Regeringen: Øget affaldssortering skal sænke CO2-udledningen

Plastikaffald skal ud af forbrændingsanlæggene og danskerne skal sortere affald i langt højere grad. Det skal blandt andet ske ved at sortere i ti forskellige typer affald, lyder det i et nyt udspil fremsat af regeringen.

For at sænke den CO2-udledning, der er ved affaldsafbrænding, vil regeringen have danskerne til at sortere i ti typer af affald..

18.05.2020

CSR.dk

En shampooflaske, en kødbakke eller en frysepose ryger i skraldespanden og ind i forbrændingsanlægget med udledning af CO2 til følge. Det skyldes især, at afbrænding af plastikaffald i danske forbrændingsanlæg udleder store mængder CO2.

Der forbrændes 370.000 tons plastikaffald om året i Danmark. Hvis ikke der tages initiativer til at reducere udledningerne, forventes forbrændingsanlæggene at stå for 1,5 millioner tons udledt CO2 i 2030. Det svarer til omkring 3,6 procent af de nationale udledninger. Den CO2-regning vil regeringen have ned.

Læs også: ”Genbrug uden cirkulær økonomi er jo bare et beskæftigelsesprojekt”

Derfor foreslår regeringen nu en række initiativer til at sikre langt mere genanvendelse og meget mindre forbrænding. Visionen er en klimaneutral affaldssektor i 2030, og målet er at fjerne 80 procent af plastikaffaldet fra forbrændingsanlæggene i 2030. 

Omfattende affaldssortering
Et af initiativerne er at strømline affaldssorteringen, blandt andet ved at dele affaldet op i ti forskellige kategorier. Det gælder både i hjemmet og på arbejdspladserne, så det bliver nemmere, når der skal sorteres langt mere affald til genanvendelse. 

Det skal gøres på samme måde uanset, hvor i landet man er og det skal være tæt på hjemmet.

“Vi forbrænder alt for meget affald og vi genbruger og genanvender for lidt. Plastik fra f.eks. kødbakker, shampooflasker og tøj ender i naturen eller bliver brændt af og udleder CO2, så genanvendelse af plastik er en vigtig del af at løse klimakrisen. Derfor beder vi nu danskerne om at affaldssortere mere og gøre en grøn forskel ved skraldspanden. Det er en stor opgave, og det kræver, at vi samtidig med klimaaffaldsplanen sikrer, at det rent faktisk nytter at sortere”, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Ifølge forslaget skal affaldet sorteres i følgende ti kategorier:

  • Mad
  • Papir
  • Pap
  • Metal
  • Glas
  • Plast
  • Teksil
  • Fødevarekartoner
  • Restaffald
  • Farligt affald

For at mindske selve antallet af affaldsspande, vil regeringen gøre det muligt at sammenlæge nogle affaldstyper i ét rum. Det omfatter blandt anden papir og pap samt metal og glas. Derudover vil affaldsspandene have standardiserede piktogrammer til de ti fraktioner, så danskerne ved, hvor det enkelte affald skal smides ud. 

Bydes velkommen med åbne arme
Regeringens udspil om affaldssorteringen vil tilsyneladende også være spiseligt for de fleste danskere. Det viser en ny undersøgelse fra Ingeniørforeningen, IDA, blandt 2.000 danskere foretaget af Userneeds. Her svarer seks ud af ti, at de er klar til at sortere mere affald, og 80 procent mener, at affaldet skal sorteres ens, uanset hvor i landet man bor.

Udover at danskerne går ind for ensartet sortering i private hjem, er over 80 procent enten enig eller helt enig i, at offentlige institutioner skal sortere på samme måde som i private husholdninger.

Læs også: Salling Group vil have mere genbrug og mindre plast i emballagen

”Hos IDA mener vi, at det er godt at vores håndtering af affald bliver koblet sammen med klimaindsatsen. Danskernes er villige til at bidrage til et bedre klima, og affaldssortering er blevet en del af hverdagen, som mange slet ikke sætter spørgsmålstegn ved”, siger IDAs formand, Thomas Damkjær Petersen.

Formanden håber derudover, at resultatet af de kommende forhandlinger vil resultere i en plan for en egentlig omstilling til cirkulær økonomi på affaldsområdet:

”Det her handler ikke blot om at leve op til krav fra EU, men om at Danmark udnytter chancen for at blive et foregangsland for cirkulær økonomi", siger han.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart