Virksomheder skal skabe deres bæredygtige fremtid nu

Vi kan ikke forudsige fremtiden. Men med en stigende befolkningsvækst, der vil nå 8,5 milliarder mennesker inden 2030, ved vi, at vi ikke kan fortsætte, som vi gør nu, hvis vi vil sikre en sund og blomstrende fremtid for vores samfund og vores planet.

12.09.2018

Sponseret

Louise Koch, EMEA Corporate Sustainability Director, DELL A/S

Vi kan ikke forudsige fremtiden. Men med en stigende befolkningsvækst, der vil nå 8,5 milliarder mennesker inden 2030, ved vi, at vi ikke kan fortsætte, som vi gør nu, hvis vi vil sikre en sund og blomstrende fremtid for vores samfund og vores planet. Med flere mennesker følger en øget belastning på vores ressourcer. Der skal bruges flere biler, gadgets, hårde hvidevarer, tøj og mere energi mv., hvilket ikke er bæredygtigt med vores nuværende model. Derfor bliver vi nødt til at tænke på, hvilken indflydelse vi har som individer og som samfund – og vi bliver nødt til at lægge planerne nu.

Virksomheder har et ansvar og spiller en meget vigtig rolle i denne diskussion. CEOs og ledere fokuserer på vækst, markedsandele og større indtjening, men flere og flere viser, at det faktisk også er muligt at integrere bæredygtighed i forretningsmodellerne, så de understøtter disse mål samtidig med, at virksomhederne bruger deres størrelse og indflydelse til at levere skalérbare og effektfulde ændringer.

Tag for eksempel genbrug af plastik og andre materialer. Som enkeltpersoner kan og skal vi indføre genbrug i vores egen husholdning. Men når store virksomheder som Dell EMC fx gør det til en del af vores produktdesign, så rykker det på den store skala. Siden 2012 har Dell EMC brugt 33.000 tons genanvendt plastik i vores produkter, og hvert år indsamler og bruger vi tonsvis af havplastik i vores emballage.

Hvad er legacy, og hvorfor er det vigtigt?

Legacy betyder arv eller eftermæle. Det handler om at skabe noget, der efterlader en permanent påvirkning eller et permanent indtryk. Det kan virksomheder gøre ved at forpligte sig til at gøre noget godt og indarbejde det i virksomhedens kultur og værdier. For Dell EMC handler det fx om at sætte vores teknologi og talent i spil dér, hvor vi kan gøre mest godt for verden omkring os.   

Vil man gøre en positiv forskel, kan man ikke nøjes med at gøre det “mindre dårligt.” Både enkeltpersoner og virksomheder er nødt til at finde nye måder, hvorpå de kan gøre mere af det gode – selvfølgelig på bæredygtig vis, som inspirerer andre til at følge trop. Det handler imidlertid også om mere end blot at gøre det rigtige. Det handler også om at skabe en bedre forretning ved at slippe innovationen fri og skabe effektivitet uden at gå på kompromis.

Hvis virksomheder opsætter mål, som driver innovation, bæredygtighed, diversitet og samarbejde, vil disse strategier på sigt give håndgribelige, forretningsmæssige fordele. Forbrugerne går nemlig i stigende grad op i den sociale- og miljømæssige påvirkning fra de produkter, de køber. Ifølge en nyere undersøgelse er hele 66 pct. af forbrugerne villige til at betale mere for produkter og services fra virksomheder med stærke CSR-programmer.

Vi skal vise vejen

Det kan være svært at vide, hvor man skal begynde som virksomhed. Men det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at det kræver en dynamisk leder til at drive processen. Da Michael Dell startede sin virksomhed i 1984, ønskede han at støtte udviklingen af det menneskelige potentiale gennem teknologi, og i dag er Dells CSR-initiativer en forlængelse af den mission, han igangsatte for mere end 30 år siden.

Men udfordringen for enhver stor organisation med så mange sociale- og miljømæssige aspekter er at sikre, at vi er strategiske og anvender vores ekspertise dér, hvor vi kan give mest værdi og gøre den største forskel.

