08.05.2018  |  Klima, miljø og energi

Klimavismænd: Danmark skal satse mindre på biomasse

Danmarks grønne omstilling til vedvarende energi har længe været forbundet til biomasse. Men nu slår Klimarådet fast, at afbrænding af biomasse ofte udleder flere klimaskadelige gasser end kul.

Mere af Danmarks vedvarende energi skal komme fra biomasse. Sådan har udmelding og planen for den såkaldte grønne omstilling lydt i mange år. Og snart vil to tredjedele af Danmark have nået dette mål. Men nu fastslår ny rapport fra Klimarådet, at forbrændingen af biomasse ofte udleder mere CO2 sammenlignet med kul.

”Umiddelbart er den mest sikre effekt ved biomasse, at der bliver udledt CO2, når det brændes af – ovenikøbet ofte mere, end når man brænder kul af,” siger formanden for Klimarådet, Peter Birch Sørensen, til Altinget.

Læs også: Industrigiganter stiller eget hold i kampen energipolitikken

Det er nemlig en stærk generalisering at betragte biomasse som en samlet CO2-neutral energikilde. Flere forudsætninger skal være opfyldt, før det garanteres at biomasse vil udgøre et grønnere alternativ til fossile brændsler. Det forsøger Klimarådet med sin rapport at gøre opmærksom på.

Rapporten kommer lige tidsnok inden de kommende energiforhandlinger, hvor Danmarks fremtidige energipolitik skal besluttes. Og det er, ifølge Peter Birch Sørensen, vigtigt, at regeringen forholder sig til de problemer, som rapporten påpeger.

”Der står ikke ret meget om biomasse i regeringens udspil, selvom der er udsigt til en stor stigning i vores forbrug. Man kunne godt ønske sig en diskussion af, hvordan vi sikrer, at det faktisk gavner klimaet, at vi omstiller til biomasse,” siger han til Altinget.

Læs også: Danmarks første økologiske biogasanlæg indviet 

Danmark har, foruden den største import af biomasse i hele EU, et biomasse-forbrug per indbygger på langt over det globale gennemsnittet. Derfor forslår Klimarådet, at man lægger en CO2-afgift på den ikke-bæredygtige biomasse.

Skarpere krav til Danmarks kommende energipolitik
Også Danmarks Naturfredningsforening (DN) ønsker højere ambitioner for vedvarende energi i den forstående energiaftale.

”Det vigtige for os er, at man laver en plan nu, hvor man sørger for, at de her værker bliver sendt på pension. Det er nødvendigt at anerkende, at biomasse er problematisk for klimaet, og at presset på verdens skove er for stort,” siger foreningens præsident, Maria Reumert Gjerding, til Altinget.

DN ser gerne biomasse udfaset inden 2040.

- EST

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere