Virksomheder bruger kritiserede certifikater til at skære i klimatal
Selvom de er stærkt udskældte på markedet, bruger flere danske virksomheder stadig certifikater for grøn strøm. Ifølge selskaberne findes der nemlig ikke bedre alternativer.
Ifølge Børsens årlige gennemgang af bæredygtighedsrapporter fra landets 24 største børsnoterede virksomheder, har flere af dem skåret 50 procent af klimabelastningen fra scope 1 og 2 gennem opkøb af såkaldte oprindelsescertifikater for grøn strøm.
Certifikaterne gør imidlertid ikke en reel forskel for klimaet, da de er for billige til at finansiere opførelsen af nye vedvarende energianlæg, lyder kritikken blandt andet.
Læs også: Danfoss: Strategisk fejl ikke at fokusere på energieffektivitet
De virksomheder, der benytter sig af grøn strøm til at mindske sin klimabelastning, forklarer, at metoden i øjeblikket er standarden for at nedbringe CO2-udledningen fra el, og at den indgår i Science Based Targets Initiative.
“Som andre større virksomheder med et godkendt SBTI-mål følger vi GHG-protokollen, som er den internationalt anerkendte standard for at opgøre CO2e. Den benytter market based-metoden til at opgøre emissioner, og ifølge den er det netop oprindelsescertifikater, som kan bruges til at nedbringe scope 2-emissionerne,” skriver eksempelvis Pandora i en mail til Børsen.
- HCL