H&M: Massebesvimelser er ikke et problem hos os
Problemerne med syersker, der besvimer i massevis på tøjfabrikker i Cambodia, er ikke et problem på H&M’s leverandørfabrikker, siger selskabet. Vi holder godt øje med dem, lyder det.
For nylig udgav mediecenteret Danwatch en undersøgelse, der fortalte om massebesvimelser i modeindustrien i Cambodia, og rettede en skarp kritik mod bl.a. danske Bestseller for ”slavelignende forhold” i selskabets produktionskæde i landet – en kritik Bestseller i øvrigt afviste.
Læs også: Branddøre i Bangladesh – H&M kæmper, NGO’er kritiserer
En anden stor virksomhed på det danske tøjmarked er svenske H&M, der ligesom Bestseller har produktion på en lang række fabrikker i Cambodia, lokket til landet primært på grund af de lave lønninger og den effektive produktionstid.
I modsætning til Bestseller har H&M allerede offentliggjort en liste over alle sine leverandører rundt omkring i verden – hovedsageligt i Sydøstasien – med både fabriksnavne og adresser. H&M understreger i øvrigt gentagne gange på sit bæredygtighedssite at man ikke ejer nogen fabrikker, men har uafhængige samarbejdspartnere
Ingen besvimelser siden 2013
Angående den aktuelle undersøgelse fra Danwatch, har CSR.dk været i kontakt med H&M og spurgt, hvorvidt fænomenet med syersker, der besvimer i arbejdstiden er et presserende problem, men det afviser koncernen.
”Vi har været i kontakt med vores lokale sustainability manager i Cambodia (Sarah Hopkins, red.), som fortæller at sidste rapporterede tilfælde hos vores cambodianske leverandører var i 2013”, siger Stine Lerche Øilo fra H&M’s presseteam i Danmark.
Videre forklarer Sustainability Manager for H&M Danmark, Mia Møgelgaard, at man holder godt øje med sine samarbejdsfabrikker og sørger for, at de lever op til de forskellige krav til ansvarlig produktion, som H&M stiller som betingelse for samarbejdet.
”Alle vores leverandører får flere besøg hvert år, nogle er anmeldte og andre er uanmeldte, men fælles for alle vores besøg er, at vi først og fremmest tjekker op på, at H&M’s retningslinjer i vores Sustainability Commitment efterleves. Alle leverandører skal løbende rapportere deres sustainability performance gennem vores målesystem SIPP (Sustainable Impact Partnership Program), som både måler på sociale og miljømæssige faktorer”, siger hun.
Lokalt kontor og tiltag sikrer dialog
Ligesom i alle sine øvrige produktionslande, har H&M også i Cambodia ”et lokalt kontor med H&M-medarbejdere, hvilket giver os mulighed for at have en tæt relation til og god dialog med vores lokale leverandører”, som Stine Lerche Øilo formulerer det.
I lighed med bl.a. Bestseller, Coop, Dansk Supermarked Group herhjemme fra, og en lang række andre internationale selskaber, er H&M også en del af den forlængede udgave af Bangladesh Accorden, som man underskrev i torsdags.
Læs også: Arbejdere angriber H&M-fabrik i Myanmar
Et andet tiltag, der skal “adressere udfordringerne i det globale arbejdsmarked”, er den såkaldte Global Deal, som den svenske regering søsatte sidste år. H&M er blandt underskriverne af initiativet, og Sarah Hopkins forklarer i starten af videoen her, hvordan kommunikation og social dialog er vigtige redskaber i tekstilindustrien, når det kommer til at træne arbejderne og støtte dem i at kunne forhandle kollektivt.