Fremtidsønskerne for dansk økologi er høje
Den økologiske produktion skal femdobles inden 2040, og bæredygtigheden i produktionen skal op, lyder det fra Landbrug & Fødevarer.
Det røde økologimærke fylder i år 25 år, men inden det kan fejre sin 50 års fødselsdag, skal økologieksporten være femdoblet, og bæredygtigheden i produktionen skal forhøjes. Det er meldingen fra erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer (L&F).
Lige nu har vi i L&F en ambition om ti procent eksportvækst om året frem til 2020. I 2013 havde vi en øget eksport på 31 procent, så ti procent er ikke urealistisk. Og der vil fortsat være stort potentiale for vækst også efter 2020. Vi mener, at en femdobling af den økologiske eksport de næste 25 år er en realistisk ambition at arbejde efter, siger økologichef i L&F, Kirsten Lund Jensen, i en pressemeddelelse.
Læs også: Coop satser milliarder: Økologi skal være billigere
Samtidig er målet for det danske hjemmemarked, at det holder en gennemsnitlig vækstrate på tre procent. Hvis det sker, vil omsætningen i Danmark runde otte milliarder kroner i 2020 og 15 milliarder kroner i 2040.
Nogen vil måske mene, at det er dybt urealistisk at salget af økologiske produkter samlet set nærmer sig 25 milliarder kroner i 2040, men for 25 år siden havde ingen heller troet, at Ø-mærket skulle blive Danmarks mest kendte fødevarebrand. Mulighederne er der - specielt på eksportsiden, vi skal bare forstå at udnytte dem, siger Kirsten Lund Jensen.
Hun understreger dog, at målet kun kan nås, hvis man formår at holde konkurrencekraften i den danske råvareproduktion og øge den i takt med, at efterspørgslen øges.
Endnu mere bæredygtighed
Formanden for Økologisektionen i L&F, Hans Erik Jørgensen, forudser endnu mere innovation og bæredygtighed i den økologiske produktion de næste 25 år.
Læs også: Forskere præsenterer ny metoder til udvikling af dansk økologi
Økologer vil - og skal - hele tiden gerne gøre det bedre. Det gælder også den økologiske produktions bæredygtighed. Her skal vi fortsat arbejde med den helhedstankegang, der har været grundlaget for hele økologiens tilblivelse som produktionsmetode - nemlig at naturlighed, miljø, klima og dyrevelfærd tænkes ind i alle forhold, siger Hans Erik Jørgensen i en pressemeddelelse.
Tal viser, at 98 procent af befolkningen kender Ø-mærket og ved, hvad det betyder, mens otte procent af de varer, der kommer i danskernes indkøbskurve, i dag er økologiske produkter.
-KLZ