Bestseller: Danwatch-kritik er enkeltstående tilfælde
En ny undersøgelse fra Danwatch retter kritik mod bl.a. Bestseller for massebesvimelser og ”slavelignende forhold” i selskabets produktionskæde i Cambodia. Den danske modekoncern kalder kritikken for smal og slår fast, at man kan stå inde for fabrikkerne – selvom ”vi altid kan gøre det bedre”.
Syersker der besvimer i hundredvis hvert år. Udmattelse og fejlernæring, hede og panik som en del af forklaringen. Et billede indefra af en ellers lukket industri, der står i skarp kontrast til de internationale brands’ bæredygtighedsstrategier og etiske retningslinjer.
Læs også: Rapport: Tekstilproduktion i Myanmar langt fra fair
Sådan lyder overskrifterne i en ny undersøgelse foretaget af mediet Danwatch i samarbejde med engelske The Guardian, som blev offentliggjort i den forløbne weekend. Under titlen Mode og Massebesvimelser har de to parter undersøgt arbejdsforholdene på en lang række fabrikker i Cambodia, hvor syersker i tusindvis producerer tøj for internationale mærker som Puma, Nike, Vans og Asics – og danske modebrands som Bestseller og PWT Group.
Netop Bestseller er blandt de mærker, der kritiseres i undersøgelsen. Kritikken knytter sig konkret til en brand på en af koncernens fabrikker tilbage i slutningen af februar, hvor i alt ca. 40 syersker mister bevidstheden i kortere eller længere tid, og 12 blev kørt på hospitalet. Ifølge Danwatch var der tale om panik blandt kvinderne, der forsøgte at flygte, men blev mødt af først låste døre, og siden mellemledere, der gennede dem tilbage igen med påstande om, at branden ikke er farlig og næsten slukket.
Kontrol og styr på situationen
Bestseller havde tilfældigvis en bæredygtighedsrepræsentant til stede på fabrikken den dag, og påpeger i en skriftlig udtalelse, at man tog hånden om sagen med det samme. ”Branden var i en lille sektion af fabrikken og evakueringen var under kontrol”, lyder der fra den danske koncern.
I en mail til CSR.dk påpeger Bestseller videre, at kritikken er smalt funderet, og at man arbejder kontinuerligt med at forbedre forholdene på sine kontraktfabrikker.
”Danwatch har besøgt én af de fabrikker i Cambodia som vi har produktion på og det er udtalelser fra enkelte medarbejdere der, som undersøgelsen baseres på. Vi har på denne fabrik, og de andre som vi samarbejder med, egne kontrolbesøg og tredjepartskontrolbesøg, både før vi starter op med samarbejde og efterfølgende”, skriver kommunikationschef Jesper Stubkier, og fortsætter:
”Som en del af kontrolbesøgene følges der op på temperatur, adgang til vand, pauser, køleinstallationer osv. jf. de retningslinjer vi opstiller for samarbejdet. Når og hvis vi opdager mangler indberettes disse og der følges op igen. Konkret for den fabrik der er med i undersøgelsen har vi ikke fået meldinger om at temperaturerne er for høje.”
Vi kan altid gøre det bedre
Til Danwatch siger Jane Frølund, der er ekspert i arbejdsmiljø ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, at ”Det er jo slavelignende forhold, at man ikke må få adgang til mad, drikke og pause”. Det mener Jesper Stubkier imidlertid, at “der på ingen måde er tale om”, men som han siger i udtalelsen:
”Vi anerkender, at vi altid kan gøre det bedre, men vi kan stå inde for forholdene på fabrikkerne – ellers ville vi ikke samarbejde med dem. Vi tror på at arbejdernes velbefindende i sidste ende vil resultere i bedre produkter.”
Læs også: Endnu en undersøgelse efterlyser transparens i tøjindustrien
Bestseller har endnu ikke offentliggjort deres leverandørlister, men processen er dog i gang. Det er først og fremmest de lave lønninger i Cambodia, der har lokket de globale brands til landet. Tekstilindustrien beskæftiger omkring 700.000 kvinder i landet, der med et personligt årligt BNP på knap 25.000 kr. er blandt verdens fattigste.