”Genbrug uden cirkulær økonomi er jo bare et beskæftigelsesprojekt”

For møbelvirksomheden Wehlers er det ikke nok at bruge plast fra havet. Selve designet skal være cirkulært, så det kan skilles ad og genbruges. Det er en historie, der klinger godt, og kunderne strømmer til, fortæller medstifter Henrik Holm.

Stolen R.U.M. er fremstillet af 100 procent havplast i form af genanvendte fiskenet, mens stellet er op til 80 procent genanvendt stål. Foto: Wehlers.

04.11.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

”Vi synes der manglede et fedt design på markedet, der hviler på bæredygtighed og ikke ’bare’ er brugte colaflasker og gamle aviser. Så vi snakkede med nogle arkitekter og fandt frem til, at den cirkulære økonomi skal være i centrum, dvs. at vi anvender genbrugsmaterialer og sikrer at de kan cirkulere videre efter brug. Det kender vi ikke andre, der gør.”

Sådan siger medejer og -stifter af møbelvirksomheden Wehlers, Henrik Holm, om tankerne bag initiativet han tog sammen med sin hustru, Maria Fryd Wehler, for et par år siden, og som er blevet til en produktlinje med både borde og stole, der alle sammen kan skilles ad og genbruges.

Henrik Holm grundlagde Wehlers sammen med hustruen Maria Fryd Wehler for at skabe et nyt produkt baseret på genbrug og cirkulær økonomi. Foto: Wehlers.

Netop det princip er gennemgående for hele produktionsprocessen, forklarer Henrik Holm.

”Som designere er vores princip, at man skal ’begin with the end in mind’, altså fra start tænke på, hvad der sker, når fx en stol har udtjent sit virke. Derfor sørger vi for ikke at blande råmaterialerne sammen; hvis man eksempelvis mikser træ ind i plastikken, så kan ingen af delene genbruges ordentligt. Med vores leverandører har vi faste aftaler omkring tilbagelevering af materialer, mens vores kontraktkunder bare skal ringe, så kommer vi og henter møblerne uden beregning”, siger han.

Et af de mest markante produkter i denne sammenhæng er stolen R.U.M. – en forkortelse for Re-Used Materials – der er designet af C.F. Møller og kun består af to typer materialer. Plastikdelen (ryglæn og sæde) er lavet af 100 procent havplast i form af genanvendte fiskenet, mens stellet er op til 80 procent genanvendt stål.

Kunderne kommer til os
Det er en historie, der klinger godt, som Henrik Holm formulerer det, ikke mindst hos kontraktsalgskunder som Danske Bank, Sinatur Hotel, HolmrisB8 og Too Good To Go, som er Wehlers’ hovedmålgruppe.

”Kunderne kommer til os fordi de forstår det her budskab og den stærke historie ift. både havplast og bestemt også cirkulær økonomi. Netop det aspekt er afgørende i min bog; genbrug uden cirkulær økonomi er jo bare et beskæftigelsesprojekt, hvor man måske nok holder nogle folk i gang, men også tærer på Jordens ressourcer og skaber mere affald”, siger han.

Wehlers har indtil videre størstedelen af sin produktion i Danmark, nærmere betegnet Vestjylland og Fyn, men på grund af den store efterspørgsel er planen at rykke til Polen, hvor mange andre danske møbelvirksomheder i forvejen er til stede.

Det hænger selvsagt sammen med det lavere lønniveau, som er en økonomisk fordel, mens man til gengæld får lidt ekstra transporttid til Danmark. Det har man gjort sig nogle overvejelser omkring på forskellige parametre, og selvom det at reducere CO2-udledningen fra sin transport med Henrik Holms ord ”ikke er det centrale fokus” for Wehlers, så prøver man alligevel at se på alternative løsninger.

”Når vi skal have transporteret noget fra Polen, eller til Sydtyskland, hvis vi sælger nogle stole i München, så kommer de på ladet af en lastbil. Det er ikke den bedste løsning, det er vi med på, men det er muligheden lige nu. Dog arbejder vi også på nogle deleøkonomiske løsninger ala GoMore, bare for godstransport”, forklarer Henrik Holm.

Wehlers var også på plads på årets Building Green i Forum med loungestolen NewBestFriend. Foto: Anders Kampmann.

Enorme muligheder for skalering
Hvad råmaterialerne angår, så kommer de fra betydeligt fjernere egne end Centraleuropa. Wehlers leverandør henter således fra hele verden, i samarbejde med både danske Plastix og forskellige NGO’er fra bl.a. Argentina. Det er primært udtjente fiskenet, man anvender, både opsamlet fra havet og afhentet direkte hos fiskerne.

Ifølge beregninger, som Henrik Holm citerer, ender der årligt omkring fire millioner ton plast i havet alene fra fiskeriindustrien. Wehlers bruger omkring to kilo pr. stol, så ”skalérbarheden er enorm”, som Henrik Holm påpeger. ”Det er nok til to mia. stole”, lyder det simple regnestykke. Og det omfatter ikke engang det affaldsplast, der allerede er i havet.

Af samme årsag er ambitionen fra Wehlers’ side da også, at hele virksomhedens kollektion skal være baseret på 100 procent havplast inden for de næste ca. tre år. Henrik Holm er ikke meget for at gå i detaljer om planerne, men han forestiller sig samarbejder med flere arkitekter, både i designfasen og omkring udstillinger, sådan som man netop har haft på årets Building Green sammen med Lendager Group.

Wehlers blev for fire år siden B Corp-certificerede – ”en vigtig blåstempling fra en tredjepart”, som Henrik Holm siger – og sammen med den cirkulære forretningsmodel er man sikker på, at efterspørgslen nok skal fortsætte med at vokse.

”Vi har masser af kunder, der kommer og siger til os ’Ingen gør det så godt, som I gør’, og vi ved, at vi kan gøre en forskel i fx at hjælpe nogle i gang med den svære transformation. Og når værdierne i en virksomhed er grundlæggende bæredygtige, så finder vi løsningerne”, slutter Henrik Holm.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: nyt fra byggebranchen

Byggesektoren er central i forhold til håndtering af klimakrisen. Hvad sker der i branchen i 2019? 

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V