Mænd og kvinder reagerer forskelligt på mobning på arbejdspladsen
Mobning på arbejdspladsen fører til forskellige reaktioner blandt mænd og kvinder. Mænd har større sandsynlighed for at forlade arbejdsmarkedet, mens kvinder melder sig langtidssyge. Det viser ny forskning fra Københavns Universitet og Aarhus BSS.
Ny forskning fra Københavns Universitet og Aarhus BSS (school of business and social sciences) viser, at der er stor forskel på, hvordan mænd og kvinder reagerer på mobning på arbejdspladsen. Det skriver Berlingske Business på sin hjemmeside.
”Mobning fordobler kvinders sygefravær, fører til øget brug af antidepressiver og påvirker kvinders helbred negativt i lang tid. Hos mænd øges sandsynligheden for, at de forlader arbejdsmarkedet for en periode med 50 procent i forhold til mænd, der ikke bliver mobbet”, siger adjunkt Tine Mundbjerg Eriksen fra Institut for Økonomi på Aarhus BSS.
Andre undersøgelser viser desuden, at mænd og kvinder oplever mobning lige ofte, og at det drejer sig om samme type mobning.
Læs også: Mange akademikere bliver mobbet
Forskningen baserer sig på en spørgeskemaundersøgelse udarbejdet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø om sygefravær og arbejdsmarkedstilknytning fra 2006. Undersøgelsen er blevet sammenkørt med data om sygefravær fra 2007-2011. I alt har 3.182 personer fra både offentlige og private organisationer indgået i studiet.
Konklusionerne fra forskningen er mundet ud i forskningsartiklen ’Long-term Consequences of Workplace Bullying on Sickness Absence’, som er blevet publiceret i tidsskriftet Labour Economics.
Mobning fra kollegaer og ledelse
En af årsagerne til de forskellige reaktioner de to køn imellem kan ifølge Tine Mundbjerg Eriksen skyldes, at mænd oftere går på arbejde på trods af sygdom, hvorfor sygefraværet ikke øges. Kvinder vælger derimod at håndtere situationen hurtigere og sygemelde sig.
Mobning på arbejdspladsen fører imidlertid til, at mændenes lønniveau påvirkes i den negative retning, hvilket indikerer, at mænds muligheder for lønforhøjelse og forfremmelser forringes.
Ifølge undersøgelser fra fagforbundet Djøf foregår mobning primært mellem kollegaer, mens mobning fra ledelsen også finder sted.
”Det er selvfølgelig helt uacceptabelt, hvis chefen mobber. Hvis man først har fået etableret en kultur, hvor man går hårdt til hinanden, og hvor det kan opleves illegitimt at sige fra, kan det være rigtig svært at få kulturen ændret. Derfor har cheferne et stort ansvar for at fremme en god arbejdspladskultur”, siger Edith Jakobsen, som er arbejdslivspolitisk chef hos Djøf.
Læs også: Sladder er udbredt og ledelsens ansvar
- KLZ