Regeringen vil tvinge virksomheder til åbenhed om ligeløn
I Island risikerer virksomhederne bøder, hvis de ikke kan fremvise et certifikat for at have gennemført ligeløn. Den danske regering undersøger samme model.
Kvinder får stadig mindre i løn end mænd for det samme arbejde. Hvis det står til ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V), så skal det dog stoppe nu.
Ifølge det nationale forsknings- og analysecenter for Velfærd (Vive) er forskellen mellem mænd og kvinder løn på syv procent for hele arbejdsmarkedet, når der er taget højde for uddannelse og placering på arbejdsmarkedet. Arbejdsgiverne kan ikke forklare hvorfor, det er sådan.
Det viser en lønstatistik fra Lederne, som bygger på lønoplysninger fra godt 14.000 medlemmer.
»Der er ingenting sket på 15 år. Kvinder får stadig betydeligt mindre i løn end mænd for den samme type lederjob,« siger politisk konsulent hos Lederne Nanna Simone Jensen til Finans.
Større åbenhed uanset hvordan
Derfor undersøger regeringen muligheden for at kopiere den model Island tog i brug i 2017. Den indebærer, at virksomheder med mere end 25 ansatte skal fremvise et certifikat på, at de har indført ligeløn. Kan de ikke det, kan det medføre bødestraf.
Læs også: Flere amerikanske banker tvunget til at kaste lys over lønforskelle mellem køn
”Jeg har bedt om at få undersøgt den islandske certificeringsordning. Hvad vil det kræve af en virksomhed, hvis man skulle lave sådan en ordning? Hvad får vi ud af det? Vil det kunne løse vores udfordring? Og står det mål med det arbejde, som det vil være at gennemføre certificeringen?”, siger Eva Kjer Hansen til Finans.
Med eller uden islandske modeller, så insisterer Eva Kjer Hansen på åbenhed:
”Vi skal finde ud af, hvordan vi på den enkelte arbejdsplads kan skabe noget gennemsigtighed i forhold til, at mænd og kvinder skal have den samme løn for det samme arbejde”, siger hun til Finans.
Noget af det første, der skal ske, er at få fagbevægelsen involveret. Derfor har Eva Kjer Hansen og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen inviteret LO og DA til møde om ligeløn. Næstformand i LO Nanna Højlund kan med egne ord ”ikke få hænderne ned” over det tiltag.
”Åbenhed om løn er vejen frem, og det er en rigtig spændende idé at bruge modeller, som allerede er indført i andre lande - om det så skal være den islandske eller en anden model”, siger hun.
Virksomheder og arbejdsgivere imod tvungen åbenhed
Det er dog ikke alle virksomheder og interesseorganisationer, der er lige så begejstrede for at få mere åbenhed om danske virksomheders lønninger.
”Åbenhed er fint, hvis det sker på en frivillig basis, men vi synes ikke, at det skal tvinges frem. Det er fint at arbejde med åbenhed omkring en form for ligeløn, men det er ikke i orden at kræve at se, hvad private virksomheders medarbejdere får i løn. Det ser vi som en overskridelse af et mandat, vi ikke bør have som ledelse”, siger PR-direktør i brillekæden Louis Nielsen, Kristian Mortensen, til Finans.
På vegne af de danske arbejdsgivere siger viceadministrerende direktør i DA Pernille Knudsen til Finans, at der sagtens kan være plausible forklaringer på lønforskelle mellem mænd og kvinder. Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, har tal, som viser at den "uforklarede lønforskel" mellem mænd og kvinder i dag er på 7 pct.
Pernille Knudsen fremhæver, at der endnu ikke er ført en fagretlig sag om ligeløn, hvilket ellers har været muligt siden 2010.
Læs også: I Island kan man få bøde for manglende ligeløn
DA vil gerne være med til større åbenhed om lønnen, men det skal ikke ske ved lovregulering, og det skal være op til den enkelte virksomhed.
Det er forkert og for dyrt
DA har også lavet et hurtigt regnestykke, som viser at det kan komme til at koste virksomhederne i alt 500 millioner kroner at blive ligelønscertificerede som i Island.
”Det vil koste virksomhederne 30.000-50.000 kr. at blive certificeret. Med lidt hovedregning giver det en regning til danske virksomheder på en halv milliard kroner. Det er meget radikalt, når vi ikke engang kan sige, om vi har et problem”, siger viceadministrerende direktør i DA Pernille Knudsen til Finans.
I Jyske Bank er man dog ikke nødvendigvis imod større åbenhed om ansattes lønninger. Jyske Bank har i forvejen beskæftiget sig med området, men banken frygter, at åbenheden kan skabe et bureaukratisk mareridt.
”Vi er i forvejen bundet op på mange rapporteringskrav. Hvis der kommer ret mange flere, så kommer vi til at bruge en masse ressourcer på noget, der ikke er særlig produktivt. Heller ikke i forhold til at skabe mere lighed på det her område”, siger Poul Bonde Jensen til Finans.
- JMA