtighedsudfordringer.

Sammen med Global Compact Network Denmark og Danmarks Restauranter og Cafeer har Industriens Fond derfor igangsat projektet ”Verdensmål i Værdikæden”.  Det nye initiativ vil med afsæt i FN’s 17 verdensmål koble industri og restauratører sammen for at løfte niveauet for den bæredygtige restaurant i Danmark. Og dermed også for den bæredygtige leverandør. Projektet skal derfor identificere, teste og markedsmodne nye løsninger, som kan udbredes på tværs af branchen og øge vækstpotentialet i de virksomheder, som udvikler løsningerne. Derfor munder projektet blandt andet ud i et løsningsgalleri, som kan fremvise de nye og gennemtestede danske løsninger.

Nyt restaurantfællesskab fører an
Danmarks Restauranter og Cafeer (DRC) er tilknyttet projektet sammen med Restauranternes Garantiordning – bedre kendt som REGA – der er et fællesskab af restauratører, som ønsker at styrke arbejdet med samfundsansvar og bæredygtighed. I projektet kommer restauratørerne til at indgå i ”verdensmålspartnerskaber” baseret på de udfordringer i værdikæden, som vurderes til at have størst forbedringspotentiale. Det kan være områder som spild, emballage eller energiforbrug. Restauranterne skal således sammen med deres leverandører fungere som en slags testlaboratorier for de løsninger, som skal gøre dem mere bæredygtige.

Procesværktøj som hjælp til andre brancher
Selvom projektet Verdensmål i Værdikæden drejer sig om restaurationsbranchen skal projektstrukturen og -processerne også kunne genanvendes i lignende projekter med andre brancher som omdrejningspunkt. Derfor vil der, i regi af projektet, blive udviklet open-source processer og værktøjer til at facilitere en tættere dialog mellem udbud og efterspørgsel indenfor andre brancher, som for eksempel tekstilbranchen og byggeriet.

Værdikæde-tilgang og “disruptiv innovation”
De udfordringer, som verdensmålene omhandler, skal løses i fællesskab – ligesom mål 17 om partnerskaber opfordrer til.
Verdensmål i Værdikæden er derfor et projekt, hvor aktører fra forskellige steder i restaurationsbranchens værdikæde samles for i fællesskab at løse de udfordringer, som præger hele branchen. Det er med andre ord ikke et projekt for enkelte virksomheder kører deres eget innovationsforløb, men hvor man samles om fælles udfordringer for at se på hvordan man kan løse dem i fællesskab.

Projektet har som ambition både at løfte både bunden og toppen – dvs. både fremme såkaldt inkrementel udvikling og tænke helt nyt og innovativt.


Projektet er inspireret af Project Breakthroughs mindset om, at der er brug for helt nye løsninger for at vi kan nå i mål med de 17 Verdensmål. Konsulentbureaet Volans er derfor partner i projektet til at sætte innovationsambitionen højt.

Du kan læse mere om Project Breakthrough projektet her og her.

Fakta om projektet

  • Projektet er et samarbejde mellem Industriens Fond, Global Compact Network Denmark og Danmarks Restauranter og Cafeer, samt deres brancheinitiativ for bæredygtighed, Restauranternes Garantiordning (REGA).
  • Støttes af Industriens Fond med 4,7 mio. kroner.
  • Projektet startede i start 2019 og varer i tre år.
  • Det er gratis at deltage i projektet
  • Projektet har fire faser: 1) Screening og konkretisering af bæredygtighedsudfordringer, 2) etablering af verdensmålspartnerskaber, som skal løse udfordringerne, 3) produktinnovation, herunder test af løsningerne i restauranterne og 4) udbredelse af løsningerne, løsningsmodellerne og selve projektmodellen til andre restauranter og relevante brancher nationalt og globalt
  • Mange partnere vil igennem projektet blive tilknyttet, herunder Project Breakthrough, konsulenthuset PlanMiljø og organisationen Stop Spild Af Mad. Derudover kommer der til at være tæt samarbejde med Plastindustrien og andre industri- og brancheorganisationer. DTU Food Lab er også en partner i projektet og skal i løbet af projekts innovationsfase gennemføre en tre dages hackathon med studerende hos DTU Skylab.

31.10.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Fra kundekrav til bæredygtig forankring

22.08.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Fra ESG til handling: Videnskabsbaserede klimamål som kompas

22.08.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Survival of the Fittest: Fra flueben til kontinuerlig ESG-læring

22.04.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

13.03.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Vær med til UN Global Compacts Årskonference 2024: Fremtidens Bæredygtighed & ESG

05.03.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

De nordiske UN Global Compact-netværk lancerer tre business briefs med fokus på klima dilemmaer