Skal danskerne til at betale afgift på oksekød?

Etisk Råd anbefaler i en ny rapport, at Danmark indfører en afgift på alt oksekød for at reducere klimabelastningen fra forbruget og produktionen af fødevarer. Landbrug & Fødevarer er imod forslaget og mener, der skal globale løsninger til.

Forbruget og produktionen af oksekød er en af de helt store syndere i belastningen af klimaet, når det kommer til fødevarer. Derfor mener Etisk Råd, at danskerne skal betale afgifter på den populære spise..

26.04.2016

Katrine L. Zachariassen, CSR.dk

I Danmark er vi vilde med kød. Så vilde, at den danske produktion af kød er fem gange så stor som gennemsnittet i EU. Men står det til Etisk Råd, bør Danmark gå forrest og indføre en afgift på alt oksekød for at reducere klimabelastningen fra Danmarks forbrug og produktion af fødevarer. Det skriver rådet i en ny rapport med navnet ’Etisk forbrug af klimabelastende fødevarer’.

Ifølge Etisk råd er klimaforandringerne et etisk problem, da de udgør en betydelig risiko for menneskers sundhed, fødevaresikkerhed, biodiversitet og naturen. Derfor mener et flertal i Det Etiske råd, at danskerne bør gøre mere for at nedbringe klimabelastningerne.

Globalt set står fødevarerne for 19 til 29 procent af udledningerne, og kvæg alene står for ti procent. Etisk råd mener, at en afgift på i første omgang oksekød vil kunne gøre en forskel hurtigt – og ikke mindst skabe opmærksomhed på fødevareområdets betydning for klimaet.

Læs også: Dit valg af råvarer kan redde klimaet

”Danskernes levevis er langt fra klimamæssigt bæredygtig, og hvis vi skal leve op til Parisaftalens mål om at holde den globale temperaturstigning »et godt stykke« under 2°C, er det nødvendigt både at handle hurtigt og inddrage fødevaresektoren”, lyder det fra Etisk Råd.

Et samfundsmæssigt ansvar
Hos Etisk Råd diskuteres det internt, hvorvidt ansvaret skal placeres hos den enkelte forbruger, eller om det nærmere er et samfundsmæssigt ansvar.

For at en indsats mod klimabelastende fødevarer skal være effektiv og samtidig bidrage til bevidstgørelsen af klimaudfordringen, skal den være fælles.

Mickey Gjerris, formand for Etisk Råds arbejdsgruppe.

”For at en indsats mod klimabelastende fødevarer skal være effektiv og samtidig bidrage til bevidstgørelsen af klimaudfordringen, skal den være fælles, hvilket kræver, at samfundet gennem regulering sender et klart signal,” lyder det fra Mickey Gjerris, som er formand for Etisk Råds arbejdsgruppe.

Hos Etisk Råd anbefaler 14 ud af 17 medlemmer afgiften. Rådets anbefaling bunder yderligere i, at det skulle være uproblematisk at spise sundt og nærende uden at spise oksekød.

Et nej fra Landbrug & Fødevarer
Erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer er imod forslaget om afgifter på oksekød. De mener, at der skal tænkes globalt.

”Hvis man vil klimaet det godt, skal man tænke i helt andre baner. Globale udfordringer kræver globale løsninger”, siger Niels Peter Nørring, områdedirektør i Landbrug & Fødevarer.

​Læs også: Historisk øjeblik: 175 lande underskriver klimaaftale på Jordens Dag

Ifølge erhvervsorganisationen er Danmark allerede godt i gang med at sikre en produktion, som både er klima- og miljømæssig forsvarlig.

”Vi er foran mange andre lande. En klimaafgift vil kræve et kæmpe setup i det offentlige og i fødevareerhvervet, mens effekterne vil være svære at få øje på. Det viste erfaringerne med fedtafgiften”, lyder det.

Fokus på udledningerne fra dansk landbrug
Danmarks klimaminister Lars Chr. Lilleholt har særligt travlt i øjeblikket. Han er nemlig i fuld gang med at forberede de kommende måneders klimaforhandlinger i EU, hvor udledningerne fra dansk landbrug i dén grad er i fokus.

Forhandlingerne handler om byrdefordelingen på de kollektive klimamål, som EU-landene har aftalt for perioden 2020-2030. Her er særligt bilernes, boligernes og bøndernes belastning på klimaet i fokus, skriver Mandag Morgen.

”Danmark står i udgangspunktet til at få et mål for de ikke-kvotebelagte sektorer i den høje ende. Det bliver en udfordring, da vi allerede har plukket mange af de lavthængende frugter. Danmark er naturligvis parat til at tage sin del af ansvaret. Men jeg har også over for kommissæren (EU’s klimakomissær Miguel Arias, red.) lagt vægt på, at der er behov for, at alle EU-landene yder en indsats og tager deres del af opgaven på sig”, forklarer Lars Chr. Lilleholt i tråd med Landbrug & Fødevarers ønske om globale løsninger.

Efterspørgslen på kød vil stige
Ud over at produktionen af kød er meget klimabelastende, viser nye undersøgelser, at indtagelsen af kød i større mængder også er decideret sundhedsskadelig.

Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO’s cancerkomite, IARC, øger indtagelsen af 50 gram forarbejdede kødprodukter pr. dag risikoen for at få cancer med 18 procent. Ifølge IARC støtter dette resultat de offentlige sundhedsanbefalinger, som tilskriver, at man begrænser sit indtag af kød.

På trods af både de klimabelastende og sundhedsskadelige faktorer viser alle prognoser ifølge Mandag Morgen, at efterspørgslen på kød og andre animalske fødevarer vil stige markant de kommende årtier – efterspørgslen er særligt stor fra de afrikanske og asiatiske markeder.

I Kina er kødforbruget eksempelvis blevet mangefordoblet siden 1960’erne og nærmer sig nu et europæisk niveau.

Kød og mælk i Danmark og EU

Produktionen af kød i Danmark ligger i gennemsnit på 337 kilogram pr. indbygger. For hele EU ligger tallet på 88 kilogram. Mælkeproduktionen tegner sig for 908 kilogram pr. indbygger i Danmark og 312 kilogram pr. indbygger i EU.

Hvad mener danskerne?
På nationalt plan viser en 2015-undersøgelse fra YouGov, at størstedelen af de danske forbrugere mener, at deres valg af fødevarer er med til at reducere den negative påvirkning af klimaet og miljøet.

Derudover er hver anden dansker villig til selv at gøre en indsats, men kun hver fjerde har en intention om at spise mindre kød for at blive mere klima- og miljøvenlig. På den måde hænger overbevisning og handling ikke helt sammen.

​Læs også: Vedvarende energimesse for det grønne Danmark

Ifølge Etisk Råd er danskernes levevis ikke i nærheden af at være klimamæssigt bæredygtig, og der skal derfor særlige metoder i brug for at få ændret denne levevis. Om det bliver gennem afgifter på oksekødet, vil tiden vise.

Tirsdag den 3. maj inviterer Etisk Råd til debat om det nye forslag i Fællessalen på Christiansborg. Her vil forslaget blive kommenteret af blandt andre Energi‐, forsynings‐ og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, Niels Peter Nørring, områdedirektør i Landbrug & Fødevarer, Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk og Christian Puglisi, kok og ejer af Restaurant Relæ.

Hele rapporten fra Etisk Råd kan læses her.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen reducerer plastforbruget med 20 procent i ny Pingvin-serie

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J