22.03.2023  |  Klima, miljø og energi

Danfoss: Strategisk fejl ikke at fokusere på energieffektivitet

Hvis vi ved præcis, hvordan man reducerer sit energiforbrug, hvorfor gør vi så ikke mere af det? Det undrer man sig over i Danfoss.

For få uger siden afleverede Danfoss A/S en imponerende opgørelse af 2022’s resultater.

Finansielt er det lige til at blive forpustet af: En omsætning, som for første gange i virksomhedens historie runder 10 mia. euro svarende til en vækst på 36 procent. Heraf er 15 procent vækst i Danfoss’ eksisterende forretning. Og alligevel er det lykkedes at reducere de globale udledninger af CO2 i scope 1 og 2 med syv procent.

”Det er vi tilfredse med og vi tror på, at vi kan dekarbonisere til 2030. Det viser også, at vi tager vores egen medicin, når vi genbruger energi og reducerer forbrug,” siger Kim Fausing.

Med den strategi har Danfoss skåret 70 procent af sit forbrug af energi til opvarmning af hovedkontor og produktion i på Als siden 2007. For strømforbruget er samme tal 43 procent.

”De resultater er opnået med metoder, som er tilgængelige for de fleste. Så det er noget alle kunne gøre, så vidt vi kan se. Og vi vil meget gerne have andre til at fokusere mere på energieffektivitet,” siger Kim Fausing.

Fokus på energieffektivitet skal tilbage
Trangen til at fremme fokus på energieffektivitet er sandsynligvis stærkt forbundet med det faktum, at det er i det felt, Danfoss’ produkter lever og bidrager. Men når man taler med Kim Fausing om energieffektivitet, får man også en klar fornemmelse af en reel frustration over, at der ikke tappes mest muligt af denne energiudgifts- og CO2-reduktions-kilde. 

”Vi har i Danmark ikke længere nok fokus på at spare på og genbruge energi. Det har vi i Danfoss meget svært ved at forstå. Vi ser det som en strategisk fejl at man ikke sætter en meget mere ambitiøs plan om at spare og genbruge energi,” siger Kim Fausing.

Læs også: Danmark er ikke længere foregangsland for energieffektivitet

Danfoss har for kort tid siden lagt resultaterne af en undersøgelse frem, som viser, at der hvert år bliver sendt overskudsvarme fra f.eks. produktionsvirksomheder, supermarkeder, datacentre og spildevandsanlæg op i den blå luft i et omfang svarende til tæt på Europas samlede efterspørgsel på varme og varmt vand.

”Hvis vi satte fokus på ikke at spilde, på at spare og genbruge i de næste fem-ti år, mens vi selvfølgelig samtidig udbyggede vedvarende energi, så ville vi virkelig gøre en forskel,” fortsætter han.

Energisparekrav burde have været højere
Det er ikke kun uforståeligt, det er også kritisk nødvendigt at styrke fokus på energieffektivitet. For hvis det ikke sker, så kan man lige så godt gå ud at sige, at det ikke bliver muligt at nå Parisaftalens målsætning. Og det bliver tilsvarende svært for Danmark at leve op til de energisparekrav, der ligger i den nye energisparekravsaftale, som i sidste uge blev forhandlet færdig i EU.

Danfoss har fulgt nøje med i aftalens tilblivelse og synes, det er positivt at der nu er bindende energisparekrav for 2030 og krav om at de enkelte medlemsstater skal reducere deres energiforbrug med 1,5 procent.

“Direktivet er for alvor med til at sætte energieffektivitet på dagsordenen og skabe det nødvendige regulatoriske push, så vi ikke længere kun taler om at udbygge vores energikilder, men også om at reducere energiforbruget og genbruge energi,” siger Kim Fausing til Børsen.
Men i Nordborg undrer man sig alligevel.

”Vi havde gerne set højere mål. ... I lyset af energikrisen og den udsatte position, som Europa befinder sig i på energiområdet, er det meget overraskende, at medlemsstaterne ikke er mere ambitiøse,” siger Kim Fausing i en mail til CSR.dk.

Tager egen medicin
Danfoss’ undren bliver ikke mindre af, at de ved, det kan lade sig gøre.

Læs også: "Man kan kun komme for sent i gang"

”Vi synes, at vi tager vores egen medicin. Vi har f.eks. en KPI på energi-intensitet sat som forbrug i forhold til salg. Den er gået fra 111 i 2019 til 81* i 2022. Det er 30 procent, vi har reduceret udledningerne med, inden vi overhovedet er begyndt at skifte over til sol og vind,” siger Jesper Christensen, som er koncernfinansdirektør i Danfoss.

”Oveni at det er det rigtige at gøre, så er tilbagebetalingstiden på energieffektivitetsløsninger meget kort. Modsat udbygningen af grønne energikilder leverer de endda reduktioner i udledninger – og udgifter – nærmest med det samme, og der er brug for at reducere forbrug og udledninger nu. Derfor har vi simpelthen brug for at komme i et helt andet gear på dette område,” afslutter Kim Fausing.


*) Danfoss er i færd med at integrere virksomheden Eaton Hydraulics, som nok skal i gang med noget energieffektivitetsarbejde. Lægger man deres energiforbrug oveni Danfoss’ er energiintensiteten tilbage på omkring 111.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere