Organisk emballage vinder frem

Forskere arbejder på, at fødevareemballage i fremtiden skal være lavet af overskudsmad. Eller i hvert fald af lignende, organisk materiale.

Ecovative laver emballage ud af svampeceller, som virksomheden selv gror. Foto: Ecovative. .

06.06.2017

CSR.dk

Fødevareemballage skal i fremtiden være lavet af… fødevarer. I hvert fald hvis det står til et stigende antal forskere over hele verden, skriver New York Times.

Læs også: Den spiselige sixpack-ring

Udviklingen skal løse tre af verdens store mad- og emballageproblemer: Alt for store mængder mad går til spilde, der er for meget overskydende emballage fra maden og emballagen, der typisk er lavet af plastik, forgår ikke sådan lige. I stedet ender det i store plastikøer- eller bunker rundt om i naturen.

Nogen der blandt andre forsøger at omdanne overskudsmad til emballage er USA’s Department of Agriculture. Et af ministeriets forskerhold har udviklet et materiale fra mælkeprotein, der eksempelvis kan bruges til pizzabakker, emballage til ost eller en opløselig suppeemballage, man kan varme og spise sammen med indholdet.

Produktet ville også kunne bruges til andre former for konservering, fortæller Peggy Tomasula til New York Times. Hun er forskningsleder på landbrugsministeriets laboratorie og beskriver, hvordan det nye materiale kunne bruges til eksempelvis at erstatte det sukker på cornflakes, der forhindre dem i at blive bløde for hurtigt.

Ud med plastik, ind med organisk materiale
Bæredygtig emballage vinder i det hele taget mere og mere ind. Selv når det ikke handler om at få brugt overskudsmaden, er mange enige om at skifte plastikken ud med organisk materiale.

Nestlé Waters og Danone samarbejder eksempelvis om at lave vandflasker ud af træ, og amerikanske Ecovative har udviklet emballage lavet af svampe. Esben Bayer, der har grundlagt Ecovative, fortæller, at det i høj grad handler om at se biologien som byggesten i stedet for plastik, metal osv.

”Jeg studerede maskiningeniør, og mens jeg arbejdede på vindmøller, kunne jeg ikke glemme, hvad jeg havde set som barn, da jeg voksende op på en farm i Vermont. Biologi er virkelig den bedste teknologi, vi har til rådighed, og derfor er vi i højere grad begyndt at se levende celler som levende maskiner”, siger Esben Bayer til New York Times.

Læs også: Big data gør affald til ressource

Ecovatives organiske produkt er skabt af mycelium, der er den underjordiske del af svampe. Ecovative gror selv svampen i forskellige jordtyper og miljøer, hvilket resulterer i materialer, med forskellig styrke og fleksibilitet. Svampematerialet, der blandt andet kan bruges til emballage, kan i princippet spises, selvom Esben Bayer i stedet anbefaler, at man bruger det til kompost.

Læs mere om de alternative, organiske emballageprodukter her.

-CHM 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online