21.09.2015  |  Samfund

Volkswagen indrømmer snyd i amerikanske CO2-test

Den tyske bilgigant Volkswagen har indrømmet længere tids systematisk snyd i CO2-udledningstest i USA. Konsekvensen kan være bøder i milliardklassen og mulig retsforfølgelse.

Det er en af klassens helt tunge drenge, der har indrømmet at have fusket sig til bedre karakterer. Tyske Volkswagen er blandt verdens tre største bilproducenter, og så meget desto større er den skandale, koncernen er nu blevet kastet ud, skriver Bloomberg Business.

Læs også: Toyota har godt gang i salget af hybridbiler

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Bilmastodonten fra Wolfsburg har således indrømmet af den gennem længere tid (op til seks år) systematisk har snydt CO2-udledningstest i USA, hvor man har udstyret sine dieselbiler, bl.a. de meget populære Beetle- og Golfmodeller samt Audimodellen A3, med software, der sørger for, at bilens fulde, forureningsbegrænsende teknik kun er slået til under officielle test.

Under normal kørsel, hvor teknikken er inaktiv, vil bilerne ifølge det amerikanske miljøbeskyttelsesagentur, Environmental Protection Agency (EPA), forurene 10 til 40 gange så meget, som loven tillader. Med antiforureningsanordningen slået til, ville de forskellige Folkevogne ikke kunne køre nær så langt på literen, som VW har lovet.

EPA, der kalder teknologien et ”defeat device” (en ”manipulationsenhed”), kalder det en overtrædelse af den amerikanske Clean Air Act og siger, at VW kan blive retsforfulgt at Justitsministeriet. EPA selv kan give virksomheden bøder på op til $37.500 pr. bil og med omkring 480.000 vogne omfattet af snydet, kan den samlede regning ende på hele $18 mia. (godt 117 mia. danske kroner).

Læs også: Mere kontrol med skibsforurening

”Personligt er jeg dybt ked af, at vi har krænket vore kunders og offentlighedens tillid,” siger bestyrelsesformand hos Volkswagen, Martin Winterkorn, i en erklæring, og tilføjede at koncernen vil iværksætte en ekstern undersøgelse af sagen.

Volkswagen er allerede blevet straffet af aktionærerne på børsen i Frankfurt, hvor virksomhedens aktiekurs i fredags faldt 3,2 procent, et fald, der må forventes at fortsætte i næste uge.

-AK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere