Skal danskerne til at betale afgift på oksekød?

Etisk Råd anbefaler i en ny rapport, at Danmark indfører en afgift på alt oksekød for at reducere klimabelastningen fra forbruget og produktionen af fødevarer. Landbrug & Fødevarer er imod forslaget og mener, der skal globale løsninger til.

Forbruget og produktionen af oksekød er en af de helt store syndere i belastningen af klimaet, når det kommer til fødevarer. Derfor mener Etisk Råd, at danskerne skal betale afgifter på den populære spise..

26.04.2016

Katrine L. Zachariassen, CSR.dk

I Danmark er vi vilde med kød. Så vilde, at den danske produktion af kød er fem gange så stor som gennemsnittet i EU. Men står det til Etisk Råd, bør Danmark gå forrest og indføre en afgift på alt oksekød for at reducere klimabelastningen fra Danmarks forbrug og produktion af fødevarer. Det skriver rådet i en ny rapport med navnet ’Etisk forbrug af klimabelastende fødevarer’.

Ifølge Etisk råd er klimaforandringerne et etisk problem, da de udgør en betydelig risiko for menneskers sundhed, fødevaresikkerhed, biodiversitet og naturen. Derfor mener et flertal i Det Etiske råd, at danskerne bør gøre mere for at nedbringe klimabelastningerne.

Globalt set står fødevarerne for 19 til 29 procent af udledningerne, og kvæg alene står for ti procent. Etisk råd mener, at en afgift på i første omgang oksekød vil kunne gøre en forskel hurtigt – og ikke mindst skabe opmærksomhed på fødevareområdets betydning for klimaet.

Læs også: Dit valg af råvarer kan redde klimaet

”Danskernes levevis er langt fra klimamæssigt bæredygtig, og hvis vi skal leve op til Parisaftalens mål om at holde den globale temperaturstigning »et godt stykke« under 2°C, er det nødvendigt både at handle hurtigt og inddrage fødevaresektoren”, lyder det fra Etisk Råd.

Et samfundsmæssigt ansvar
Hos Etisk Råd diskuteres det internt, hvorvidt ansvaret skal placeres hos den enkelte forbruger, eller om det nærmere er et samfundsmæssigt ansvar.

For at en indsats mod klimabelastende fødevarer skal være effektiv og samtidig bidrage til bevidstgørelsen af klimaudfordringen, skal den være fælles.

Mickey Gjerris, formand for Etisk Råds arbejdsgruppe.

”For at en indsats mod klimabelastende fødevarer skal være effektiv og samtidig bidrage til bevidstgørelsen af klimaudfordringen, skal den være fælles, hvilket kræver, at samfundet gennem regulering sender et klart signal,” lyder det fra Mickey Gjerris, som er formand for Etisk Råds arbejdsgruppe.

Hos Etisk Råd anbefaler 14 ud af 17 medlemmer afgiften. Rådets anbefaling bunder yderligere i, at det skulle være uproblematisk at spise sundt og nærende uden at spise oksekød.

Et nej fra Landbrug & Fødevarer
Erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer er imod forslaget om afgifter på oksekød. De mener, at der skal tænkes globalt.

”Hvis man vil klimaet det godt, skal man tænke i helt andre baner. Globale udfordringer kræver globale løsninger”, siger Niels Peter Nørring, områdedirektør i Landbrug & Fødevarer.

​Læs også: Historisk øjeblik: 175 lande underskriver klimaaftale på Jordens Dag

Ifølge erhvervsorganisationen er Danmark allerede godt i gang med at sikre en produktion, som både er klima- og miljømæssig forsvarlig.

”Vi er foran mange andre lande. En klimaafgift vil kræve et kæmpe setup i det offentlige og i fødevareerhvervet, mens effekterne vil være svære at få øje på. Det viste erfaringerne med fedtafgiften”, lyder det.

Fokus på udledningerne fra dansk landbrug
Danmarks klimaminister Lars Chr. Lilleholt har særligt travlt i øjeblikket. Han er nemlig i fuld gang med at forberede de kommende måneders klimaforhandlinger i EU, hvor udledningerne fra dansk landbrug i dén grad er i fokus.

