18.05.2020 | Klima, miljø og energi
Regeringen: Øget affaldssortering skal sænke CO2-udledningen
Plastikaffald skal ud af forbrændingsanlæggene og danskerne skal sortere affald i langt højere grad. Det skal blandt andet ske ved at sortere i ti forskellige typer affald, lyder det i et nyt udspil fremsat af regeringen.
For at sænke den CO2-udledning, der er ved affaldsafbrænding, vil regeringen have danskerne til at sortere i ti typer af affald.
En shampooflaske, en kødbakke eller en frysepose ryger i skraldespanden og ind i forbrændingsanlægget med udledning af CO2 til følge. Det skyldes især, at afbrænding af plastikaffald i danske forbrændingsanlæg udleder store mængder CO2.
Der forbrændes 370.000 tons plastikaffald om året i Danmark. Hvis ikke der tages initiativer til at reducere udledningerne, forventes forbrændingsanlæggene at stå for 1,5 millioner tons udledt CO2 i 2030. Det svarer til omkring 3,6 procent af de nationale udledninger. Den CO2-regning vil regeringen have ned.
Læs også: ”Genbrug uden cirkulær økonomi er jo bare et beskæftigelsesprojekt”
Derfor foreslår regeringen nu en række initiativer til at sikre langt mere genanvendelse og meget mindre forbrænding. Visionen er en klimaneutral affaldssektor i 2030, og målet er at fjerne 80 procent af plastikaffaldet fra forbrændingsanlæggene i 2030.
Omfattende affaldssortering
Et af initiativerne er at strømline affaldssorteringen, blandt andet ved at dele affaldet op i ti forskellige kategorier. Det gælder både i hjemmet og på arbejdspladserne, så det bliver nemmere, når der skal sorteres langt mere affald til genanvendelse.
Det skal gøres på samme måde uanset, hvor i landet man er og det skal være tæt på hjemmet.
“Vi forbrænder alt for meget affald og vi genbruger og genanvender for lidt. Plastik fra f.eks. kødbakker, shampooflasker og tøj ender i naturen eller bliver brændt af og udleder CO2, så genanvendelse af plastik er en vigtig del af at løse klimakrisen. Derfor beder vi nu danskerne om at affaldssortere mere og gøre en grøn forskel ved skraldspanden. Det er en stor opgave, og det kræver, at vi samtidig med klimaaffaldsplanen sikrer, at det rent faktisk nytter at sortere”, siger miljøminister Lea Wermelin (S).
Ifølge forslaget skal affaldet sorteres i følgende ti kategorier:
- Mad
- Papir
- Pap
- Metal
- Glas
- Plast
- Teksil
- Fødevarekartoner
- Restaffald
- Farligt affald
For at mindske selve antallet af affaldsspande, vil regeringen gøre det muligt at sammenlæge nogle affaldstyper i ét rum. Det omfatter blandt anden papir og pap samt metal og glas. Derudover vil affaldsspandene have standardiserede piktogrammer til de ti fraktioner, så danskerne ved, hvor det enkelte affald skal smides ud.
Bydes velkommen med åbne arme
Regeringens udspil om affaldssorteringen vil tilsyneladende også være spiseligt for de fleste danskere. Det viser en ny undersøgelse fra Ingeniørforeningen, IDA, blandt 2.000 danskere foretaget af Userneeds. Her svarer seks ud af ti, at de er klar til at sortere mere affald, og 80 procent mener, at affaldet skal sorteres ens, uanset hvor i landet man bor.
Udover at danskerne går ind for ensartet sortering i private hjem, er over 80 procent enten enig eller helt enig i, at offentlige institutioner skal sortere på samme måde som i private husholdninger.
Læs også: Salling Group vil have mere genbrug og mindre plast i emballagen
”Hos IDA mener vi, at det er godt at vores håndtering af affald bliver koblet sammen med klimaindsatsen. Danskernes er villige til at bidrage til et bedre klima, og affaldssortering er blevet en del af hverdagen, som mange slet ikke sætter spørgsmålstegn ved”, siger IDAs formand, Thomas Damkjær Petersen.
Formanden håber derudover, at resultatet af de kommende forhandlinger vil resultere i en plan for en egentlig omstilling til cirkulær økonomi på affaldsområdet:
”Det her handler ikke blot om at leve op til krav fra EU, men om at Danmark udnytter chancen for at blive et foregangsland for cirkulær økonomi", siger han.
- HCL
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Havvind skal levere halvdelen af EU's grønne energi
Den nye Esbjerg-erklæring, der skal gøre Nordsøen til et grønt kraftcenter, er en prægtig plan, og den bakkes op af endnu større planer fra EU. Nu skal de bare udføres.
Strategi & ledelse

Ledere er afgørende for den grønne omstilling
Danmark kommer ikke i mål med grøn omstilling uden ledere, lyder det fra eksperter, ledere og politikere, der har bidraget til publikationen ”Klima kræver ledelse”, som organisationen "Lederne" sendte ud i verden i denne uge.
Klima, miljø og energi

Telia åbner for salg af brugte mobiler
I et nyt koncept kan forbrugere nu få mulighed for at aflevere og købe brugte mobiler. Konceptet er både en fordel for kunden og kloden, mener direktør.
Medarbejder

Nyt partnerskab skal gøre det sundere at gå på arbejde
Tolv organisationer har skrevet under på en forpligtende aftale, der skal fremme medarbejdernes sundhed gennem arbejdet og arbejdsopgaverne.
Klima, miljø og energi

Råd: Alle virksomheder bør lave klimaregnskaber
Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål har netop offentliggjort syv råd, der blandt andet opfordrer alle virksomheder til at opgøre og rapportere klimaaftryk. Kravet vil alligevel komme fra andre aktører, mener formand for FSR.
Samfund

Flere C25-selskaberne fortæller mere om skat
PwC’s analyse af C25-selskabernes rapportering om skat viser en stigning i selskabernes transparens på skatteområdet. Der er dog stadig et stykke vej til at alle er med.