01.07.2015

Ældre er klimaforandringers store taber

Ældre rammes hårdere, hvis klimaet ændrer sig markant. Det viser et nyt studie med fokus på klimaforandringernes betydning for mennesker.

Forskerstaben bag et nye studie, har påvist at klimaforandringer i høj grad vil ramme den ældre del af befolkningen. Dermed prøver de at fortælle folk, at det ikke kun er flora og fauna, der vil lide på grund af klimaforandringer, forklarer Nick Watts, forsker i folkesundhed ved Institute for Global Health ved University College i London.

”Det, vi siger, er, lad os se på klimaforandringerne fra det perspektiv, som mennesker kommer til at opleve, i stedet for at kigge på gennemsnitstal for kloden. Vi er er nødt til at flytte os væk fra at tænke på dette som et problem i atmosfærens fysik. Det er et problem for mennesker”, siger han til New York Times.

Læs også: Ikea bruger 7,5 milliarder kroner på klimaet

Ældre mennesker er den gruppe, der bliver hårdest ramt af højere temperaturer, tørke og andre ekstreme vejrfænomener forårsaget af klimaforandringer. Det viser en opgørelse bragt i det velansete tidsskrift for læger The Lancet. 

Og der er tilmed tale om en befolkningsgruppe, der er hastigt voksende. Således viser en fremskrivning, at tre milliarder flere ældre vil opleve hedebølger i 2100 sammenlignet med i 1990.

Læs også: Danskerne frygter klimaforandringer

Studiet er lavet på baggrund af materiale fra Afrika, Europa og Asien og beskriver konsekvenserne fra klimaforandringer på luftforurening, sygdomsspredning, fødevaremangel og psykisk sygdom frem mod 2100. Og hvor de fleste klimarapporter holder sig til at beskrive de videnskabelige resultater, er Lancets rapport ikke nærig med politiske anbefalinger. Rapporten skriver f.eks. at brugen af fossile brændstoffer "ikke længere primært er et teknisk eller økonomisk spørgsmål - det er nu et politisk spørgsmål", og opfordrer på det kraftigste regeringer til at gennemføre forandringer som kan bremse klimaforandringer og deres sundhedseffekter. 

-JPN

Mere fra Joacim

Joacim Præst Nielsen

Redaktionsassistent

Uddannelse: Journalist ved Danmarks Medie- & Journalisthøjskole 2011-2015 og Institut Hautes Études de Communication Sociale i Bruxelles. Kandidatstuderende ved Center for Mellemøststudier, Syddansk Universitet. Udlært som journalist ved Udenrigsministeriets Presseenhed, Dagbladet Børsen. Fokusområder: Internationale relationer, EU, erhvervsjournalistik og virksomheder i hans arbejds- og studi…

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere