Virksomheder kan søge hjælp hos lokalbefolkninger i skovrydningstruede områder

Oprindelige samfund ofte er de bedste beskyttere af skove, afslører en ny FN-rapport.

03.12.2021

CSR.dk

Fødevarer, tekstiler, møbler….listen af produkter der bidrager til afskovning af verdens tropiske skove er lang.

OECD vurderer, at de økosystemtjenester, som skovene skaber, er mere end 125 billioner dollars værd om året. De stabiliserer klimaet, lagrer CO2, leverer mad, træ og medicin, renser vores luft og vand og forhindrer jorderosion, oversvømmelser og jordskred. Skove opretholder samtidig levesteder for vilde dyr, hvilket er blevet mere relevant end nogensinde: Når disse levested går tabt, øger det risikoen for, at virus som COVID-19 spreder sig fra dyr til mennesker.

Mange virksomheder har i de seneste år forpligtet sig til politikker, der sigter mod at fjerne skovrydning fra deres forsyningskæder. I den forbindelse læner mange sig op ad de anerkendte certificeringsordninger. Sådanne ordninger kan hjælpe virksomhederne med at leve op til deres løfte om at levere skovrydningsfrie produkter, men de forhindrer ikke, at skovrydning finder sted andre steder for andre virksomheder.

Kun ved aktivt at beskytte skovene kan virksomhederne blive ikke bare skovrydningsfrie, men ligefrem ’skovpositive’, som Charlotte Opal, administrerende direktør i ’Forest Conservation Fund’, beskriver det.

Læs også: Dansk fond donerer kvart million til stort skovprojekt i Bolivia

Hun peger på at partnerskaber med oprindelige urbefolkning i udsatte områder er noget af det allermest effektive i kampen mod afskovning.

En nylig FN-rapport afslørede, at oprindelige samfund ofte er de bedste beskyttere af skove, i stand til at trække på generationer af forfædres erfaringer og viden om et givet skovlandskab for at bevare skovens sundhed og leve i balance med naturen.

Det britiske supermarked Waitrose er et eksempel på, hvordan det kan fungere i praksis. Waitrose har valgt at indgå partnerskab med det oprindelige Mului-samfund for at beskytte et tropisk skovområde på Borneo, som i størrelse svarer til den jord, de har brug for for at dyrke palmeolie til brug i deres private-label produkter. En lokal civilsamfundsorganisation vil sammen med lokalsamfundet beskytte skoven og overvåge dens dyreliv, mens de også investerer i yderligere forbedringer af samfundets levebrød.

Ifølge Kew Botanical Gardens' 10 Golden Rules for Restoring Forests er beskyttelse af eksisterende skove langt mere omkostningseffektivt og virkningsfuldt end at plante nye træer. Mange virksomheder støtter aktiv træplantningsprojekter, som det kan tage hundreder af år at komme på niveau med naturlig skov, der allerede står.

Charlotte Opal er ikke i tvivl: ” Den private sektor skal investere mere i at støtte oprindelige folk til at blive skovbeskyttere. Ikke alene er det omkostningseffektivt; det er en enkel måde for virksomhederne at kommunikere til kunderne om deres handlinger inden for skovbevarelse og CO2-reduktion, samtidig med at vi bevæger os mod en skovpositiv fremtid”.

- MTN

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online