Regeringen vil tvinge virksomheder til åbenhed om ligeløn

I Island risikerer virksomhederne bøder, hvis de ikke kan fremvise et certifikat for at have gennemført ligeløn. Den danske regering undersøger samme model.

Regeringen vil have skub i ligeløn. Virksomhederne stritter i mod og fagbevægelsen "kan ikke få armene ned"..

07.12.2018

CSR.dk

Kvinder får stadig mindre i løn end mænd for det samme arbejde. Hvis det står til ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V), så skal det dog stoppe nu.

Ifølge det nationale forsknings- og analysecenter for Velfærd (Vive) er forskellen mellem mænd og kvinder løn på syv procent for hele arbejdsmarkedet, når der er taget højde for uddannelse og placering på arbejdsmarkedet. Arbejdsgiverne kan ikke forklare hvorfor, det er sådan. 

Det viser en lønstatistik fra Lederne, som bygger på lønoplysninger fra godt 14.000 medlemmer. 

»Der er ingenting sket på 15 år. Kvinder får stadig betydeligt mindre i løn end mænd for den samme type lederjob,« siger politisk konsulent hos Lederne Nanna Simone Jensen til Finans.

Større åbenhed uanset hvordan

Derfor undersøger regeringen muligheden for at kopiere den model Island tog i brug i 2017. Den indebærer, at  virksomheder med mere end 25 ansatte skal fremvise et certifikat på, at de har indført ligeløn. Kan de ikke det, kan det medføre bødestraf.

Læs også: Flere amerikanske banker tvunget til at kaste lys over lønforskelle mellem køn

”Jeg har bedt om at få undersøgt den islandske certificeringsordning. Hvad vil det kræve af en virksomhed, hvis man skulle lave sådan en ordning? Hvad får vi ud af det? Vil det kunne løse vores udfordring? Og står det mål med det arbejde, som det vil være at gennemføre certificeringen?”, siger Eva Kjer Hansen til Finans.

Med eller uden islandske modeller, så insisterer Eva Kjer Hansen på åbenhed: 

”Vi skal finde ud af, hvordan vi på den enkelte arbejdsplads kan skabe noget gennemsigtighed i forhold til, at mænd og kvinder skal have den samme løn for det samme arbejde”, siger hun til Finans.

Noget af det første, der skal ske, er at få fagbevægelsen involveret. Derfor har Eva Kjer Hansen og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen inviteret LO og DA til møde om ligeløn. Næstformand i LO Nanna Højlund kan med egne ord ”ikke få hænderne ned” over det tiltag.

”Åbenhed om løn er vejen frem, og det er en rigtig spændende idé at bruge modeller, som allerede er indført i andre lande - om det så skal være den islandske eller en anden model”, siger hun.

Virksomheder og arbejdsgivere imod tvungen åbenhed
Det er dog ikke alle virksomheder og interesseorganisationer, der er lige så begejstrede for at få mere åbenhed om danske virksomheders lønninger.

”Åbenhed er fint, hvis det sker på en frivillig basis, men vi synes ikke, at det skal tvinges frem. Det er fint at arbejde med åbenhed omkring en form for ligeløn, men det er ikke i orden at kræve at se, hvad private virksomheders medarbejdere får i løn. Det ser vi som en overskridelse af et mandat, vi ikke bør have som ledelse”, siger PR-direktør i brillekæden Louis Nielsen, Kristian Mortensen, til Finans.

På vegne af de danske arbejdsgivere siger viceadministrerende direktør i DA Pernille Knudsen til Finans, at der sagtens kan være plausible forklaringer på lønforskelle mellem mænd og kvinder. Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, har tal, som viser at den "uforklarede lønforskel" mellem mænd og kvinder i dag er på 7 pct. 

Pernille Knudsen fremhæver, at der endnu ikke er ført en fagretlig sag om ligeløn, hvilket ellers har været muligt siden 2010.

Læs også: I Island kan man få bøde for manglende ligeløn

DA vil gerne være med til større åbenhed om lønnen, men det skal ikke ske ved lovregulering, og det skal være op til den enkelte virksomhed.

Det er forkert og for dyrt
DA har også lavet et hurtigt regnestykke, som viser at det kan komme til at koste virksomhederne i alt 500 millioner kroner at blive ligelønscertificerede som i Island.

”Det vil koste virksomhederne 30.000-50.000 kr. at blive certificeret. Med lidt hovedregning giver det en regning til danske virksomheder på en halv milliard kroner. Det er meget radikalt, når vi ikke engang kan sige, om vi har et problem”, siger viceadministrerende direktør i DA Pernille Knudsen til Finans.

I Jyske Bank er man dog ikke nødvendigvis imod større åbenhed om ansattes lønninger. Jyske Bank har i forvejen beskæftiget sig med området, men banken frygter, at åbenheden kan skabe et bureaukratisk mareridt.

”Vi er i forvejen bundet op på mange rapporteringskrav. Hvis der kommer ret mange flere, så kommer vi til at bruge en masse ressourcer på noget, der ikke er særlig produktivt. Heller ikke i forhold til at skabe mere lighed på det her område”, siger Poul Bonde Jensen til Finans.

- JMA

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

20.06.2024CSR.dk

Forbrugerne har lav tillid til virksomheders miljøkommunikation

20.06.2024BSR

Sponseret

Advancing a Just Transition: Lessons from Company Practices

18.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Anbefalinger fra unge skal sikre en god start for nye i byggebranchen

18.06.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Donationer til børnehjem

03.06.2024Industriens Fond

Sponseret

Dansk erhvervsliv skal forstå unge medarbejdere bedre

23.05.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: 11 Recommendations for Business

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)