06.08.2018  |  Menneskerettigheder

Vesten importerer varer produceret af ’moderne slaver’

De vestlige lande handler med varer for 350 milliarder dollar, der mistænkes for at være produceret under slavelignende forhold, viser en ny rapport.

Vesten bærer et stort ansvar for, at millioner af mennesker i dag arbejder under forhold, som bedst kan beskrives som moderne slaveri.

Det konkluderer en ny rapport fra Global Slavery Index, som siger, at de vestlige lande handler med varer for 350 milliarder dollar (godt 2.260 mia. kr.), der med risiko er blevet produceret i arbejdssituationer, som involverer trusler, vold og bedrag, skriver dr.dk. Det er ifølge rapporten virkeligheden for i alt 40 millioner mennesker. 

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vestens regeringer skal ind i kampen 
Rapporten er udviklet i samarbejde med Walk Free Foundation, som er en fond, der arbejder aktivt for at bekæmpe slaveri og menneskehandel.

Top 5 over varer, som Vesten importerer, hvor der er størst risiko for moderne slaveri

1. Laptops, computere og mobiltelefoner
2. Tøj og sko
3. Fisk
4. Kakao
5. Sukkerrør

Kilde: Global Slavery Index

Og ifølge stifteren bag fonden, Andrew Forrest, skal rapporten presse regeringer og virksomheder til at sætte en stopper for moderne slaveri.

”Ved at kortlægge handelsmønstre og fokusere på de produkter, der produceres under slavehandlen og derefter importeres til verdens største økonomier, bliver det tydeligt, at de rigeste lande også har et ansvar”, siger han ifølge Ritzau.

Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Sine Plambech har taget et kig på rapporten og mener også, at den sætter et vigtigt fokus på de områder, hvor der mangler gennemsigtighed.

”Der er områder, som vi ikke altid har haft opmærksomhed på. Vi har i mange år haft fokus på, hvordan vores tøj bliver produceret, men ikke haft så stort fokus på, hvordan vores computere og andet elektronik bliver til", siger hun til DR og fortsætter:

Læs også: Britiske detailvirksomheder presser regeringen til at stramme op på anti-slavery regler 

”Rapporten vil gerne have, at vi når dertil, hvor vi kan stå i Føtex eller Bilka med et produkt i hånden og så præcis se, hvor og hvordan det er blevet til - så man kan sikre sig, at det ikke er produceret af moderne slaver eller tvangsarbejdere”.

Svært at gennemskue slaveri
Tilbage i 2016 lavede Forbrugerrådet Tænk en undersøgelse, som viste, at 97 procent af danskerne mener, at det er vigtigt, at produkter er produceret ansvarligt. Men kun tre procent af danskerne kan faktisk gennemskue, om medarbejderne har haft ordentlige forhold under produktionen, skriver DR.

”Vi har et ønske om at handle med god samvittighed, men det er rigtig, rigtig svært at gøre, fordi vi ikke kan gennemskue den her produktion. Det skal ikke kræve en Ph.d. at gå ned og være forbruger”, forklarer Vibeke Myrtue, miljøpolitisk rådgiver i Forbrugerrådet Tænk.

Stod det til hende kræver det derfor, at nogle andre tager stilling, inden varerne ender på hylderne.

Som forbrugere kan vi handle efter mærkningsordninger, men miljørådgiveren opfordrer samtidig politikerne og erhvervslivet til at sikre, at varerne bliver produceret inden for gode rammer.  

-JJK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere