08.06.2022 | Medarbejder
Virksomheder tester 4-dages arbejdsuge
Verdens hidtil største forsøg med en fire-dages arbejdsuge skydes i disse dage i gang i Storbritannien. Tidligere erfaringer viser positiv indflydelse på trivsel og stress.
Stress og trivsel er en udfordring for samfund og arbejdspladser. I de kommende seks måneder vil flere end 3000 ansatte ved 70 forskellige firmaer i Storbritannien deltage i et forsøg med en arbejdsuge på fire dage uden at gå ned i løn.
De firmaer, der deltager i forsøget, skal give deres ansatte fuld løn, selv om de ansatte kun arbejder 80 procent af den tid, de normalt ville gøre. De ansatte har til gengæld forpligtet sig til at opretholde minimum den samme produktivitet som før. Det skriver Ritzau.
Forsøget beskrives af folkene bag som det største af sin slags i verden og deltagerne spænder fra softwareudviklere til velgørenhedsorganisationer og helt til en lokal forhandler af fish and chips.
Det er organisationen 4 Day Work Week Global, som står bag forsøget, sammen med tænketanken Autonomy og forskere fra Cambridge University, Oxford University og Boston College. Forskere fra universiteterne skal sammen med de deltagende firmaer måle, hvordan en arbejdsuge på fire dage påvirker produktiviteten, de ansattes velbefindende, arbejdsmiljøet og ligestillingen.
Gode erfaringer allerede
Julia Schor, der er professor i sociologi på Boston College og forskningsleder på projektet, siger, at forskerne vil analysere, hvordan de ansatte reagerer på at have en ekstra fridag i forhold til blandt andet stress, udbrændthed, job- og livsglæde, sundhed og søvn.
"Firedagsugen anses generelt som noget, der giver tre gange udbytte. Det hjælper ansatte, firmaer og klimaet. Vores forskning vil undersøge netop det," siger hun.
Hos firmaerne, der deltager i forsøget, er man positivt indstillet over for forsøget.
"Vi tror fuldt og fast på, at en firedagsuge uden ændring i løn eller fordele vil skabe en gladere arbejdsstyrke og kommer til at have en lige så positiv indflydelse på firmaets produktivitet, kundeoplevelsen og vores sociale mission," siger Ed Siegel, der er topchef i Charity Bank, som deltager i forsøget.
Virksomhederne behøver ikke kun forlade sig på tro, når de skal bakke op om projektet, for i 2019 undersøgte Henley Business School ved Reading Universitet erfaringer fra 500 virksomhedsledere og mere end 2.000 medarbejdere i Storbritannien, som havde forsøgt sig med en fire-dages arbejdsuge. Resultaterne var entydige, i og med to tredjedele af virksomhederne fortalte om forbedret produktivitet, mens hele 78 procent konstaterede at deres ansatte var gladere, mindre stressede (70 procent), havde færre sygedage (62 procent) og at en kortere arbejdsuge hjalp dem med at tiltrække og fastholde medarbejdere (63 procent).
Livskvalitet som konkurrenceparameter
Eksperimentet er en del af et globalt initiativ, hvor lignende men mindre forsøg finder sted i Irland, USA, Canada, Australien og New Zealand.
"Mens vi er på vej ud af pandemien, indser flere og flere selskaber, at livskvalitet er en ny konkurrencebetingelse, og at arbejde på nedsat tid og med mere fokus på resultatet er det, der kan gøre det mere attraktivt for dem," fortæller Joe O'Conner, der er topchef i 4 Day Week Global.
- EHS
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Supply chain

Ørsted udvider krav om 100 procent vedvarende energi til alle leverandører
Ørsted bliver det første energiselskab i verden, der stiller krav til alle sine leverandører om, at de skal anvende 100 % vedvarende energi i 2025.
Supply chain

Aalborg Havns guldæg er Power-to-x
Det spirende marked inden for klimavenlige brændstoffer er et betydeligt vækstpotentiale for Aalborg Havn. Men det handler også om at tiltrække andre spillere i branchen, mener udviklingschef.
Klima, miljø og energi

Novo Nordisk får ros for klimaindsats
Danmarks største medicinalselskab er langt i deres arbejde med at reducere CO2-udledninger. Det er ikke tilfældigt.
Strategi & ledelse

Omfattende sag om greenwashing varsler nye tider
Deutsche Banks investeringsarm blev sidste dag i maj ransaget og beskyldt for omfattende greenwashing. Samtidig melder de amerikanske myndigheder om en stramning af reglerne for markedsføring af ESG-mærkede investeringer.
Kommunikation

Dine gamle sneakers kan redde en bid af regnskoven
Et nyt initiativ fra The Athlete’s Foot giver kunderne rabat på nye sko samtidigt med, at kampen mod rydningen af regnskoven i Ecuador får en hjælpende hånd
Menneskerettigheder

Gode råd til at undgå anklager om pinkwashing
Når Copenhagen Pride begynder på lørdag, vil der med sikkerhed komme kritik af virksomheder, der vælger at deltage. Pinkwashing - lyder anklagen, som CBS-forsker har flere råd til, hvordan virksomheder kan undgå.