Danmark er Skandinaviens sorte får, når det gælder kvinder i bestyrelser

Færre kvinder bestrider bestyrelsesposter i Danmark end i både Sverige og Norge. Til gengæld er Skandinavien samlet set foran på globalt plan, når det handler om en lige kønsfordeling i virksomheders og organisationers bestyrelser.

Kvinder er stadig underrepræsenteret i direktør- og bestyrelsesposter, og i Danmark bliver vi både overgået af vores svenske og norske naboer. Dog har Skandinavien med et gennemsnit på 32 procent en noget højere kønsdiversitet i fx virksomhedsbestyrelser end det globale gennemsnit, hvor procentdelen af kvinder i bestyrelser er 15. .

23.08.2017

CSR.dk

Danmark sakker bagud i forhold til vores skandinaviske naboer, når det handler om en lige fordeling af mænd og kvinder i virksomheders bestyrelser. Det viser ny undersøgelse fra Deloitte med titlen ’Women in the Boardroom: A Global Perspective’.  

Mens Norge topper listen med kvinder i 42 procent af landets bestyrelsesposter, og Sverige kommer efter med 31,7 procent, må Danmark nøjes med en tredjeplads med kun 24,2 procent kvindelige bestyrelsesmedlemmer.

Og samme tendens viser sig når det gælder antallet af bestyrelsesforkvinder; Norge ligger forrest med 7 procent, Sverige efter med 6,5 procent og Danmark skraber bunden med nul procent – her står ikke en eneste kvinde i spidsen for en virksomheds bestyrelse.

Læs også: Nordea: Kvindelige direktører giver højere afkast

Dog er Danmarks tal ikke ringere end mange andre af de i alt 64 lande, der bliver analyseret i undersøgelsen. Tværtimod. Det globale gennemsnit ligger på 15 procent kvindelige bestyrelsesmedlemmer, hvilket er en stigning på tre procent siden Deloitte lavede samme undersøgelse i 2015. Globalt set er der desuden fire procent bestyrelseskvinder og kvindelige adm. direktører i virksomhederne.

Bestyrelsesforkvinder giver mere lighed
Undersøgelsen viser også en klar sammenhæng mellem virksomheder, der har en kvindelig leder i bestyrelsen og en mere lige kønsfordeling blandt de siddende medlemmer.

Faktisk er sammenhængen så stor, at kønsdiversiteten næsten fordobles i bestyrelser, der har en bestyrelsesforkvinde – fra 16 procent kvindelige medlemmer under bestyrelsesformænd til 29 procent under bestyrelsesforkvinder. Og samme tendens gør sig gældende i Deloittes undersøgelse af mandlige og kvindelige adm. direktører i forhold til antallet af kvindelige bestyrelsesmedlemmer.

”Det her illustrerer en vigtig tendens – som antallet af kvindelige adm. direktører og bestyrelsesforkvinder stiger, er der belæg for at spå om en større kønsdiversitet i fremtidens bestyrelser. Dog er procentdelen af kvinder i topstillinger stadig lav, med kun fire procent af alle adm. direktører og formænd værende kvinder”, siger Dan Konigsburg, senior adm. direktør for Deloittes globale center for virksomhedsledelse.  

Læs også: FN og Boston Consulting Group: Der skal flere kvinder i ledelse

Deloittes undersøgelse inddrager data fra næsten 7.000 virksomheder i 64 lande. Analyserne er både foretaget på globalt, regionalt og nationalt plan. Den nye undersøgelse er den femte udgave af ’Women in the Boardroom: A Global Perspective’. 

-CHM

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Når handel skaber forandring

19.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Solvogne skal hjælpe ukrainske familier med bæredygtig energi og vand

11.12.2024CSR.dk

Store danske virksomheder hænger lidt i menneskerettighedsbremsen

25.11.2024CSR.dk

Virksomheder er gode til måltal for kvinder i ledelse

20.11.2024Red Barnet

Sponseret

Børns rettigheder er med til at skabe en lysere og mere bæredygtig fremtid.

15.11.2024CSR.dk

Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

07.11.2024CSR.dk

Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams