Kommission: Vi har brug for en ambitiøs energipolitik

Der er brug for en ambitiøs klima- og energipolitik, hvis Danmark skal nå målet om et lavemissionssamfund i år 2050, slår Energikommissionen fast. Det betyder blandt andet, at der skal flere elbiler på vejene.

Energikommissionen anbefaler regeringen, at der skal skrues op for ambitionsniveauet, hvis energimålene for 2050 skal nås. Det indebærer blandt andet, at udviklingen og salget af elbiler, ikke går i stå. .

02.05.2017

CSR.dk

"Vi skal allerede nu have en klar og ambitiøs klima- og energipolitik, hvis vi vil være et lavemissionssamfund i år 2050". Det skriver Energikommissionen i den rapport, der er kulminationen på det seneste års arbejde og som i sidste uge blev præsenteret for energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt.

Læs også: Politikere: Markedet skal styre udviklingen, men vi kan hjælpe

Kommissionen blev sidste år sat i verden for at komme med anbefalinger til energipolitikken frem til 2030 og har bestået af både erhvervsfolk og forskere.

Ifølge kommissionen er der behov for intet mindre end et paradigmeskifte i energipolitikken. Det betyder, at vedvarende energi i højere grad skal være markedsbaseret, at statsstøtten skal udfases i takt med, at energiformen bliver mere konkurrencedygtig, og at den vedvarende energi skal integreres i energisystemet.

Desuden anbefaler kommissionen, at der i højere grad skal være et internationalt perspektiv i energipolitikken, og at Danmark skal fokusere på en øget elektrificering af samfundet. Det betyder blandt andet, at vi ikke må falde bagud, når det gælder elbiler.

Flere elbiler på de danske veje
Kommissionen anbefaler regeringen, at de fossile brændstoffer skal skiftes ud med elektricitet. Både når det gælder energiforbruget i hjemmet, men også når det kommer til de mange biler på de danske veje, skriver DR.

”Vi må ikke blive et elbil-mæssigt uland”, siger Energikommissionens formand, Danfoss-topchef Niels B. Christiansen, til DR.

”Vi skal ikke nødvendigvis være verdensledende på elbiler i dag, men vi kan heller ikke gå i stå. Vi er nødt til at få opbygget nogle kompetencer og have et vist niveau af elbiler, så det også er interessant for fabrikkerne at lancere deres elbiler i Danmark”, fortsætter han.

Niels B. Christiansen forklarer, at udbredelsen af elbiler vil tage tid, fordi bilerne stadig er relativt dyre. Han understreger dog samtidig, at han og resten af kommissionen tror på, at der vil ske et gennembrud mellem 2020 og 2030.

Læs også: Slut med ny kul i EU efter 2020 - næsten

I sidste måned indgik Regeringen, Socialdemokratiet og De Radikale en aftale, med det formål at sætte gang i salget af elbiler efter det, grundet en højere afgift, stort set gik i stå i starten af 2017. Det er en aftale, kommissionen ser som positiv, selvom Niels B. Christiansen gerne havde set en ”lidt mere ambitiøs” aftale.

Mest mulig grøn omstilling for pengene
Energikommissionens rapport er til gengæld ambitiøs, men ikke overambitiøs, mener Lars Christian LIlleholt, der roste rapporten, efter den var blevet præsenteret for regeringen:

”Det glæder mig meget, at Energikommissionen slår fast, at der ikke er et modsætningsforhold mellem at være ambitiøs og have fokus på omkostningerne. Tværtimod. Det gælder jo om at indrette energi- og klimapolitikken på en måde, så vi får mest mulig grøn omstilling for pengene”, siger energi-, forsynings- og klimaministeren. Han tilføjer:

”Det er sund fornuft, og jeg synes, at Energikommissionen kommer med nogle gode og klare svar på, hvordan vi skal tage de næste kloge skridt i Danmarks grønne omstilling”.

Læs også: Forskere og virksomheder: Energisystemet skal redesignes

Ifølge Lars Christian LIlleholt vil Energikommissionens arbejde indgå som et væsentligt bidrag, når regeringen de næste måneder skal forberede et energiudspil. Udspillet, der vil blive lanceret til efteråret, bliver startskuddet til forhandlinger om en ny energiaftale.

Læs den fulde rapport fra Energikommissionen her.

-CHM

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024CSR.dk

Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V