WHO: Indfrielse af klimamål skaber besparelser på sundhedsudgifter
Hvis målene i den globale klimaaftale bliver indfriet i 2050, kan mindre luftforurening alene redde over en million mennesker årligt, viser ny WHO-rapport. Verdenssundhedsorganisationen anbefaler at medregne besparelserne i klimaregnskabet.
Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO kommer det til at redde over en million menneskeliv årligt, hvis klimamålene i Paris-aftalen bliver indfriet i 2050, alene på grund af lavere luftforureningen.
”Paris-aftalen er potentielt den stærkeste sundhedsaftale i dette århundrede”, siger generaldirektør for WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Læs også: Skal danskerne til at betale afgift på oksekød?
De seneste vurderinger fra ledende eksperter viser, at det sundhedssektoren tjener ind ved klimaforbedringer er dobbelt så meget værd, som det det vil koste at indfri klimamålene. I Kina og Indien vil fortjenesten være dobbelt så høj.
Den nye WHO-rapport, der blev lanceret til COP24 i Polen, viser, at sundhedsområdets indtjening er en vigtig del at medregne i klimaregnestykket. Rapporten kommer også med bud på, hvad politikerne bør gøre.
Luftforurening koster syv millioner menneskeliv årligt
Udsætning for luftforurening koster globalt syv millioner menneskeliv årligt og koster omkring 33,5 billioner kroner i velfærdsydelser om året på globalt plan. I de 15 lande der har det højeste CO2-udslip, er sundhedsomkostningerne beregnet til cirka fire procent af deres BNP. Omkostningerne i forhold til at imødekomme Paris-aftalen er sat til omkring en procent af den globale BNP.
“Beviserne er tydelige. Klimaforandringerne har allerede en seriøs indflydelse på menneksers liv og helbred. Det truer helt basale elementer, som vi alle har brug for, hvis vi vil have et godt helbred – ren luft, rent drikkevand, nærende madforsyninger og et sikkert sted at søge ly – og vil underminere årtiers fremskridt med global sundhed. Vi har ikke råd til at forsinke handlekraften længere”, siger WHO-direktøren.
De samme menneskelige kræfter der sætter jordens klima i ubalance, er med til at forværre folkesundheden. Den største synder er fossile brændsler, som ifølge WHO også er er med til at forurene luften.
”Den sande pris for klimaforandringerne føles i vores hospitaler og i vores lunger. Sundhedsbyrden ved energiforureningskilder er nu så høj, at en bevægelse mod renere og mere bæredygtige valg i forhold til energikilder, transport og madsystemer effektivt betaler for sig selv”, siger Dr Maria Neira, WHO Director for Public Health, Environmental and Social Determinants of Health, og tilføjer:
”Når sundhed bliver medregnet, er klimahandling en chance, ikke en udgift”.
Et skifte til mindre kulstofudledende energikilder vil udover at forbedre luftkvaliteten også skabe øjeblikkelige sundhedsforbedringer, ifølge WHO.
WHO anbefaler
Verdenssundhedsorganisationens COP24-rapport kommer med anbefalinger til, hvordan regeringslederne kan maksimere sundhedsfordelene ved at takle klimaforandringerne og dermed undgå de største sundhedsfarer.
Rapporten beder alle lande om at medregner besparelser på sundhedssektoren, når klimaregnestykket skal gå op.
Læs også: Klima og sundhed er to sider af samme sag
Derudover anbefaler WHO, at landene investerer i nye energikilder, der reducerer kulstof-udledningen.
Rapporten ligger også vægt på, at United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) partierne skal fjerne alle barriere mod klima-resistente sundhedssystemer.
- SDN