WWF: Langsom rejse mod bæredygtige indkøb

I en ny rapport gennemgår WWF Verdensnaturfonden politik og handling omkring bæredygtige indkøb fra en lang række produktions- og detailvirksomheder, og kun ganske få har gjort en reel indsats på området.

Sukkerrør er en af de råvarer, WWF har målt efter i sin rapport. Foto: Flickr/Adam Cohn.

15.06.2016

CSR.dk

Vejen til en bæredygtig forbrugssektor på verdensplan er lang, og rejsen derhen går langsomt. Sådan lyder den lidt forsimplede konklusion i en ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden, der netop er kommet på gaden.

Læs også: WWF roser Unilever for CO2-strategi

I rapporten "Slow Road to Sustainability: Sourcing Soft Commodities by Consumer Goods Forum Members” analyserer og bedømmer organisationen politikker og præstationer når det kommer til bæredygtige indkøb hos de i alt 256 forskellige virksomheder inden for produktion og detailhandel, der er medlemmer af Consumer Goods Forum (CGF).

Virksomhederne, som samlet repræsenterer et årligt salg på 3.500 mia. dollars (godt 23 bio. kr.) på verdensplan, er blevet vurderet på baggrund af deres indsats og praksis relateret til 14 varegrupper. WWF har i den forbindelse prioriteret bæredygtig produktion på grund af potentialet til at gøre en positiv forskel i forhold til skovrydning, overfiskeri og vandmangel.

Efter at have analyseret årsrapporter, bæredygtighedsudmeldinger og data på hjemmesider er WWF nået frem til, at kun 14 procent af virksomhederne i undersøgelsen, herunder selskaber som Kimberly-Clark, Waitrose og Unilever, har offentliggjort målbare, tidsbundne forpligtelser relateret til indkøb (sourcing) af deres såkaldte ’bløde’ råvarer som palmeolie, papir, soja, sukkerrør eller fisk fra farme, produceret efter de standarder, WWF selv anbefaler.

Endnu færre, 9 procent, svarende til 22 virksomheder, har forpligtet sig til at indhandle alle deres råvarer efter denne model. Ligesom det er tilfældet i bomuldsindustrien, så mangler der dog detaljer om mange af udmeldingerne, hvilket ifølge WWF understreger det generelle behov for mere transparens i sektoren.

I samme åndedrag medgiver WWF dog, at virksomhederne ikke kan løse problemet selv. Alle aktører, lige fra regeringer, samfundsgrupper, finansielle institutioner og NGO’er, foruden virksomhederne, skal anerkende problematikken omkring råvareproduktion, og arbejde i retning af at balancere denne med hensyn til miljø og økosystemer.

Læs også: Ansvarlige indkøb: partnerskaber reducerer risiko

WWF opfordrer derfor alle virksomheder, ikke kun medlemmerne af CGF, til at offentliggøre målbare, tidsbundne handlingsplaner, der forpligter dem 100 procent bæredygtig sourcing frem mod 2020, og information om, hvordan det skal ske. Derudover bør CGF’s bestyrelse ifølge WWF også aftale med sine medlemmer, at de alle udgiver en årlig bæredygtighedsrapport med baggrund i Global Reporting Initiatives (GRI) guidelines senest i 2018

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle