08.06.2022  |  Medarbejder

Virksomheder tester 4-dages arbejdsuge

Verdens hidtil største forsøg med en fire-dages arbejdsuge skydes i disse dage i gang i Storbritannien. Tidligere erfaringer viser positiv indflydelse på trivsel og stress.

Stress og trivsel er en udfordring for samfund og arbejdspladser. I de kommende seks måneder vil flere end 3000 ansatte ved 70 forskellige firmaer i Storbritannien deltage i et forsøg med en arbejdsuge på fire dage uden at gå ned i løn. 

De firmaer, der deltager i forsøget, skal give deres ansatte fuld løn, selv om de ansatte kun arbejder 80 procent af den tid, de normalt ville gøre. De ansatte har til gengæld forpligtet sig til at opretholde minimum den samme produktivitet som før. Det skriver Ritzau.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Forsøget beskrives af folkene bag som det største af sin slags i verden og deltagerne spænder fra softwareudviklere til velgørenhedsorganisationer og helt til en lokal forhandler af fish and chips. 

Det er organisationen 4 Day Work Week Global, som står bag forsøget, sammen med tænketanken Autonomy og forskere fra Cambridge University, Oxford University og Boston College. Forskere fra universiteterne skal sammen med de deltagende firmaer måle, hvordan en arbejdsuge på fire dage påvirker produktiviteten, de ansattes velbefindende, arbejdsmiljøet og ligestillingen.

Gode erfaringer allerede
Julia Schor, der er professor i sociologi på Boston College og forskningsleder på projektet, siger, at forskerne vil analysere, hvordan de ansatte reagerer på at have en ekstra fridag i forhold til blandt andet stress, udbrændthed, job- og livsglæde, sundhed og søvn.

"Firedagsugen anses generelt som noget, der giver tre gange udbytte. Det hjælper ansatte, firmaer og klimaet. Vores forskning vil undersøge netop det," siger hun.

Hos firmaerne, der deltager i forsøget, er man positivt indstillet over for forsøget.

"Vi tror fuldt og fast på, at en firedagsuge uden ændring i løn eller fordele vil skabe en gladere arbejdsstyrke og kommer til at have en lige så positiv indflydelse på firmaets produktivitet, kundeoplevelsen og vores sociale mission," siger Ed Siegel, der er topchef i Charity Bank, som deltager i forsøget.

Virksomhederne behøver ikke kun forlade sig på tro, når de skal bakke op om projektet, for i 2019 undersøgte Henley Business School ved Reading Universitet erfaringer fra 500 virksomhedsledere og mere end 2.000 medarbejdere i Storbritannien, som havde forsøgt sig med en fire-dages arbejdsuge. Resultaterne var entydige, i og med to tredjedele af virksomhederne fortalte om forbedret produktivitet, mens hele 78 procent konstaterede at deres ansatte var gladere, mindre stressede (70 procent), havde færre sygedage (62 procent) og at en kortere arbejdsuge hjalp dem med at tiltrække og fastholde medarbejdere (63 procent). 

Livskvalitet som konkurrenceparameter
Eksperimentet er en del af et globalt initiativ, hvor lignende men mindre forsøg finder sted i Irland, USA, Canada, Australien og New Zealand. 

"Mens vi er på vej ud af pandemien, indser flere og flere selskaber, at livskvalitet er en ny konkurrencebetingelse, og at arbejde på nedsat tid og med mere fokus på resultatet er det, der kan gøre det mere attraktivt for dem," fortæller Joe O'Conner, der er topchef i 4 Day Week Global.

- EHS

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere