AI kan styrke bæredygtighed i supply chains

Kunstig intelligens kan hjælpe virksomheder i adskillige brancher med at løfte bæredygtigheden i sine forsyningskæder, bl.a. gennem bedre overblik og dataanalyse.

Kunstig intelligens er et område med stort potentiale på en lang række områder, herunder bæredygtige forsyningskæder..

02.02.2017

CSR.dk

Moderne IT-løsninger i form af machine learning, kunstig intelligens og big data er for alvor på vej ind i logistikbranchen. Med værktøjer som disse ved hånden kan transportselskaber, produktionsvirksomheder osv. optimere en lang række processer og spare både tid og penge undervejs.

Læs også: FN-hotshot på besøg: big data og virksomhedernes ansvar

På det seneste har en stribe store organisationer også foretaget seriøse investeringer i kunstig intelligens med et lidt andet formål, nemlig at styrke bæredygtigheden og det sociale og miljømæssige ansvar i de globale forsyningskæder, skriver GreenBiz.

I slutningen af 2016 annoncerede franske EcoVadis, der arbejder med at rangere forsyningskæder på baggrund af miljø, etik og socialt engagement, eksempelvis at man har rejst 30 mio. euro (over 220 mio. kr.) til at ”radikalt udvide sit lederskab inden for Global Supply Chain Sustainability Ratings”.

EcoVadis har virksomheder som Nestlé, Coca-Cola, Deutsche Bahn, Nokia og Renault blandt sine kunder, og for co-CEO Frederic Trinel handler den teknologiske investering om at kunne gøre sin ”ekspertise bredere omkring CSR-analyser”, for på den måde at kunne understøtte bæredygtig adfærd.

Enormt potentiale til databehandling
Konkret handler det for EcoVadis om at kunne automatisere analysen af de ”millioner af dokumenter”, man får ind på årsbasis. Den proces foregår indtil videre primært manuelt, og med en forventet fordobling i antallet af virksomheder, der indleverer rapporter over det næste års tid, så vil teknologien være et stort skridt fremad.

Et andet firma, der benytter sig af AI til supply chain-analyser, er amerikanske eRevalue. Igen er omdrejningspunktet i tech-satsningen at gøre en manuel og subjektiv proces automatisk og dermed langt mindre tidskrævende og mere neutral og grundig.

Ifølge medgrundlægger og CEO, Marjella Alma, ligger man pt. inde med syv års rapporteringsdata fra over 7.000 virksomheder, og med den avancerede software på plads kan man søge og evaluere langt mere præcist på mere specifikke områder, fx menneskerettigheder eller klimapåvirkninger. På den baggrund ser man ”et enormt potentiale for AI i risikohåndtering i forsyningskæder”.

Det samme gør schweiziske RepRisk, der laver business intelligence på ESG (Environmental, social, governance) og bruger information om både forurening, arbejdsforhold, afskovning og alt andet, der kan påstås at være en del af et selskabs totale, menneskeskabte aftryk.

Indtil videre tolker man ikke som sådan på de mange data, men til at validere og sortere i de mange tusinde oplysninger er AI-algoritmer uundværlige, og med CEO Philipp Aebys ord, så vil det for alvor komme til sin ret i løbet af de næste fem år.

Oplysninger bliver nemmere tilgængelige
Endelig er tyske SAP også ved at investere i kunstig intelligens for at kunne tilbyde sine kunder endnu mere information. Mere præcist fylder man leverandørdata om sociale og miljørelaterede emner ind i sit Ariba Supplier Risk-system, for på den måde at kunne hjælpe eksempelvis producenter med at forebygge negative sager.

Mange SMV’er har således ofte ikke et kontor i nærheden af deres supply chain-partnere, og her kan systemet assistere dem med data, der kan identificere eventuelle leverandører, der kan være problematiske i forhold til at overholde retningslinjer i en bæredygtighedsstrategi.

Læs også: Ikea vil bruge 1 mia. euro på bæredygtighed i forsyningskæden

Ved at indsamle data fra både offentligt tilgængelige kilder og monitoreringsteknologier som sensorer og luftfotodatabaser, gør systemet indsigter, der tidligere var svært tilgængelige, mulige at få fingre i ”uden at sende en helikopter af sted”, som vice president of products and innovation for SAP Ariba, Padmini Ranganathan, formulerer det.

-AK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

14.11.2024CSR.dk

Globale fragtkunder vil skabe grønne shipping-løsninger

13.11.2024NGUVU

Sponseret

Kvindelige kaffebønder øger indtægten takket være danske kaffedrikkere

07.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Indkøbsafdelingen kan udgøre en alvorlig forretningsrisiko

05.11.2024Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Compass Group bliver medlem af ONE\THIRD: Sammen om en grønnere værdikæde

04.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads udvider sit bæredygtighedstilbud med REACT

01.11.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka ReFood åbner fabrik på Sjælland

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V