HP om bæredygtighed: Vores leverandører skal forstå, hvorfor vi gør, som vi gør

Bæredygtighed, miljø, sociale krav og cirkulær økonomi fylder for lidt i forretningsmodeller og udbud, mener elektronikproducenten HP, og det er områder, som virksomheder skal forstå og inddrage, hvis de vil samarbejde den amerikanske gigant.

Blækpatroner er et af de områder, hvor HP gennem længere tid har gjort en indsats for at forbedre genbruget..

29.08.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Som en af verdens største producenter af primært computere og printere, har amerikanske HP et solidt forbrug af diverse råmaterialer, ligesom brugen af selskabets produkter medfører et omfattende ressourceforbrug, ikke mindst af papir og strøm.

Læs også: Rapport: Indkøb er centralt for en bæredygtig fremtid

På den baggrund har virksomheden da også sat sig en række bæredygtige målsætninger for sine produktion og forsyningskæde, der for eksempel skal reducere CO2-udledningen og vandforbruget, og øge andelen af vedvarende energi i driften.

I den forbindelse har man samtidig sat sig for at arbejde indgående med den cirkulære økonomi og anvende principperne til at sætte genanvendelses af råmaterialer i system, således at man kan fastholde deres værdi i langt højere grad end i dag.

Hvis disse målsætninger skal være realistiske, så skal HP’s mange samarbejdspartnere med ombord, ikke mindst selskabets omkring 700 leverandører. Det fortæller Nordic Sustainability Manager, Madeleine Bergrahm.

Nordic Sustainability Manager for HP, Madeleine Bergrahm, vil helst have leverandørerne til at samarbejde i stedet for at skære dem fra. Foto: HP.

“Vi har en Code of Conduct, som alle vores suppliers skal underskrive, og vi stiller de samme krav til alle slags leverandører verden over. Vi satser meget på at uddanne dem løbende; de skal forstå hvorfor vi gør, som vi gør. Det starter med ledelsen i virksomhederne, og efterfølgende bedømmer vi dem ud fra nogle scorecards, og det er helt tydeligt, at de uddannede gør det bedst på alle områder”, forklarer hun.

Har skilt sig af med leverandører
Det handler bl.a. meget om transparens og hvad produkterne indeholder. Som et led i det cirkulære arbejde i retning af renere produkter, er HP, som det første store IT-firma, blevet certificeret af organisationen GreenScreen, der vurderer risici omkring kemikalier, og det kan give udfordringer, hvis en leverandør ikke er indstillet på at aligne med eksempelvis den type principper.

”Vi har prøvet at leverandører ikke vil arbejde med de her ting og ikke tager i mod vores uddannelsestilbud, og det har ført til, at vi har afsluttet samarbejdet. Men vi vil hellere have dem med og dreje dem i vores retning”, siger Madeleine Bergrahm, og tilføjer at man generelt har skåret kraftigt i antallet af leverandører over de sidste fem-seks år.

En faktor, der kan være med til at skubbe udviklingen i den rigtige retning, er den måde diverse projekter og opgaver bliver præsenteret for de virksomheder, der kunne tænkes at udføre dem. Her er der således en oplagt mulighed for at inddrage de elementer, som man fra HP’s side gerne ser opprioriteret.

HP Danmarks adm. direktør, Thomas Persson, savner bæredygtighed i såvel offentlige som private udbud. Foto: HP.

Læs også: Folkemødedebatter: Cirkulær økonomi kræver samtænkning og nok også støtte

”Overordnet kunne vi godt tænke os, at der kom mere fokus på bæredygtighed i udbud, både offentlige og private, men her oplever vi, at der mangler lidt, og det er ikke kun i Danmark. Der er en tendens til, at prisen er lidt for meget i centrum og det andet bliver overset. På samme måde bør bæredygtighed og cirkulær økonomi også fylde mere i forretningsmodellerne”, siger adm. direktør for HP Danmark, Thomas Persson.

”Der er for få miljøkrav, og de vægtes for lavt. Og der bør også være flere sociale krav. Endelig oplever vi også i nogle tilfælde en diskrepans mellem hvad en virksomhed siger, og hvad den rent faktisk gør. Så det er på mange fronter, at der skal ske noget, men vi er også kun i begyndelsen af en ny kontaktmodel mellem os og vores leverandører, som skal give os nogle mere præcise handler”, supplerer Madeleine Bergrahm.

Det centrale her er ikke mindst, at man i højere grad er begyndt at sælge produkter som services. Igen er det med den cirkulære tankegang i baghovedet at man eksempelvis hæver barren i forhold til information om et produkts levetid, fx i form af livscyklusanalyser (LCA). Det kræver at ”kunderne tør købe på en anden måde”, som Madeleine Bergrahm formulerer det, ligesom en hvis intern forandring er nødvendig.

Længere ned i forsyningskæden – til gavn for alle
Indsatsen i forsyningskæden er noget HP vil arbejde videre med i de kommende år, forklarer Kirstie McIntyre, der er chef for selskabets Global Sustainability Operations og på den måde leder den operationelle del af koncernens arbejde med cirkulær økonomi.

Kirstie McIntyre, er chef for HPs Global Sustainability Operations og leder den operationelle del af koncernens arbejde med cirkulær økonomi. Foto: HP.

”Vi er stolte af det, vi har opnået indtil videre på recycling-området, og den transparens vi har omkring vores partnere. Nu skal vi så ned til næste niveau i vores supply chain og få endnu flere leverandører og underleverandører med, ligesom vi skal fortsætte dialogen med vores kunder, store som små, så de forstår den kulturelle ændring, der i vores optik skal ske omkring indkøb. Det er vejen til vores overordnede mål om at do more with less”, siger hun.

Læs også: Samarbejde bag cirkulær succes

Og som Madeleine Bergrahm pointerer: ”Det er jo til gavn for alle. Vi kan hjælpe andre industrier med at blive mere bæredygtige, både vores kunder og leverandører. Og de kan være sikre på, at vi gør det rigtige, etisk, miljømæssigt og socialt”.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

07.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Nyt EU-direktiv om bæredygtig it-drift stiller krav til din dataopsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V