06.08.2018 | Menneskerettigheder
Vesten importerer varer produceret af ’moderne slaver’
De vestlige lande handler med varer for 350 milliarder dollar, der mistænkes for at være produceret under slavelignende forhold, viser en ny rapport.
Laptops, computere og mobiltelefoner ligger på førstepladsen over de varer, som bliver importeret til Vesten, hvor der er størst risiko for, at de bliver produceret af moderne slaver. Arkivfoto.
Vesten bærer et stort ansvar for, at millioner af mennesker i dag arbejder under forhold, som bedst kan beskrives som moderne slaveri.
Det konkluderer en ny rapport fra Global Slavery Index, som siger, at de vestlige lande handler med varer for 350 milliarder dollar (godt 2.260 mia. kr.), der med risiko er blevet produceret i arbejdssituationer, som involverer trusler, vold og bedrag, skriver dr.dk. Det er ifølge rapporten virkeligheden for i alt 40 millioner mennesker.
Vestens regeringer skal ind i kampen
Rapporten er udviklet i samarbejde med Walk Free Foundation, som er en fond, der arbejder aktivt for at bekæmpe slaveri og menneskehandel.
Top 5 over varer, som Vesten importerer, hvor der er størst risiko for moderne slaveri
1. Laptops, computere og mobiltelefoner
2. Tøj og sko
3. Fisk
4. Kakao
5. Sukkerrør
Kilde: Global Slavery Index
Og ifølge stifteren bag fonden, Andrew Forrest, skal rapporten presse regeringer og virksomheder til at sætte en stopper for moderne slaveri.
”Ved at kortlægge handelsmønstre og fokusere på de produkter, der produceres under slavehandlen og derefter importeres til verdens største økonomier, bliver det tydeligt, at de rigeste lande også har et ansvar”, siger han ifølge Ritzau.
Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Sine Plambech har taget et kig på rapporten og mener også, at den sætter et vigtigt fokus på de områder, hvor der mangler gennemsigtighed.
”Der er områder, som vi ikke altid har haft opmærksomhed på. Vi har i mange år haft fokus på, hvordan vores tøj bliver produceret, men ikke haft så stort fokus på, hvordan vores computere og andet elektronik bliver til", siger hun til DR og fortsætter:
Læs også: Britiske detailvirksomheder presser regeringen til at stramme op på anti-slavery regler
”Rapporten vil gerne have, at vi når dertil, hvor vi kan stå i Føtex eller Bilka med et produkt i hånden og så præcis se, hvor og hvordan det er blevet til - så man kan sikre sig, at det ikke er produceret af moderne slaver eller tvangsarbejdere”.
Svært at gennemskue slaveri
Tilbage i 2016 lavede Forbrugerrådet Tænk en undersøgelse, som viste, at 97 procent af danskerne mener, at det er vigtigt, at produkter er produceret ansvarligt. Men kun tre procent af danskerne kan faktisk gennemskue, om medarbejderne har haft ordentlige forhold under produktionen, skriver DR.
”Vi har et ønske om at handle med god samvittighed, men det er rigtig, rigtig svært at gøre, fordi vi ikke kan gennemskue den her produktion. Det skal ikke kræve en Ph.d. at gå ned og være forbruger”, forklarer Vibeke Myrtue, miljøpolitisk rådgiver i Forbrugerrådet Tænk.
Stod det til hende kræver det derfor, at nogle andre tager stilling, inden varerne ender på hylderne.
Som forbrugere kan vi handle efter mærkningsordninger, men miljørådgiveren opfordrer samtidig politikerne og erhvervslivet til at sikre, at varerne bliver produceret inden for gode rammer.
-JJK
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Klima, miljø og energi

Klimarådet: CO2-udledningen i 2025 vil være højere end forventet
Energistyrelsens klimastatus og -fremskrivning opfylder sin funktion som centralt planlægningsværktøj for dansk klimapolitik. Der er dog stadig ubesvarede spørgsmål og plads til forbedringer – blandt andet omkring affalds- og landbrugssektorerne. Det vurderer Klimarådet i et nyt notat.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.
Klima, miljø og energi

Første bilproducent tilslutter sig SteelZero-initiativet
SteelZero er et initiativ taget af Climate Group og ResponsibleSteel, som Volvo Cars nu tilslutter sig som den første bilproducent. Det er ikke Volvos første skridt i udviklingen af udvikle fossilfri stål, men initiativet skal sætte ekstra skub på arbejdet.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)
Medarbejder

CO2-reduktion forudsætter tusindvis af nye medarbejdere i industrien
En analyse fra Industriens Uddannelser viser, at der kommer massiv merefterspørgsel på faglærte og ufaglærte medarbejdere i industrien i takt med, at investeringer i grøn omstilling rulles ud.