Volvo og Scania vil gøre Sverige til ’fossilfri verdensudstilling’

I et debatindlæg peger topchefer for Volvo og Scania på, at klimapolitik er en naturlig del af landets eksportstrategi, og man ved at opskalere fem igangværende eksperimenter kan vise verden vejen frem.

Svenskerne har allerede eksperimenteret med en elektrisk vej i et par år. Det er den slags forsøg, der skal rulles ud i stor stil, hvis det står til de fire skribenter af debatindlægget. Foto: Scania.

24.04.2018

CSR.dk

Med to fabrikanter af tunge køretøjer inden for landets grænser har den svenske transportsektor unikke forudsætninger for at tage klimapolitikken til sig, og bruge den aktivt til at fremme eksporten af miljøvenlige energi- og transportløsninger.

Det skriver adm. direktør for Scania, Henrik Henriksson, og teknisk direktør for Volvo-koncernen, Lars Stenqvist, i et debatindlæg på di.se sammen med Svante Axelsson fra initiativet Fossilfritt Sverige og Johan Rockström, der er professor i miljøvidenskab ved Stockholms universitet.

I indlægget peger de fire skribenter på nødvendigheden af hurtig forandring i energisektoren, transportbranchen og industrien, hvis målene fra Parisaftalen skal nås i tide. I den forbindelse mener man, at Sverige som ”et lille land med en åben økonomi” har et ansvar for at vise konkret handling og skabe muligheder for at udvikle ny teknologi, der kan spredes globalt.

Læs også: Tyske priser for bæredygtig transport til bl.a. Scania og Dachser

For at Sverige kan følge med resten af verden – skribenterne fremhæver eksempler fra Kina, Frankrig, Storbritannien og USA – så bør man have ”tydelige mål og en aktiv innovations- og investeringspolitik”. Her har den svenske regering og bilindustrien allerede sat gang i pilotprojekter og testforløb, som er vigtige for omstillingen.

”Men for at gå fra innovationsfasen til kommercielle storskala-satsninger på fossilfri teknik i transportsektoren, kræver det at fremsynede virksomheder og offentlige aktører på det globale marked kan studere fossilfri transportløsninger som fungerer i storskala, så de tør at tage de store beslutninger”, skriver de fire afsendere.

Derfor skal de forskellige eksperimenter op i en anden størrelsesorden; fra nogle enkelte køretøjer til flåder med hundredvis af vogne. Sammen udpeger skribenterne derfor fem aktuelle projekter rundt om i landet, som man mener hurtig kan ’geares op’ for at vise, hvordan Sverige kan bidrage til udviklingen af fossilfri transport på verdensplan.

  1. Elektrisk vej ved Gävle
    Uden for byen Gävle et stykke nord for Stockholm er der blevet sat elledninger op over et stykke landevej, som lastbiler, udstyret med en pantograf som man kender det fra et S-tog, kan bruge til at køre på ren el. Her mener man, at det lokale industricluster har forudsætninger for at ’gennemføre konceptet fuldt ud i kommerciel skala’.
     
  2. Flydende biogas i Kalmar kommune
    Skribenterne fremhæver biogas som klimasmart brændstof, fordi det hovedsageligt fremstilles af affald. Hvis det for alvor skal udbredes, så skal det gøre flydende, så det kan bruges til fx lastbiler og færger. Her har Kalmar på den svenske sydøstkyst et strategisk sigte på det mål, og er allerede gået i gang med forædlingsprocessen.
     
  3. Logistikarena i Stockholm
    Indlægsafsenderne ser en stor udfordring for transportsektoren i at ”udnytte digitaliseringens muligheder for at udvikle mobilitetskoncepter som effektiviserer transportarbejdet så både trængsel og omkostninger mindskes”. Der findes allerede smarte samarbejder mellem diverse logikstikaktører, men der er brug for flere i større skala, fx i den svenske hovedstad, mener man.
     
  4. Ætanolcluster i Norrköping
    Ligesom biogas er ætanol et brændstof med store klimafordele, fordi det udleder 90 procent mindre CO2 end benzin. Et bioraffinaderi i Norrköping producerer ifølge skribenterne 'verdens mest klimavenlige ætanol', men det meste eksporteres til Tyskland, hvor prisen er højere. Det potentiale bør i stedet udnyttes i Sverige, til gavn for både klima, byer og landbrug.
     
  5. Opkoblet ’elby’ i Göteborg
    I storbyen Göteborg var man tidligt ude med elbusser i linjedrift. I takt med at elektrificeringen af personbiler, lastbiler, fartøjer og arbejdsmaskiner fortsætter, kan Göteborg blive et udstillingsvindue for elektrificeringens muligheder i transportsektoren i stor skala.

Afslutningsvis betoner de fire forfattere, hvordan disse fem områder både kan øge tempoet i arbejdet med fossilfri transporter i Sverige, og være med til at gøre Sverige til ”en permanent verdensudstilling for fossilfrie transportløsninger og dermed bidrage til eksporten af ny teknik”.

-AK

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K