Cirkulært byggeri involverer hele forsyningskæden

Den moderne bygning skal som minimum være energineutral – helst endnu bedre – og her er de cirkulære principper en god base. Succes kræver, at hele forsyningskæden bliver involveret, men så kan alle også vinde, siger hollandsk rapport.

Den moderne bygning skal som minimum være energineutral, og her er principperne i den cirkulære økonomi en god base, siger hollandsk rapport..

25.08.2017

CSR.dk

Bygninger er en af de største kilder til CO2-udslip i Europa, både i konstruktions- og – ikke mindst – i driftsfasen, men det er en problematik, som flere og flere bygherrer, entreprenører og andre på området er ved at få øjnene op for.

Læs også: Nyt initiativ skal gøre plastforbrug cirkulært

Nybyggerier er i stigende grad energineutrale, sådan som EU også kræver det fra 2020. For de som vil gå et skridt videre, i retning af den energipositive bygning, er design og konstruktion de afgørende faser, og for at gøre disse processer så bæredygtige som muligt, bør cirkulært byggeri med fokus på genbrugsmaterialer udgøre basen.

Sådan lyder det i en ny rapport fra den hollandske investeringsbank ING, der under titlen ’Circular construction – Most opportunities for demolishers and wholesalers’ har undersøgt mulighederne i netop det cirkulære byggeri og de forudsætninger, der skal være til stede, for at strategien skal lykkes.

En af hovedpointerne er, at hele byggesektorens forsyningskæde skal involveres. Eksempelvis skal arkitekter og ejere beslutte om man vil genbruge eller nedrive en gammel bygning, materialeleverandører skal tilbyde biobaserede varer, smarte metoder til nedrivning (adskillelse) kan bane vejen for at genbruge materiale i højere kvalitet, og engrosforhandlere kan agere som ressourcebanker med salg af disse materialer.

Det cirkulære byggeri involverer hele sektorens forsyningskæde, fastlår rapporten. Screenshot..

Product as a service
Specielt når det kommer til high-tech-materialer, kan de cirkulære principper gøre en forskel for en virksomheds forretningsmodel. En producent kan garantere for sit produkt over tid gennem en løbende abonnementsbaseret betaling, og leverer dermed ikke længere ’bare’ et produkt, men snarere en service.

Producenten bevarer kontrollen over sit produkt, og designet sikrer muligheden for effektiv reparation og genbrug. Det kan være særdeles brugbart for højteknologiske produkter såsom elevatorer eller ventilations- og klimastyringssystemer, hvor producenten har den nødvendige ekspertise til at vedligeholde produktet optimalt.

Leverandører af den type er dermed blandt vinderne i det cirkulære byggeris forsyningskæde, sådan som INGs rapport udpeger dem. Ved at tilbyde en service som beskrevet, kan disse producenter styrke deres forretning gennem den tilføjede værdi, der ligger i den forretningsmodel.

Læs også: Byggeriet skal med i den grønne omstilling

På samme måde kan nedrivningsfirmaer se frem til en ’added value’, hvis de formå at udvikle metoder, der lader dem adskille en bygning snarere end at nedrive (og dermed i grove træk ødelægge) den som normalt. Via en mere ’skånsom’ proces kan disse selskaber stå tilbage med langt mere værdifulde materialer, der åbner op for videresalg på et bedre niveau.

Det videresalg kan ofte ske gennem engrosforhandlere, der dermed kan se frem til lignende gevinster. Forhandlerne kan opbygge et netværk af både købere og sælgere og udgøre mellemleddet i transaktionen af genbrugsmaterialer i høj kvalitet.

Også for ejendomsinvestorer vil den cirkulære bygning være en fordel. Et byggeri, der er designet til adskillelse, vil også nemmere og billigere kunne omstilles til andre formål, hvilket forøger dets værdi. Her er der dog en udfordring, fordi mange investorer ifølge ING arbejder med relativt korte investeringshorisonter, og flere interessenter ikke i tilstrækkelig grad (eller overhovedet) anerkender denne ekstra værdi.

Færre gevinster for nogen – og en enkelt sorteper
For projektudviklere, arkitekter og entreprenører vil det cirkulære byggeri ikke som sådan ændre deres respektive roller i forsyningskæden. Alle tre kan med fordel arbejde for at fremme strategien, og deres arbejdsgrundlag kan flytte sig, men de direkte gevinster vil primært lande hos de ovennævnte grupper.

Læs også: Cirkulært byggeri undervejs hos Lejerbo

Kun én type aktører vil ifølge rapporten decideret tabe på en cirkulær udvikling i byggeriet. Efterspørgslen på lavteknologiske materialer vil falde i et sådant system, og leverandører af disse vil derfor miste omsætning, i høj grad også fordi vedligeholdelseskontrakter ikke vil være aktuelle på samme måde som for mere high tech-baserede løsninger.

Rapporten anslår, at fremstillingen af byggematerialer står for ca. fem procent af det samlede CO2-udslip i EU, mens driften af bygningsmassen tegner sig for 35 procent.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

19.06.2024CSR.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

17.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro modtager Årets Medlem-pris fra REFOOD-mærket

17.06.2024CSR.dk

Bæredygtighed er den nye trend i danske B2B-indkøb

13.06.2024BESTSELLER

Sponseret

Med stort brancheinitiativ vil BESTSELLER fremme grønne landvindinger gennem finansiel hjælp

05.06.2024Meyers A/S

Sponseret

Nyt fra bælgfronten: Meyers lancerer økologisk burgerbolle med bønner

04.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro udnævnt som Årets medlem af REFOOD mærket 2024

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online