Her er nogle af vores fokusområder, som er med til at forme vores initiativer, og som kan bruges i de fleste større organisationer, der ønsker struktur og strategi for deres eget arbejde med bæredygtighed:

  • Vi fokuserer på vores kunder: Vi har altid vores kunder i tankerne og skaber CSR-mål, der også giver dem værdi.
  • Vi driver innovation: Vi bakker op om vores medarbejderes kreativitet og entreprenante indstilling, hvilket giver bedre sociale- og miljømæssige resultater.
  • Vi samarbejder: Succes skabes ikke i et vakuum. At samarbejde om fælles mål, inkorporere forskellige perspektiver og trække på hinandens styrker er essentielt.
  • Vi skalerer til succes: Vi ved, at vi skal udnytte vores globale rækkevidde, og vi ser vores aktiviteter i et globalt perspektiv. Vores mål med pilotprojekter er at ”kravle-gå-løbe”. Hvis det ikke er et initiativ, vi kan skalere op, kommer det ikke til at transformere vores forretning eller gøre en forskel på det niveau, vi ønsker.
  • Vi er motiverede til at gøre så meget godt som overhovedet muligt:  I lang tid var bæredygtighed lig med at gøre ting ”mindre dårligt”. Med vores indsats forestiller vi os noget større og bedre. Vi tror på, at teknologi kan skabe positiv social- og miljømæssig forandring.

Fokusområderne hjælper os med at strukturere vores specifikke og målbare målsætninger på tværs af miljø, forsyningskæde, lokalsamfund og vores medarbejdere – og de bliver delt gennem vores 2020 Legacy of Good-årsrapport. Vores intention er at inspirere vores teammedlemmer, vejlede vores leverandører og drive vores forretning til at skabe innovative løsninger, som kommer vores kunder til gode og på samme tid skaber en blivende legacy.

Et eksempel på denne samarbejdende tilgang er open-source-initiativet NextWave. Initiativet er grundlagt af Dell og Lonely Whale og samler en gruppe virksomheder, som er dedikerede til at håndtere problemet med havplastik ved at skabe den første globale og kommercielt skalérbare forsyningskæde med havplast- og nylon. Tilsammen går medlemmerne efter at kanalisere omkring 1.400 ton plastik væk fra havene inden for fem år – hvilket en enkelt virksomhed aldrig ville kunne opnå. I dag anvender Dell mere end 8 tons havplastik om året i vores emballage, og vi er 95% i mål med vores ambition om at have 100% bæredygtige materialer i emballagen.  

Tag de første trin mod at bygge fremtiden

Fremtiden kræver en decideret ændring i tankegangen omkring dét at skabe værdi. Det kræver nye former for samarbejde at skabe vedvarende, positive ændringer – ikke bare på lang sigt men også for virksomheder i dag. Ifølge rapporten “Better Business, Better World” er der et estimeret globalt markedspotentiale på 12 billioner dollars årligt forbundet med at imødekomme FN’s 2030 mål for bæredygtig udvikling.

Den nye tankegang er også essentiel for kommende generationer på arbejdsmarkedet. Millenials udgør allerede størstedelen af arbejdsstyrken og ifølge en undersøgelse fra Cone Communications er 62% af dem villige til at gå ned i løn for at arbejde for en socialt ansvarlig virksomhed. Derudover vil 91 pct. af millenials skifte til et brand, der bliver associeret med en god sag – hvilket igen understreger, at CSR ikke bare er en god idé; det er afgørende for et brands succes. Ledere er derfor nødt til at handle nu for at skabe blivende ændringer og sikre virksomhederne en lang levetid – mens de bevidst skaber en arv og et eftermæle i dag for en bedre verden i morgen.

26.06.2023DELL A/S

Sponseret

Bæredygtighed og digitale løsninger betyder mest for Generation Z

22.02.2023DELL A/S

Sponseret

Sådan hjælper Dell Technologies medarbejdergruppe danske startups

01.12.2022DELL A/S

Sponseret

Edge kan gøre virksomheder grønnere

16.11.2022DELL A/S

Sponseret

Sådan hjælper Dell Technologies med at skabe bæredygtige løsninger

28.09.2022DELL A/S

Sponseret

Ny app gør det let at reparere din pc eller server

11.05.2022DELL A/S

Sponseret

Vi har ingen planet B