CO2-udslip fra danske virksomheder stiger en smule

Siden 2014 er udledningen af CO2 fra de danske virksomheder steget en anelse, efter ellers at være faldet siden 2006, viser tal fra Danmarks Statistik. Specielt skibsfarten, luftfarten og glas- og betonindustrien udleder mere end tidligere, mens energiproduktionen er blevet markant grønnere. Biomassen er dog en udfordring.

Der er kommet lidt mere CO2 fra de danske virksomheder de seneste år sammenlignet med årene inden..

19.05.2020

Anders Kampmann, CSR.dk

En ellers god kurve har fået et lille knæk i den gale retning. Efter at være faldet markant fra 2006 til 2014 er CO2-udledningerne fra danske virksomheder steget en lille smule i årene frem til 2018, viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik.

Læs også: Mod al forventning fladede global CO2-udledning ud i 2019

I 2014 var CO2-udslippet fra alle brancher således 63,5 mio. ton CO2, mens det i 2018 var vokset med knap 4 procent til 67,3 mio. ton. Tallene dækker over store forskelle de forskellige sektorer imellem. Udledningerne fra transportindustrien er eksempelvis steget, mens det modsatte er tilfældet i energibranchen.

”Udviklingerne i udledningerne fra transport – især international skibsfart – og energiforsyning er afgørende for den samlede udvikling i CO2-udledningerne fra de danske virksomheder”, siger specialkonsulent i Danmarks Statistik, Ingeborg Vind, og fortsætter:

”De stigende udledninger fra skibsfart skyldes i høj grad øget international søtransport foretaget af danske rederier. De faldende udledninger i energiforsyningen skyldes især omlægning til vedvarende energikilder”, forklarer hun. 

Flere kurver knækkede opad i 2014, viser tallene. Kilde: Danmarks Statistik.

Selvom udledningerne generelt altså var faldende indtil 2014, så er produktionen vokset i hele måleperioden uden at CO2-udslippet er fulgt med i samme tempo, påpeger Danmarks Statistik. CO2-intensiteten, opgjort som ton CO2 pr. mio. kr. produktion, er derfor faldet for de danske virksomheder set under et. Men igen er der store underliggende forskelle.

For transportbranchens vedkommen er CO2-intensiteten således stort set uændret fra 2014 til 2017, da stigningerne i udslip og produktion er fulgtes pænt ad. Inden for skibsfarten, som står for ca. 85 procent af branchens udslip, var CO2-udledningen pr mio. kr. produktion på 156 ton i 2017 mod 151 ton i 2014.

”De stigende udledninger i de seneste år skyldes altså primært øget produktion i transportsektoren”, siger Ingeborg Vind.

Mere CO2 fra glas og beton, mindre fra landbruget
Mens CO2-intensiteten for skibsfarten altså stort set var uændret fra 2014 til 2017, så steg den for luftfarten, mens den faldt for landtransporten. Inden da var billedet mere positivt, med et samlet fald for branchen fra 2006 til 2014, ikke mindst båret af en halvering i intensiteten i skibsfarten.

Uden for transportindustrien er CO2-intensiteten steget i flere andre brancher end luftfarten. I glas- og betonindustrien var CO2-intensiteten i 2016 og 2017 på omkring 140 ton CO2 pr. mio. kr. produktion, hvilket er det højeste niveau siden 2007.

Og inden for både råstofindvinding, der bl.a. omfatter olie og gas i Nordsøen, og renovation, affaldsbehandling mv. har CO2-intensiteten siden 2015 ligget på det højeste niveau i dette årtusinde – og langt over niveauet i 2000. 

Inden for landbrug og gartneri er CO2-intensiteten til gengæld faldet jævnt siden årtusindeskiftet og var i 2017 på det laveste niveau i perioden – 34 procent lavere end i 2000. Endelig har Bygge og anlæg haft en ret stabil CO2-intensitet gennem perioden. Dette inkluderer dog ikke fremstilling af byggematerialer eller bygningers efterfølgende drift.

