Flere amerikanske banker tvunget til at kaste lys over lønforskelle mellem køn
I USA har investoren Arjuna Capital krævet ligeløn på dagsordenen i ni store virksomheder - siden den 15. januar har fire accepteret forslaget.
Som tidligere beskrevet på CSR.dk, truer flere amerikanske investorer i år virksomheder med at sende emner som sexchikane og ligeløn på generalforsamlingens dagsorden. Det kan i sidste ende tvinge virksomheder til at offentliggøre information, som de hidtil ikke selv har ønsket at lægge ud til offentligheden.
Nu lader det imidlertid til, at flere virksomheder har lyttet til investorernes krav. Således har fire af de største banker og finansinstitutter i USA siden den 15. januar indvilliget i at offentliggøre information og data om deres indsats mod kønsbestemte uligheder på baggrund af krav fra investoren Arjuna Capital.
Læs også: Investorer tvinger amerikanske virksomheder til at reagere på #metoo
Den ene af dem er The Bank of New York Mellon (BNY Mellon), verdens største depotbank og aktiveringsvirksomhed. Den 15. januar annoncerede virksomheden, at man nu vil afskaffe køns- og racemæssige lønforskelle.
Samme dag tog den store amerikanske finansvirksomhed Citigroup også et skridt i den retning, da man lovede at undersøge og arbejde på at udbedre lønforskelle, hvilket blev efterfulgt af Bank of America blot 10 dage efter.
Virksomheder afviste investorernes krav
Tilbage i 2016 viste amerikanske aktionærer ellers interesse for at få undersøgt den procentuelle lønforskel mellem mandlige og kvindelige medarbejdere på tværs af race og etnicitet, men dengang afviste både Bank of America, MasterCard, American Express, JP Morgan, Wells Fargo og Citigroup at undersøge og kommunikere om emnet.
I år har Arjuna Capital så indsendt forslag til ni finansielle institutioner om, at de skulle offentliggøre emner som sexchikane og ligeløn, herunder BNY Mellon, Reinsurance Group og Progressive Insurance:
”Investorer kræver kønsbaseret egenkapital på Wall Street, og vi har ingen planer om at give op. Det her drejer sig ikke kun om at betale kvinder en fair løn, det drejer sig også om at omdanne en industri, der har overset kvinder og behandlet dem dårligt alt for længe”, siger Natasha Lamb, adm. direktør i Arjuna Capital og fortsætter:
”Kvinder er 20 procent mere tilbøjelige til at opgive en karriere inden for finansiering i forhold til alle andre industrier – det er ikke godt for erhvervslivet, og det er ikke godt for investorerne. Derfor er lige løn et kritisk første skridt mod at bevare og tiltrække talenter”, siger Natasha Lamb, adm. direktør i Arjuna Capital”.
Læs også: Er danske investorer ansvarlige og aktive?
Vil fortsætte gennemgang af lønpraksis
Hos BNY Mellon oplyser man i en pressemeddelelse, at man har tænkt sig at fortsætte arbejdet med at betale lige løn for det samme stykke arbejde:
”Hos BNY Mellon er vi forpligtet til at yde lige løn for det samme stykke arbejde. Vi planlægger samtidig at fortsætte vores gennemgang af lønpraksis for at fremme dette mål”.
Du kan læse mere om Arjuna Capitals krav til BNY Mellon her.
Tilbage i 2015 oprettede Arjuna Capital en aktionærkampagne for aktionærer mod at løse problemer med ligeløn i teknologisektoren. Her blev otte ud af ni forslag godkendt, hvorfor store teknikgiganter endte med at afsløre og efterfølgende afskaffe lønforskelle mellem mænd og kvinder.
I 2017 ændrede Arjuna Capitals sit fokus til kvinder inden for økonomi. Her har man blandt andet undersøgt finanssektoren for mangel på kvinder i ledende roller, på trods af at disse udgør et flertal af medarbejderne i denne sektor.
- EL