18.05.2020  |  Klima, miljø og energi

Regeringen: Øget affaldssortering skal sænke CO2-udledningen

Plastikaffald skal ud af forbrændingsanlæggene og danskerne skal sortere affald i langt højere grad. Det skal blandt andet ske ved at sortere i ti forskellige typer affald, lyder det i et nyt udspil fremsat af regeringen.

En shampooflaske, en kødbakke eller en frysepose ryger i skraldespanden og ind i forbrændingsanlægget med udledning af CO2 til følge. Det skyldes især, at afbrænding af plastikaffald i danske forbrændingsanlæg udleder store mængder CO2.

Der forbrændes 370.000 tons plastikaffald om året i Danmark. Hvis ikke der tages initiativer til at reducere udledningerne, forventes forbrændingsanlæggene at stå for 1,5 millioner tons udledt CO2 i 2030. Det svarer til omkring 3,6 procent af de nationale udledninger. Den CO2-regning vil regeringen have ned.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: ”Genbrug uden cirkulær økonomi er jo bare et beskæftigelsesprojekt”

Derfor foreslår regeringen nu en række initiativer til at sikre langt mere genanvendelse og meget mindre forbrænding. Visionen er en klimaneutral affaldssektor i 2030, og målet er at fjerne 80 procent af plastikaffaldet fra forbrændingsanlæggene i 2030. 

Omfattende affaldssortering
Et af initiativerne er at strømline affaldssorteringen, blandt andet ved at dele affaldet op i ti forskellige kategorier. Det gælder både i hjemmet og på arbejdspladserne, så det bliver nemmere, når der skal sorteres langt mere affald til genanvendelse. 

Det skal gøres på samme måde uanset, hvor i landet man er og det skal være tæt på hjemmet.

“Vi forbrænder alt for meget affald og vi genbruger og genanvender for lidt. Plastik fra f.eks. kødbakker, shampooflasker og tøj ender i naturen eller bliver brændt af og udleder CO2, så genanvendelse af plastik er en vigtig del af at løse klimakrisen. Derfor beder vi nu danskerne om at affaldssortere mere og gøre en grøn forskel ved skraldspanden. Det er en stor opgave, og det kræver, at vi samtidig med klimaaffaldsplanen sikrer, at det rent faktisk nytter at sortere”, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Ifølge forslaget skal affaldet sorteres i følgende ti kategorier:

  • Mad
  • Papir
  • Pap
  • Metal
  • Glas
  • Plast
  • Teksil
  • Fødevarekartoner
  • Restaffald
  • Farligt affald

For at mindske selve antallet af affaldsspande, vil regeringen gøre det muligt at sammenlæge nogle affaldstyper i ét rum. Det omfatter blandt anden papir og pap samt metal og glas. Derudover vil affaldsspandene have standardiserede piktogrammer til de ti fraktioner, så danskerne ved, hvor det enkelte affald skal smides ud. 

Bydes velkommen med åbne arme
Regeringens udspil om affaldssorteringen vil tilsyneladende også være spiseligt for de fleste danskere. Det viser en ny undersøgelse fra Ingeniørforeningen, IDA, blandt 2.000 danskere foretaget af Userneeds. Her svarer seks ud af ti, at de er klar til at sortere mere affald, og 80 procent mener, at affaldet skal sorteres ens, uanset hvor i landet man bor.

Udover at danskerne går ind for ensartet sortering i private hjem, er over 80 procent enten enig eller helt enig i, at offentlige institutioner skal sortere på samme måde som i private husholdninger.

Læs også: Salling Group vil have mere genbrug og mindre plast i emballagen

”Hos IDA mener vi, at det er godt at vores håndtering af affald bliver koblet sammen med klimaindsatsen. Danskernes er villige til at bidrage til et bedre klima, og affaldssortering er blevet en del af hverdagen, som mange slet ikke sætter spørgsmålstegn ved”, siger IDAs formand, Thomas Damkjær Petersen.

Formanden håber derudover, at resultatet af de kommende forhandlinger vil resultere i en plan for en egentlig omstilling til cirkulær økonomi på affaldsområdet:

”Det her handler ikke blot om at leve op til krav fra EU, men om at Danmark udnytter chancen for at blive et foregangsland for cirkulær økonomi", siger han.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere