25.06.2021  |  Klima, miljø og energi

Case: "Vores CO2-regnskab er ligeså vigtigt som det finansielle regnskab"

Indhold fra partner Hvad er dette?

Standarden for energiledelse er et nyttigt værktøj for både små og store virksomheder, for alle kan få en gevinst ved at nedbringe energiforbruget både økonomisk og klimamæssigt. Desuden viser standarden, at virksomheden gør en dokumenteret indsats.

Energiledelse gavner både klimaet og økonomien – og ved at anvende energiledelse viser virksomheden også kunderne, at de gør en dokumenteret indsats for at mindske miljøaftrykket.

"Energiledelse er for alle, for alle virksomheder opnår en gevinst ved at nedbringe deres energiforbrug. Standarden er et rammeværktøj, som skaber et overblik over energiforbruget, og derved har man et solidt grundlag for at minimere og reducere forbruget", siger Anne Holm Sjøberg, der er afdelingschef i Dansk Standard.

Når en virksomhed indfører standarden i energiledelse, ISO 50001, er første skridt at få kortlagt energiforbruget. Er der fx maskiner, der er utidssvarende og derfor kræver for meget strøm, eller er der et stort tomgangsforbrug af energi?

"Det er en øjenåbner, og mange bliver overraskede over, at de bruger energi på noget, som de ikke var klar over. Når der er styr på, hvor man bruger den daglige energi i virksomheden, kan man gøre noget ved det", forklarer Anne Holm Sjøberg.

Energiledelse giver forbedret økonomi og konkurrenceevne

I den sønderjyske by Egernsund ligger Egernsund Wienerberger, der siden 1843 har produceret tegl, som bruges til mursten. Da produktionen af tegl er energikrævende, har virksomheden, der har fabrikker i de nordiske lande, altid arbejdet aktivt for at nedbringe energiforbruget.

”En stor del af vores omkostninger går til indkøb af energi. Derfor betyder det meget for vores økonomi og dermed vores konkurrenceevne, at vi nedbringer energiforbruget. Når vi bruger mindre energi, er det også til gavn for klimaet og de kommende generationer,” siger Andreas Christensen, der er direktør i Egernsund Wienerberger.

Et vigtigt værktøj er standarden i energiledelse, ISO 50001. Ud fra den har virksomheden udregnet en række ugentlige energinøgletal, som de arbejder efter.

”Standarden giver os et målrettet redskab til at arbejde struktureret med processerne. Den giver os et konstant fokus på at nedbringe vores energiforbrug, og det er blevet en del af vores DNA. Alle tænker på at nedbringe energiforbruget og CO2-udledningen,” siger Andreas Christensen og understreger, at det er vigtigt at få medarbejderne med ombord.

”På vores fabrik på Fyn har vi fået energiniveauet ned med 25 procent, fordi medarbejderne blev ved med at arbejde målrettet med at nedbringe forbruget,” fortæller han.

CO2 neutral i 2050

Egernsund Wienerberger har med standarden i hånden sat sig en række energimål og begyndte med at kortlægge energiforbruget på deres syv fabrikker. 

”Det viste sig faktisk, at to af vores fabrikker CO2-mæssigt ikke stod til at redde, og derfor besluttede vi os for at lukke dem. Vi er gået fra syv til fem produktionssteder, som vi så har udvidet, og bare den øvelse har samlet set reduceret vores CO2-udledning med 10 procent her i norden,” fortæller direktøren.

Målet er, at Egernsund Wienerberger skal reducere sin CO2-udledning med 30 procent fra 2020 til 2024 og være CO2-neutral i 2050.

"Hvis vi fortsætter med at arbejde efter standarden og hele tiden har fokus på at forbruge mindre energi, er jeg overbevist om, at vi når vores mål, understreger direktøren."

Kunderne efterspørger klimavenlige produkter

Andreas Christensen oplever, at kunderne i stigende grad efterspørger bæredygtige og klimavenlige produkter.

”Hvis vi ikke har klimavenlige varer på hylderne, har vi ingen kunder og dermed ingen fremtid. Med en certificering kan vi dokumentere vores indsats, så derfor er vores CO2-regnskab lige så vigtigt for os som det finansielle regnskab. Vi har hele tiden luppen fremme for at finde steder, hvor vi kan optimere vores energiforbrug,” siger Andreas Christiansen.

Hos Dansk Standard vurderer afdelingschef Anne Holm Sjøberg, at virksomheder typisk opnår energibesparelser på 10-15 procent det første år efter indførelsen af standarden.

"Når man indfører energiledelse, skal man løbende holde øje med sine nøgletal og optimere sit energiforbrug. Energiledelse er ikke et quickfix, men en varig livsstilsændring", understreger hun.

Virksomheder med over 250 ansatte har pligt til at gennemføre et energisyn hver fjerde år, men er virksomheden certificeret efter standarden i energiledelse ISO 50001 kan standarden erstatte det lovpligtige energitilsyn.

Læs mere om energiledelse her

Mere fra Dansk Standard

Dansk Standard

www.ds.dk/da

  • ds@ds.dk
  • 39 96 61 01
  • Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Dansk Standard udvikler og udgiver standarder, udbyder kurser og tilbyder rådgivning. Målet med vores ydelser er at styrke erhvervslivets og samfundets konkurrenceevne og bæredygtighed.Dansk Standard er Danmarks standardiseringsorganisation. Vi giver vores kunder mulighed for at deltage i udviklingen af europæiske og internationale standarder og dermed få indflydelse på fremtidens marked…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere