21.09.2015 | Samfund
Volkswagen indrømmer snyd i amerikanske CO2-test
Den tyske bilgigant Volkswagen har indrømmet længere tids systematisk snyd i CO2-udledningstest i USA. Konsekvensen kan være bøder i milliardklassen og mulig retsforfølgelse.
Dieselversionen af den populære Beetle er blandt de biler, Volkswagen har indrømmet at have snydt med i de amerikanske CO2-test. Foto: Volkswagen AG
Det er en af klassens helt tunge drenge, der har indrømmet at have fusket sig til bedre karakterer. Tyske Volkswagen er blandt verdens tre største bilproducenter, og så meget desto større er den skandale, koncernen er nu blevet kastet ud, skriver Bloomberg Business.
Læs også: Toyota har godt gang i salget af hybridbiler
Bilmastodonten fra Wolfsburg har således indrømmet af den gennem længere tid (op til seks år) systematisk har snydt CO2-udledningstest i USA, hvor man har udstyret sine dieselbiler, bl.a. de meget populære Beetle- og Golfmodeller samt Audimodellen A3, med software, der sørger for, at bilens fulde, forureningsbegrænsende teknik kun er slået til under officielle test.
Under normal kørsel, hvor teknikken er inaktiv, vil bilerne ifølge det amerikanske miljøbeskyttelsesagentur, Environmental Protection Agency (EPA), forurene 10 til 40 gange så meget, som loven tillader. Med antiforureningsanordningen slået til, ville de forskellige Folkevogne ikke kunne køre nær så langt på literen, som VW har lovet.
EPA, der kalder teknologien et defeat device (en manipulationsenhed), kalder det en overtrædelse af den amerikanske Clean Air Act og siger, at VW kan blive retsforfulgt at Justitsministeriet. EPA selv kan give virksomheden bøder på op til $37.500 pr. bil og med omkring 480.000 vogne omfattet af snydet, kan den samlede regning ende på hele $18 mia. (godt 117 mia. danske kroner).
Læs også: Mere kontrol med skibsforurening
Personligt er jeg dybt ked af, at vi har krænket vore kunders og offentlighedens tillid, siger bestyrelsesformand hos Volkswagen, Martin Winterkorn, i en erklæring, og tilføjede at koncernen vil iværksætte en ekstern undersøgelse af sagen.
Volkswagen er allerede blevet straffet af aktionærerne på børsen i Frankfurt, hvor virksomhedens aktiekurs i fredags faldt 3,2 procent, et fald, der må forventes at fortsætte i næste uge.
-AK
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Supply chain

Ørsted udvider krav om 100 procent vedvarende energi til alle leverandører
Ørsted bliver det første energiselskab i verden, der stiller krav til alle sine leverandører om, at de skal anvende 100 % vedvarende energi i 2025.
Supply chain

Aalborg Havns guldæg er Power-to-x
Det spirende marked inden for klimavenlige brændstoffer er et betydeligt vækstpotentiale for Aalborg Havn. Men det handler også om at tiltrække andre spillere i branchen, mener udviklingschef.
Klima, miljø og energi

Novo Nordisk får ros for klimaindsats
Danmarks største medicinalselskab er langt i deres arbejde med at reducere CO2-udledninger. Det er ikke tilfældigt.
Strategi & ledelse

Omfattende sag om greenwashing varsler nye tider
Deutsche Banks investeringsarm blev sidste dag i maj ransaget og beskyldt for omfattende greenwashing. Samtidig melder de amerikanske myndigheder om en stramning af reglerne for markedsføring af ESG-mærkede investeringer.
Kommunikation

Dine gamle sneakers kan redde en bid af regnskoven
Et nyt initiativ fra The Athlete’s Foot giver kunderne rabat på nye sko samtidigt med, at kampen mod rydningen af regnskoven i Ecuador får en hjælpende hånd
Menneskerettigheder

Gode råd til at undgå anklager om pinkwashing
Når Copenhagen Pride begynder på lørdag, vil der med sikkerhed komme kritik af virksomheder, der vælger at deltage. Pinkwashing - lyder anklagen, som CBS-forsker har flere råd til, hvordan virksomheder kan undgå.