Forhandlingerne handler om byrdefordelingen på de kollektive klimamål, som EU-landene har aftalt for perioden 2020-2030. Her er særligt bilernes, boligernes og bøndernes belastning på klimaet i fokus, skriver Mandag Morgen.

”Danmark står i udgangspunktet til at få et mål for de ikke-kvotebelagte sektorer i den høje ende. Det bliver en udfordring, da vi allerede har plukket mange af de lavthængende frugter. Danmark er naturligvis parat til at tage sin del af ansvaret. Men jeg har også over for kommissæren (EU’s klimakomissær Miguel Arias, red.) lagt vægt på, at der er behov for, at alle EU-landene yder en indsats og tager deres del af opgaven på sig”, forklarer Lars Chr. Lilleholt i tråd med Landbrug & Fødevarers ønske om globale løsninger.

Efterspørgslen på kød vil stige
Ud over at produktionen af kød er meget klimabelastende, viser nye undersøgelser, at indtagelsen af kød i større mængder også er decideret sundhedsskadelig.

Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO’s cancerkomite, IARC, øger indtagelsen af 50 gram forarbejdede kødprodukter pr. dag risikoen for at få cancer med 18 procent. Ifølge IARC støtter dette resultat de offentlige sundhedsanbefalinger, som tilskriver, at man begrænser sit indtag af kød.

På trods af både de klimabelastende og sundhedsskadelige faktorer viser alle prognoser ifølge Mandag Morgen, at efterspørgslen på kød og andre animalske fødevarer vil stige markant de kommende årtier – efterspørgslen er særligt stor fra de afrikanske og asiatiske markeder.

I Kina er kødforbruget eksempelvis blevet mangefordoblet siden 1960’erne og nærmer sig nu et europæisk niveau.

Kød og mælk i Danmark og EU

Produktionen af kød i Danmark ligger i gennemsnit på 337 kilogram pr. indbygger. For hele EU ligger tallet på 88 kilogram. Mælkeproduktionen tegner sig for 908 kilogram pr. indbygger i Danmark og 312 kilogram pr. indbygger i EU.

Hvad mener danskerne?
På nationalt plan viser en 2015-undersøgelse fra YouGov, at størstedelen af de danske forbrugere mener, at deres valg af fødevarer er med til at reducere den negative påvirkning af klimaet og miljøet.

Derudover er hver anden dansker villig til selv at gøre en indsats, men kun hver fjerde har en intention om at spise mindre kød for at blive mere klima- og miljøvenlig. På den måde hænger overbevisning og handling ikke helt sammen.

​Læs også: Vedvarende energimesse for det grønne Danmark

Ifølge Etisk Råd er danskernes levevis ikke i nærheden af at være klimamæssigt bæredygtig, og der skal derfor særlige metoder i brug for at få ændret denne levevis. Om det bliver gennem afgifter på oksekødet, vil tiden vise.

Tirsdag den 3. maj inviterer Etisk Råd til debat om det nye forslag i Fællessalen på Christiansborg. Her vil forslaget blive kommenteret af blandt andre Energi‐, forsynings‐ og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, Niels Peter Nørring, områdedirektør i Landbrug & Fødevarer, Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk og Christian Puglisi, kok og ejer af Restaurant Relæ.

Hele rapporten fra Etisk Råd kan læses her.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

26.03.2024CSR.dk

Danmark er milevidt fra mål om grøn energi på land

25.03.2024Denteks A/S

Sponseret

Forskellen på vores vaskemaskiner og din derhjemme

25.03.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Hvem er CSRD-rapporten egentlig til for?

24.03.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Påskeægget ud, langtidsholdbar buket ind: Gaven, der bliver ved med at give

21.03.2024BOXIT Container

Sponseret

Stor succes i bæredygtig madindsamling på Roskilde Festival

21.03.2024Schneider Electric

Sponseret

Kære regering: I kan ikke sætte strøm til verden uden batterier

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus