Der skal bygges grønt for samfundet

Beton designet til adskillelse, inkluderende boliger og multifunktionelle byggerier med fisk i installationerne. Årets Building Green bød som vanligt på en lang række bud på det at bygge grønt.

Building Green 2017 trak over 8.000 besøgende i Forum. Foto: Anders Kampmann.

16.11.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Finske Peikko fremviste deres bud på en løsning til nem adskillelse af betonelementer, således at de kan genbruges uden værditab. Foto: Anders Kampmann.

Finske Peikko, der har været til stede på det danske marked siden 2006, fremviste et konkret bud på et af byggeriet buzzing topics, cirkulært byggeri, i form af en løsning til konceptet design for disassembly. I dette tilfælde drejede det sig om betonelementer, der bliver boltet sammen i stedet for støbt, hvilket gør det muligt at skille dem ad og genbruge dem mere eller mindre uden tab af værdi, i modsætning til når de nedbrydes og fyldes i vejene.

”Vi nødt til at få den cirkulære tankegang ind i byggeriet og inddrage principper som upscaling, design to disassembly og material passport i arbejdet. Sammen med et værktøj som VDC (Virtual Design and Construction, red.), kan det give både en mere fleksibel og hurtigere byggeproces, samtidig med at det selvsagt kan spare en masse ressourcer”, som arkitekt fra 3XN og ekspert i netop cirkulært byggeri, Kasper Guldager, tidligere har sagt til CSR.dk.

Danske Komproment, der laver tag og facader, arbejder med en version af det materialepas, Kasper Guldager omtaler. Nærmere bestemt vil man inden længe printe materialeinformationerne direkte på en genbrugsaluminiumsplade, der skal monteres på selve elementerne, hvilket ifølge medejer og eksportdirektør, Niels Heidtmann, givet meget bedre mening end kun at have disse data online.

”Vi spurgte os selv om, hvorfor de informationer, folk har brug for, ikke er tilgængelige 'on-site'. Man kan sige, at det er vores forsøg på at lave en version af Jelling-stenene. De står der, de er tilgængelige, og vi kan læse direkte på dem”, siger han til Dagens Byggeri.

Hovedscenen på Building Green lagde gulv til en lang række oplæg og debatter. Foto: Anders Kampmann.

Priser til arkitekter og maling
Førnævnte Kasper Guldager løb med Det Bæredygtige Element – Personprisen sammen med Anders Lendager fra Lendager Group. Det Bæredygtige Element er på Building Green blevet uddelt til de grønneste produkter siden 2014, mens Personprisen kom til sidste år.

”Anders Lendager og Kasper Guldager har kæmpet utrætteligt for at sætte det bæredygtige byggeri på dagsordenen. De har hver deres tilgang til emnet, men formår begge at inspirere og motivere branchen til at sætte nye standarder for bæredygtigt byggeri. I juryen var vi ikke i tvivl om, at de skulle have Personprisen”, sagde formand for juryen, Signe Kongebro, der er partner i Henning Larsen og stifter af tegnestuens bæredygtighedsafdeling, ifølge Dagens Byggeri.

Produktprisen gik til virksomheden Kalk for deres nye facade- og vægmaling REN. Malingen er helt fri for problematiske stoffer som biocider, MI, flygtige organiske forbindelser, tungmetaller, blødgørere, toksiske komponenter etc., ligesom den bidrager til et bedre indeklima.

Fisk i køletankene
På hovedscenen i Forum var den tyske arkitekt Wolfgang Frey et af de store navne. Han og hans tegnestue Frey Architekten (grundlagt af Wolfgang Freys far Friedrich i 1959) har beskæftiget sig med bæredygtighed i årtier, bl.a. med brug af solpaneler siden 1972. På Building Green adresserede han det overordnede mål med alle de løsninger, messen præsenterede.

Wolfgang Frey fortalte om de mange bæredygtige tanker, man gør sig i hans tegnestue, med Smart Green Tower som det største eksempel. Foto: Anders Kampmann.

”Vi skal bygge grønt for samfundets og menneskernes skyld. Vi skal selv være i centrum. Vi skal inkludere alle i vores boligtyper, fx via ny teknologi som stemmestyring, der kan lade handicappede bo side om side eller endda sammen med andre i ’normale’ boliger. Og vores bygninger skal bære multifunktionelle”, sagde han.

Som eksempel på dette pegede han på sit eget projekt Smart Green Tower, som man har designet til hjembyen Freiburg. Bygningen skal være energipositiv, hvilket vil sige at den genererer mere energi end den bruger gennem en kombination af effektive solpaneler og et ekstremt lavt strømforbrug. Derudover skal alle installationer udnyttes til det fulde med flere funktioner.

”Eksempelvis kan man forestille sig at der kan leve fisk i køleanlæggets vandtanke, som dels kan være en kilde til fødevarer for beboerne, samtidig med at fiskenes ekskrementer kan bruges som gødning i bygningens taghave”, sagde Wolfgang Frey.

Læs også: Byggeriet skal med i den grønne omstilling

Succesen i København har i øvrigt fået arrangørerne bag Building Green til for første gang at bevæge sig uden for Danmarks grænser, når man om et lille års tid, d. 17. og 18. oktober 2018, vil afvikle en udgave af messen i Oslo. Den næste Building Green på dansk jord bliver i Aarhus d. 18. og 19. april.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København