Energisektoren er blevet grønnere…
Mens de forskellige energiforbrugende brancher efterlader et blandet indtryk af deres CO2-udslip de seneste år, så er billedet anderledes rosenrødt – eller grønt om man vil – når blikket falder på energiproduktionssektoren.

CO2-udledningerne fra energiforsyningen (kraftværker mv.) er således faldet markant fra 29,5 mio. ton i 2003 til 7,1 mio. ton i 2018, hvilket i høj grad skyldes at produktionen af energi er blevet meget mindre CO2-intensiv. I 2003 blev der udledt 496 ton CO2 for hver mio. kr. produktion i energiforsyningen; et tal, der i 2017 var faldet til 154 ton.

”Det kraftige fald i både CO2-udledninger og CO2-intensitet fra energiforsyning skyldes i høj grad, at man er gået over til vedvarende energikilder og væk fra kul og olie. Det gælder især vindenergi, men også i de senere år omlægning til biomasse, da CO2 fra afbrænding af biomasse ikke tæller med i udledningerne i denne sammenhæng”, siger Ingeborg Vind. 

… men biomassen er en udfordring
Lige præcis afbrændingen af biomasse er imidlertid et ømt punkt. Som Danmarks Statistik selv påviste i november sidste år, så vokser det danske forbrug af biomasse i disse år, og det er ikke nødvendigvis så positivt, som det måske lyder.

En dugfrisk rapport udgivet af Energistyrelsen i går har således analyseret sammensætningen af den biomasse, der bliver brugt herhjemme, og ifølge rapporten kan det danske forbrug af biomasse i nogle tilfælde føre til global udledning af drivhusgasser, som ikke bogføres. 

Rapporten peger på, at over halvdelen af træ-biomassen og 95 procent af de træpiller, vi bruger, importeres udefra. I tråd med de internationale regler indgår udledning fra afbrændingen af biomasse ikke i det danske drivhusgasregnskab, da udledningerne skal indgå i opgørelsen for arealsektoren i det land, hvor biomassen høstes – det såkaldte LULUCF-system.

Flere lande har imidlertid ikke i dag forpligtende klimamål eller medregner ikke arealsektoren i deres mål. Dansk forbrug af importeret biomasse fra sådanne lande kan derfor føre til globale drivhusgasudledninger, som ikke bogføres.

Derudover bemærker rapporten, at anvendelsen af træ-biomasse kan risikere at bidrage mere til klimaforandringerne, end hvis man havde brugt kul, hvis større træer og skove fældes til energiproduktion og ikke genplantes.

Læs også: Regeringen: Øget affaldssortering skal sænke CO2-udledningen

Samlet set møder det skarp kritik fra bl.a. Klimarådets formand Peter Møllgaard: ”Vores frygt for, at en stor del af den biomasse, vi bruger, ikke er klimabæredygtig, er blevet bekræftet. Det er et stort problem for Danmarks grønne omstilling”, siger han til Information.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

01.05.2024CSR.dk

Regeringsrapport konkluderer at klimamål er inden for rækkevidde

01.05.2024CSR.dk

Valg af leverandør handler meget om grøn profil

30.04.2024CSR.dk

Forbedret sikkerhed på danske skibe

30.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

100% genbrugsglas frem for nyt glas

29.04.2024Solar Danmark A/S

Sponseret

Solar er klar til at rådgive kunder om tsunami af nye regler om bæredygtighed

29.04.2024Food Nation

Sponseret

Recap from Global Food Talk: “Securing reliable and sustainable food systems through innovation and creativity”

26.04.2024NRGreen ApS

Sponseret

FairTrans A/S: Besparelser med solcelleanlæg

26.04.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric og NVIDIA indgår samarbejde om fremtidens datacentre

Jobmarked

Se alle

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

access2innovation
Morgenmøde
African soils and how they affect agriculture development

Virtual A2i Talk

Dato

03.05.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

2030 Builders
Møde
Networking - Wine and Walnuts

Join us for a casual afternoon of engaging stories and discussions around the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), away from conventional corporate presentations. Dive deep into the sustainability challenges and triumphs, share experiences, and connect with like-minded individuals over wine and walnuts.

Dato

03.05.2024

Tid

15:30

Sted

Fuglevangsvej 11

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City