04.09.2017 | Klima, miljø og energi
Vestas i samarbejde med Tesla om energilagring
Den danske vindmøllegigant Vestas er gået sammen med elbilproducenten Tesla for at se på forskellige projekter, der kan lagre vindenergi og dermed gøre strømmen billigere.
Vestas har bl.a. vindfarme i Macarthur i staten Victoria i det sydlige Australien. Tesla arbejder på et energilagringsprojekt i nabostaten South Australia, men hvorvidt samarbejdet mellem de to parter vil udmønte sig i noget her vides endnu ikke. Foto: Vestas Wind
En af de klassiske udfordringer for vindkraftsektoren er også at kunne levere strøm, når det ikke blæser. Her er batteriteknologi selvsagt et kardinalpunkt i retning af en løsning, og det er på den baggrund at to storaktører fra hver af de to industrier har slået pjalterne sammen.
Læs også: Tilskud til sol- og vindkraft giver færre dødsfald i USA
Danske Vestas, verdens største producent af vindturbiner, er således gået sammen med den amerikanske elbilfabrikant Tesla, der i årevis har arbejdet indgående med løsninger til bæredygtig energilagring, om at skabe et produkt til netop det formål, skriver Børsen.
Samarbejdet er blevet etableret lidt under radaren, og Vestas har ikke ønsket at kommentere direkte på det, men over for Børsen bekræfter pressechef i Vestas, Anders Riis, aftalen med Tesla.
"Vestas er engageret i en række hybridbaserede energiprojekter og arbejder i den forbindelse sammen med et antal virksomheder med ekspertise inden for energilagring, heriblandt Tesla," siger han, og understreger samtidig, at Vestas også arbejder med flere andre virksomheder.
Vigtigt skridt for Vestas
Et centralt formål med initiativet er at kunne sænke prisen på bæredygtig energi ved at optimere samspillet mellem vindmøller og lagring af den producerede energi herfra. Ifølge Børsen bliver lagring af energi af mange set som noget, der kan være med til at revolutionere hele energibranchen, og derfor er der også en vigtig signalværdi i samarbejdet for det danske selskab.
"Det er et meget vigtigt skridt for Vestas. Det er noget, der kommer til at kunne sænke omkostningerne for vedvarende energi, den dag batterier kan være med til at lagre energien," siger aktieanalytiker i Sydbank, Jacob Pedersen, til avisen, og tilføjer:
Læs også: Kæmpebatteri skal give grøn strøm i Nordhavn
"Det vil være en kæmpemæssig ulempe, hvis Vestas kommer med sådan en teknologi langt efter konkurrenterne. Det er en hård kamp, for både Siemens-Gamesa og GE ved, at det her er noget, der er meget vigtigt".
Tesla arbejder i forvejen på flere vindenergilagringsprojekter i stor skala, bl.a. i Australien.
-AK
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.