Danmark er ikke længere et foregangsland for energieffektivitet
En ny analyse rykker Danmark ned ad EU-liste over energieffektive lande og placerer sig nu efter lande som Grækenland, Rumænien og Estland.
I Danmark er det slut med at være et energieffektivt foregangsland. Det er konklusionen i et notat, der er udarbejdet for organisationen Synergi af pensionerede civilingeniør Peter Bach, som indtil sidste år var formand for Det Internationale Energiagenturs energieffektiviseringskomité og chefkonsulent for energieffektivitet i Energistyrelsen.
Det skriver Information.
Vurderingen bygger blandt andet på tal fra de internationale databaser ODYSSEE og MURE, der placerer Danmark på en beskeden samlet syvendeplads for energieffektivitet – efter lande som Estland, Rumænien og Grækenland.
Læs også: Erhvervsstyrelsen støtter dansk power-to-x-projekt med trecifret millionbeløb
”Det Internationale Energiagentur og andre internationale aktører i klimakampen har flere gange slået fast, at et klogt og effektivt energiforbrug er helt afgørende for at lykkes med den grønne omstilling. Vi har brug for meget mere grøn energi til vores varmepumper, elbiler, fjernvarme osv. Energieffektivitet er den brik, der kan få puslespillet til at hænge sammen og sikre, at vi når hurtigere i mål. Det potentiale bør ambitionerne for vores energiforbrug afspejle,” siger Katrine Bjerre M. Eriksen, direktør hos Synergi.
Mål og en strategi for et effektivt energiforbrug bør derfor være en bunden og tidlig opgave for den kommende regering, mener hun:
”Det haster med at få omstillet vores energi fra sort til grøn, så vi udleder mindre CO2. Vi har også travlt, fordi vi på den måde hurtigere bliver fri af den russiske energi, og fordi et lavere energiforbrug er godt for både virksomheder og da danske husholdninger, der betaler unødigt meget for deres energi. Derfor bør den kommende regering sætte konkrete mål og udarbejde en strategi for et smart og effektivt energiforbrug i løbet af 2023.”
Læs også: EU vil sælge CO2-kvoter til finansiering af grøn energi
Synergi-direktøren fremhæver Tyskland som et land, der i kølvandet på energikrisen har fået øjnene op for potentialerne i et lavere energiforbrug – under energikrisen var den tyske regering hurtigt ude med en bred vifte af energibesparende tiltag i blandt andet offentlige og private bygninger.
Inden længe præsenterer den tyske regering også en lov for energieffektivitet, der blandt andet indeholder konkrete mål for energiforbruget og krav til virksomheder om at foretage de mest rentable investeringer i energieffektivitet.
- HCL