Dagens cirkulære Danmark

En ny serie rapporter tager pulsen på den cirkulære økonomi i Norden. Danskernes holdning til området er blandet; vi kan godt lide genbrug og loppemarkeder, men vi er ikke så meget for at dele ting eller skulle reducere vores forbrug. Virksomhederne er generelt positive.

Den cirkulære økonomi er ikke stor i Danmark endnu, men det går fremad og virksomhederne er positive, viser svensk rapport..

26.01.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Det laver en stribe af nye rapporter fra svenske SB Insight nu om på. Med hovedrapporten ”The Nordic Market for Circular Economy” og de fire nationale underrapporter for hhv. Danmark, Sverige, Norge og Finland sætter de tal på forbrugernes viden om og holdning til en række forskellige aspekter omkring den cirkulære økonomi (CØ).

Først og fremmest konkluderer SBI at kendskabet til CØ er begrænset i alle fire lande. I Danmark, Sverige og Norge svarer i snit kun 9 procent at de kender betydningen af begrebet, mens yderligere ca. 25 procent har hørt om det. For Finlands vedkommende er de to tal hhv. 23 og 31 procent, men her anfører SBI at ”finske forbrugere altid overdriver deres viden” i undersøgelser som denne.

Rapporten fra SBI søger at nå rundt om alle aspekter af den cirkulære økonomi. Illustration: SB Insight.

I en dansk kontekst fastslår SBI, at vores ”generelle holdning til [CØ] er noget blandet”. På den ene side er vi positive omkring handlinger såsom second-hand og genbrug, men mere skeptiske omkring fx deleøkonomi, og så er vi heller ikke specielt glade for tanken om at reducere vores samlede forbrug.

Kun omkring hver fjerde dansker (26 procent) er positive i forhold til at forbruge bare lidt mindre, mens 29 procent ikke har nogen interesse i det. I sammenligning er 46 procent af svenskerne positive og kun 16 procent negative. Ligeledes er 56 procent af danskerne negative overfor delejerskab af ting, hvilket er en betydelig højere andel end i de øvrige lande i undersøgelsen.

Generelt er de ældre generationer mest positive omkring reduceret forbrug, genbrug og second-hand, mens de yngre (bl.a. Millenials) er mere venligt stemt omkring delte ejerforhold. Derudover er kvinder over en bred kam mere åbne end mænd omkring cirkulære og deleøkonomiske idéer.

Penge og miljø styrer opførslen
Når vi danskere så endelig opfører os cirkulært, så er der to gennemgående motivationsfaktorer i spil: penge og miljøet – i den rækkefølge. Hvis man som forbruger kan spare på at være cirkulær, så er det ifølge SBI den stærkeste driver her til lands. Dernæst kommer miljøhensyn, specielt omkring genbrug og recycling i forskellige former.

Endelig er vores følelser også aktuelle; det at kan føles forkert at kassere noget potentielt værdifuldt/brugbart (fx biler, cykler eller møbler, som er de ting, vi helst vil genanvende) sammenholdt den positive fornemmelse af at for længe en tings levetid, er således også et væsentligt incitament til cirkulære handlinger for de danske forbrugere.

Læs også: Erhvervsledere skal rådgive regeringen om cirkulær økonomi

Ifølge SBI er alle disse drivers også noget ”både regeringer og virksomheder kan bruge til at øge den cirkulære opførsel i samfundet”. Her er det i høj grad de unge, der bør være målgruppen, da de er mest åbne for nye tiltag og tankegangen generelt, ligesom miljøhensyn vejer (lidt) tungere hos dem.

Men hvem har så ansvaret for at fremme den cirkulære økonomi herhjemme? Ifølge forbrugerne i SBI’s undersøgelse, så er det faktisk forbrugerne/borgerne selv. Specielt når det kommer til at sælge/forære ting væk og reparere samt at købe second-hand, så mener 82 procent at hovedansvaret ligger hos dem selv.

Den danske del af SBI's rapport kan hentes særskilt hos det svenske firma. Find linket øverst i teksten..

På reparationsfronten peger 23 procent også på, at virksomhederne har et ansvar for at skabe (bedre) muligheder for at kunne vedligeholde diverse forbrugsgoder, mens 19 procent mener at erhvervslivet bør facilitere leje- og leasingprogrammer i højere grad. Når det kommer til genbrug (recycling) mener 51 procent imidlertid at ansvaret holder til i det offentlige, mens kun 15 procent peger på virksomhederne. Igen er det dog forbrugerne selv (72 procent), der bør tage opgaven på sig.

Virksomhederne er positive, men rammen skal forbedres
Og hos de nordiske virksomheder er indstillingen til CØ generelt positiv. Overordnet tegner der sig et billede at, at jo mere selskaberne ved om emnet, jo mere åbne er de i forhold til at tage konceptet til sig og ind i forretningen. Når det er sagt, skriver SBI, bør man dog også notere sig, at kendskabet til betydningen af CØ stadig er ”meget lavt” blandt de fleste virksomheder.

For manges vedkommende gælder det således, at de først lige er begyndt på at lære CØ at kende og finde ud af, hvordan de kan anvende det i driften. En stor andel af virksomhederne er aktive når det kommer til genbrug og affaldssortering, både på grund af den skrappe lovgivning i Norden, og fordi det også er med til at reducere omkostninger. Nogle selskaber er nået et skridt videre og arbejder bl.a. med alternative råmaterialer og cirkulært design.

Der er selvfølgelig også udfordringer. Ifølge SBI er lovgivningen et felt, der skal opdateres til at understøtte i stedet for at forhindre de cirkulære forretningsmodeller. Derudover peger den svenske undersøgelse også på, at virksomhederne fokuserer meget på kundernes del af værdikæden, men mangler forståelse for cirkulære løsninger i forhold til deres egen rolle og impact omkring fx indkøb og rutiner. Endelig bør selve definitionen af CØ også skærpes og ensrettes.

Læs også: Vigga og Patagonia vil overforbruget til livs

På den baggrund konkluderer SB Insight, at ”Der er et stort marked for cirkulære services rettet mod virksomheder. De fleste virksomheder vil gerne have bedre muligheder for at samarbejde, genbruge materialer, recycle, dele aktiver og meget mere. De har svært ved at finde leverandører at cirkulære services og muligheder for at dele best practices er for få”.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus