Danfoss: Strategisk fejl ikke at fokusere på energieffektivitet

Hvis vi ved præcis, hvordan man reducerer sit energiforbrug, hvorfor gør vi så ikke mere af det? Det undrer man sig over i Danfoss.

22.03.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

For få uger siden afleverede Danfoss A/S en imponerende opgørelse af 2022’s resultater.

Finansielt er det lige til at blive forpustet af: En omsætning, som for første gange i virksomhedens historie runder 10 mia. euro svarende til en vækst på 36 procent. Heraf er 15 procent vækst i Danfoss’ eksisterende forretning. Og alligevel er det lykkedes at reducere de globale udledninger af CO2 i scope 1 og 2 med syv procent.

”Det er vi tilfredse med og vi tror på, at vi kan dekarbonisere til 2030. Det viser også, at vi tager vores egen medicin, når vi genbruger energi og reducerer forbrug,” siger Kim Fausing.

Med den strategi har Danfoss skåret 70 procent af sit forbrug af energi til opvarmning af hovedkontor og produktion i på Als siden 2007. For strømforbruget er samme tal 43 procent.

”De resultater er opnået med metoder, som er tilgængelige for de fleste. Så det er noget alle kunne gøre, så vidt vi kan se. Og vi vil meget gerne have andre til at fokusere mere på energieffektivitet,” siger Kim Fausing.

Fokus på energieffektivitet skal tilbage
Trangen til at fremme fokus på energieffektivitet er sandsynligvis stærkt forbundet med det faktum, at det er i det felt, Danfoss’ produkter lever og bidrager. Men når man taler med Kim Fausing om energieffektivitet, får man også en klar fornemmelse af en reel frustration over, at der ikke tappes mest muligt af denne energiudgifts- og CO2-reduktions-kilde. 

”Vi har i Danmark ikke længere nok fokus på at spare på og genbruge energi. Det har vi i Danfoss meget svært ved at forstå. Vi ser det som en strategisk fejl at man ikke sætter en meget mere ambitiøs plan om at spare og genbruge energi,” siger Kim Fausing.

Læs også: Danmark er ikke længere foregangsland for energieffektivitet

Danfoss har for kort tid siden lagt resultaterne af en undersøgelse frem, som viser, at der hvert år bliver sendt overskudsvarme fra f.eks. produktionsvirksomheder, supermarkeder, datacentre og spildevandsanlæg op i den blå luft i et omfang svarende til tæt på Europas samlede efterspørgsel på varme og varmt vand.

”Hvis vi satte fokus på ikke at spilde, på at spare og genbruge i de næste fem-ti år, mens vi selvfølgelig samtidig udbyggede vedvarende energi, så ville vi virkelig gøre en forskel,” fortsætter han.

Energisparekrav burde have været højere
Det er ikke kun uforståeligt, det er også kritisk nødvendigt at styrke fokus på energieffektivitet. For hvis det ikke sker, så kan man lige så godt gå ud at sige, at det ikke bliver muligt at nå Parisaftalens målsætning. Og det bliver tilsvarende svært for Danmark at leve op til de energisparekrav, der ligger i den nye energisparekravsaftale, som i sidste uge blev forhandlet færdig i EU.

Danfoss har fulgt nøje med i aftalens tilblivelse og synes, det er positivt at der nu er bindende energisparekrav for 2030 og krav om at de enkelte medlemsstater skal reducere deres energiforbrug med 1,5 procent.

“Direktivet er for alvor med til at sætte energieffektivitet på dagsordenen og skabe det nødvendige regulatoriske push, så vi ikke længere kun taler om at udbygge vores energikilder, men også om at reducere energiforbruget og genbruge energi,” siger Kim Fausing til Børsen.
Men i Nordborg undrer man sig alligevel.

”Vi havde gerne set højere mål. ... I lyset af energikrisen og den udsatte position, som Europa befinder sig i på energiområdet, er det meget overraskende, at medlemsstaterne ikke er mere ambitiøse,” siger Kim Fausing i en mail til CSR.dk.

Tager egen medicin
Danfoss’ undren bliver ikke mindre af, at de ved, det kan lade sig gøre.

Læs også: "Man kan kun komme for sent i gang"

”Vi synes, at vi tager vores egen medicin. Vi har f.eks. en KPI på energi-intensitet sat som forbrug i forhold til salg. Den er gået fra 111 i 2019 til 81* i 2022. Det er 30 procent, vi har reduceret udledningerne med, inden vi overhovedet er begyndt at skifte over til sol og vind,” siger Jesper Christensen, som er koncernfinansdirektør i Danfoss.

”Oveni at det er det rigtige at gøre, så er tilbagebetalingstiden på energieffektivitetsløsninger meget kort. Modsat udbygningen af grønne energikilder leverer de endda reduktioner i udledninger – og udgifter – nærmest med det samme, og der er brug for at reducere forbrug og udledninger nu. Derfor har vi simpelthen brug for at komme i et helt andet gear på dette område,” afslutter Kim Fausing.


*) Danfoss er i færd med at integrere virksomheden Eaton Hydraulics, som nok skal i gang med noget energieffektivitetsarbejde. Lægger man deres energiforbrug oveni Danfoss’ er energiintensiteten tilbage på omkring 111.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

18.04.2024CSR.dk

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus